Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bosch en Vaart 05 Bosch en Vaart, koetshuis in Vries

Kasteel Buitenplaats

Groningerstraat 32
9481TD Vries (gemeente Tynaarlo)
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1890 1890 ca. 1890


Beschrijving van Bosch en Vaart 05 Bosch en Vaart, koetshuis

KOETSHUIS gebouwd rond 1890 in een Eclectische stijl met motioeven ontleend aan de Chaletstijl. Het gebouw is met zorg verbouwd tot woonhuis. Omschrijving Koetshuis op rechthoekige grondslag opgetrokken uit gepleisterde baksteen en gedekt door een zadeldak met overstek; doorhangende makelaar met snijwerkvulling; gootlijst met boeibord met snijwerk; eenvoudig geprofileerde windveren; schoorsteen. Gevelopbouw met donker gekleurde plint; lisenen met siermotieven; pleisterwerk met schijnvoegen. Topgevel met tot raam getransformeerde getoogde inrijdeur met daarboven een geprofileerde sierlijst waarin opgenomen een paardehoofd (beeldhouwwerk); aanweerszijden van het brede raam een spitsboog-venster met roedeverdeling; Zijgevels met vensters met eenvoudige wenkbrauwen, gietijzeren roedeverdeling (staande ruit); staldeur; getoogde inrijdeur (omgebouwd tot toegangsdeur); halfronde en ronde gietijzeren stalramen. Waardering Voormalig koetshuis van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch (mede vanwege de vormgeving) en stedebouwkundig belang; tevens van belang als voorheen functioneel onderdeel van het complex Bosch en Vaart. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 478159
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bosch en Vaart 05 Bosch en Vaart, koetshuis in Vries

Bosch en Vaart 01 Bosch en Vaart, huis

Groningerstraat 30
Vries (Gemeente Tynaarlo)
HERENHUIS Bosch en Vaart gebouwd in 1881 in een combinatie van Eclecticisme en Chaletstijl. Het huis ligt in een in landschappelijke stijl a..

Bosch en Vaart 02 Bosch en Vaart, oranjerie

Groningerstraat 30
Vries (Gemeente Tynaarlo)
ORANJERIE, gebouwd rond 1890 in eenvoudige stijl en behorend bij het herenhuis Bosch en Vaart; het gebouw staat ook bekend als appelschuur. ..

Bosch en Vaart 03 Bosch en Vaart, stookhok

Groningerstraat 30
Vries (Gemeente Tynaarlo)
STOOKHOK, gebouwd rond 1890 en behorend bij het herenhuis Bosch en Vaart. Het ten westen van de oranjerie gelegen gebouw pand is een goed vo..

Bosch en Vaart 04 Bosch en Vaart, tuinkoepeltje

Groningerstraat 30
Vries (Gemeente Tynaarlo)
TUINKOEPELTJE gebouwd rond 1890 in eenvoudige stijl en behorend bij het herenhuis Bosch en Vaart. Het gebouwtje staat aan het begin van de l..

Rustica

Groningerstraat 8
Vries (Gemeente Tynaarlo)
Inleiding Evenwijdig aan de weg gelegen WOONHUIS met SCHUUR, geheten Rustica en gebouwd in 1859-1860 in een traditionele sobere vormgeving..

Kaart & Routeplanner

Route naar Bosch en Vaart 05 Bosch en Vaart, koetshuis in Vries