Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bosch en Vaart 01 Bosch en Vaart, huis in Vries

Kasteel Buitenplaats

Groningerstraat 30
9481TD Vries (gemeente Tynaarlo)
Drenthe

Bouwjaar: 1881


Beschrijving van Bosch en Vaart 01 Bosch en Vaart, huis

HERENHUIS Bosch en Vaart gebouwd in 1881 in een combinatie van Eclecticisme en Chaletstijl. Het huis ligt in een in landschappelijke stijl aangelegde tuin en is georienteerd op het Noord Willemskanaal. Omschrijving Op rechthoekige grondslag gebaseerd en in bepleisterde baksteen opgetrokken herenhuis bestaande uit twee bouwlagen en gedekt door zadeldak met steekkappen; schoorstenen met kappen; overstek met cassette betimmering rustend op houten consoles; in de topgevels een houten betimmering met snijwerk; op de hoeken restanten van zinken acroteria. Symmetrische gevelindelingen met onder meer een brede plint, pilastervormen met blokvormige bosschage, eenvoudige cordonlijst; oorspronkelijke vensterindeling. Noordgevel: vensters in risaliserend gedeelte met omlijsting; verdiepingsvenster met segmentboogvormig fronton met kuif; zoldervenster met stijl en ruitvormig bovenlicht. Oostgevel: risaliserend gedeelte met een op zwaar verjongende houten kolommen rustend balkon; borstwering met snijwerk; portiek met boogvormige nissen in de zijwanden; dubbele paneeldeur met naald en voorzien van gietijzers sierroosters; openslaande balkondeuren in omlijsting met segmentvormig fronton met kuif. Zuidgevel: in hoofdvorm vergelijkbaar met de noordgevel maar voorzien van een verranda met daarboven een loggia onder lessenaardak voorzien van fijn snijwerk in borstwering, in de accoladevormige gevelvelden en in de sierlijsten aan de loggia; de loggia wordt onderbouwd door gietijzeren kolommen (rank type waarbij in het basement een bloembak is opgenomen; de consoles zijn in ragfijn gietijzer uitgevoerd). Westgevel: in hoofdvorm vergelijkbaar met de oostgevel maar voorzien van platte aanbouw met loggia's onder lessenaardak; borstwering met fijn snijwerk; beglazing met ruitvormige roedeverdeling; dubbele paneeldeuren met naald; in bovenlicht een (uit een afgebrand pand van de Rijksuniversiteit Groningen aan het Broerplein afkomstige) lantaarn met gietijzeren snijwerk. Waardering. Het herenhuis Bosch en Vaart is van cultuurhistorisch belang als hoofdelement van het gelijknamige complex, tevens is het van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving, het ontwerp, de gaafheid en herkenbaarheid en van stedebouwkundig belang in relatie tot de overige onderdelen van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 478155
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bosch en Vaart 01 Bosch en Vaart, huis in Vries

Bosch en Vaart 02 Bosch en Vaart, oranjerie

Groningerstraat 30
Vries (Gemeente Tynaarlo)
ORANJERIE, gebouwd rond 1890 in eenvoudige stijl en behorend bij het herenhuis Bosch en Vaart; het gebouw staat ook bekend als appelschuur. ..

Bosch en Vaart 03 Bosch en Vaart, stookhok

Groningerstraat 30
Vries (Gemeente Tynaarlo)
STOOKHOK, gebouwd rond 1890 en behorend bij het herenhuis Bosch en Vaart. Het ten westen van de oranjerie gelegen gebouw pand is een goed vo..

Bosch en Vaart 04 Bosch en Vaart, tuinkoepeltje

Groningerstraat 30
Vries (Gemeente Tynaarlo)
TUINKOEPELTJE gebouwd rond 1890 in eenvoudige stijl en behorend bij het herenhuis Bosch en Vaart. Het gebouwtje staat aan het begin van de l..

Bosch en Vaart 05 Bosch en Vaart, koetshuis

Groningerstraat 32
Vries (Gemeente Tynaarlo)
KOETSHUIS gebouwd rond 1890 in een Eclectische stijl met motioeven ontleend aan de Chaletstijl. Het gebouw is met zorg verbouwd tot woonhuis..

Rustica

Groningerstraat 8
Vries (Gemeente Tynaarlo)
Inleiding Evenwijdig aan de weg gelegen WOONHUIS met SCHUUR, geheten Rustica en gebouwd in 1859-1860 in een traditionele sobere vormgeving..

Kaart & Routeplanner

Route naar Bosch en Vaart 01 Bosch en Vaart, huis in Vries

Foto's (1)