Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij in ambachtelijk-traditionele stijl in Oosterhesselen

Boerderij

Burg de Kockstraat 51
7861AB Oosterhesselen (gemeente Coevorden)
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1865 1865 ca. 1865


Beschrijving van Boerderij in ambachtelijk-traditionele stijl

Inleiding In traditioneel ambachtelijke stijl gebouwde BOERDERIJ uit circa 1865 en naar alle waarschijnlijkheid bestemd voor de arbeiders van de nabij gelegen (niet van rijkswege beschermde) grotere boerderij Burgemeester de Cockstraat 49. De boerderij behoort tot de hallehuisgroep met dwarsdeel maar heeft als bijzonderheid een doorgetrokken hoge zijgevel. De oostelijke gevel is deels vernieuwd. Omschrijving Op rechthoekige grondslag gebaseerd en in baksteen opgetrokken boerderij met een constructie van ankerbalkgebinten en gedekt door een afgewolfd rietdak met steil voor- en achterschild; schoorsteen. Gevelopbouw met gemetselde plint; staaf ankers. Baander met loopdeur; links daarvan een getoogd 4-ruits stalvenster en een mestdeur. De noordelijke zijgevel heeft onder meer een staldeur, een halfrond en 6-ruits (toegevoegd) gietijzeren stalraam. Het woonhuis, dat aan de straatzijde in het gevelveld van de baander doorloopt, heeft licht getoogde 6-ruits schuiframen met strekken. Waardering Boerderij van cultuurhistorisch belang vanwege de sociaal-economische ontwikkeling (het verzelfstandigen van de landarbeiders); van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving, het zeldzame type en de herkenbaarheid binnen de structurele gaafheid van de omgeving en als zodanig ook van stedebouwkundig belang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 478199
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij in ambachtelijk-traditionele stijl in Oosterhesselen

Hallenhuisboerderij met middenlangsdeel

Burg de Kockstraat 47
Oosterhesselen (Gemeente Coevorden)
Inleiding BOERDERIJ in huidige vorm grotendeels gebouwd rond 1890 en behorend tot het hallehuistype met middenlangsdeel maar binnen deze g..

Villa in Interbellumstijl

Burg de Kockstraat 45
Oosterhesselen (Gemeente Coevorden)
Inleiding VILLA gebouwd in 1929 in opdracht van H. Draayers te Oosterhesselen en ontworpen in typerende Interbellum Stijl door G. en W. Wi..

Boerderij met achterbaander, grote bijschuur en varkensstal

Burg de Kockstraat 42
Oosterhesselen (Gemeente Coevorden)
Aantrekkelijk gelegen in aanleg mogelijk nog 18e eeuws te dateren boerderijcomplex bestaande uit boerderij met achterbaander, grote bijschuu..

Hervormde kerk

Geserweg 2
Oosterhesselen (Gemeente Coevorden)
NED. HERV. KERK. Oosterlijk gedeelte van gotische kerk. Inventaris: preekstoel 1662, afkomstig uit de vroegere kerk te Assen; een bank met o..

Hervormde kerk, toren

Geserweg 4
Oosterhesselen (Gemeente Coevorden)
Toren van de Ned. Herv. Kerk. Vrijstaande toren uit de tweede helft van de 15e eeuw. Klokkenstoel met klok van N. Sickmans, 1626, diam. 83,4..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij in ambachtelijk-traditionele stijl in Oosterhesselen