Muldert 't Muldert in Zwinderen

Verl Hoogeveense Vaart 35
7864TA Zwinderen (gemeente Coevorden)

Beschrijving van Muldert 't Muldert

Inleiding BOERDERIJ 't Muldert gebouwd in 1864 door de familie Lanting. De boerderij is een voorbeeld van het zogenaamde landherentype met een groot voorhuis en een ruim opgezette schuur. Het woonhuis heeft enkele wijzigingen ondergaan (vergroting zolderramen; toevoeging terrasdeuren; vernieuwde gootlijst). De schuur is vooral van belang vanwege de bijzondere 5-beukige opbouw. Omschrijving Boerderij bestaande uit woonhuis en schuur. Het woonhuis is op rechthoekige grondslag gebaseerd en in baksteen opgetrokken. De twee bouwlagen worden gedekt door een schilddak belegd met een geglazuurde platte friese pan; schoorstenen met kappen. Gevelopbouw in metselwerk, vensters met strekken en natuurstenen vensterbanken; licht getoogde 6-ruits schuiframen en 2-ruits zolderramen (die aan de west en zuidzijde zijn vergroot); staafankers. De voorgevel heeft een risaliserende opbouw met gemetselde hoekpilasters en een middenrisaliet; de centraal geplaatste (aangepaste) entree heeft een houten deuromlijsting in classicistische trant. De noordgevel heeft een entree met bovenlicht en een kelderraam met diefijzers. Schuur van het langsdeeltype in baksteen opgetrokken met een bijzondere constructie van hoofdgebinten met zijgebinten waardoor een 5-beukige plattegrond ontstaat. De schuur wordt gedekt door een afgewolfd rietdak. Voorgevel schuur met korfboogvormige baander met loopdeur; links van de deur een gietijzeren rondboogvenster met natuurstenen vensterbank; boven de baander twee halfronde gietijzeren zolderramen; rechts van de baander een licht getoogd venster; staafankers; geschulpte windveer. De zijgevels zijn deels in afgewogen stijl aangepast. De zuidelijke zijgevel bevat getoogde 6-ruits stalvensters; het verhoogde gevelveld heeft gekoppelde 6-ruits ramen; een deur met bovenlicht en zijlicht en een deur met bovenlicht. Waardering Boerderij van cultuurhistorisch belang vanwege innovatieve en typologische waarde; van architectuurhistorisch belang vanwege het ontwerp, het type alsook vanwege de zeldzaamheid; daarnaast is de boerderij van stedebouwkundig belang vanwege de situering en het aanzien van de omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)