Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hallenhuisboerderij met middenlangsdeel in Oosterhesselen

Boerderij

Burg de Kockstraat 47
7861AB Oosterhesselen (gemeente Coevorden)
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1890 (verb.) 1890 ca. 1890 (verb.)


Beschrijving van Hallenhuisboerderij met middenlangsdeel

Inleiding BOERDERIJ in huidige vorm grotendeels gebouwd rond 1890 en behorend tot het hallehuistype met middenlangsdeel maar binnen deze groep als variant te beschouwen vanwege de vormgeving van het woonhuis. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het gegeven dat een deel van het woonhuis lange tijd gebruikt werd als verblijf voor het innen van pachtgelden. De achtergevel had van oorsprong, dus voor 1890, een andere indeling met naar alle waarschijnlijkheid een diepliggende baander. De bijgebouwen zijn beeldondersteunend maar wegens te weinig monumentale waarden niet beschermenswaardig. Vermeldenswaardig is de eenvoudige en sobere tuinaanleg alsmede de erfverharding met veldkeien en klinkers. Omschrijving Boerderij in baksteen opgetrokken met constructie van ankerbalkgebinten, schuur gedekt door een afgewolfd rietdak, deels met pannen onderlangs; uilebord; het woonhuis wordt gedekt door een afgewolfd pannendak (vernieuwd met niet bijpassende pan) en twee nokschoorstenen (met niet-originele kappen). De schuur heeft een symmetrisch ingedeelde achtergevel met centraal een getoogde baander met loopdeur, aan weerskanten een 4-ruits stalraam; staldeuren; staafankers. Westelijke zijgevel met getoogde gietijzeren 6- ruits stalramen; oostgevel met halfronde gietijzeren stalvensters en nabij de krimp een aangebouwd privaat. Het woonhuis heeft aan de straatzijde een symmetrische indeling met een verhoogd middenstuk; vensters met rondgezette hoeken en geprofileerde gootlijsten. Centraal een paneeldeur met naald en sierroosters, boven het kalf een 2-ruits bovenlicht; houten balkom op dito consoles met openslaande dubbele deuren; aan weerszijden van het balkon een T- venster. Aan weerszijden van de paneeldeur twee 6-ruits schuiframen. De kopse gevel is eveneens symmetrisch ingedeeld met 6-ruits schuiframen en twee 4-ruits zolderramen. Oostgevels met twee kelderramen met diefijzers en een 6-ruits schuifraam; gietijzeren goot op smeedijzeren dragers; opgeklampte deur met 2-ruits bovenlicht. Waardering Boerderij van architectuurhistorisch belang vanwege de sobere maar representatieve vormgeving van het woonhuis en vanwege de zeldzaamheid als variant van het hallehuistype. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 478198
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hallenhuisboerderij met middenlangsdeel in Oosterhesselen

Villa in Interbellumstijl

Burg de Kockstraat 45
Oosterhesselen (Gemeente Coevorden)
Inleiding VILLA gebouwd in 1929 in opdracht van H. Draayers te Oosterhesselen en ontworpen in typerende Interbellum Stijl door G. en W. Wi..

Boerderij in ambachtelijk-traditionele stijl

Burg de Kockstraat 51
Oosterhesselen (Gemeente Coevorden)
Inleiding In traditioneel ambachtelijke stijl gebouwde BOERDERIJ uit circa 1865 en naar alle waarschijnlijkheid bestemd voor de arbeiders ..

Boerderij met achterbaander, grote bijschuur en varkensstal

Burg de Kockstraat 42
Oosterhesselen (Gemeente Coevorden)
Aantrekkelijk gelegen in aanleg mogelijk nog 18e eeuws te dateren boerderijcomplex bestaande uit boerderij met achterbaander, grote bijschuu..

Hervormde kerk

Geserweg 2
Oosterhesselen (Gemeente Coevorden)
NED. HERV. KERK. Oosterlijk gedeelte van gotische kerk. Inventaris: preekstoel 1662, afkomstig uit de vroegere kerk te Assen; een bank met o..

Hervormde kerk, toren

Geserweg 4
Oosterhesselen (Gemeente Coevorden)
Toren van de Ned. Herv. Kerk. Vrijstaande toren uit de tweede helft van de 15e eeuw. Klokkenstoel met klok van N. Sickmans, 1626, diam. 83,4..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hallenhuisboerderij met middenlangsdeel in Oosterhesselen