Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbele boerderij in ambachtelijke stijl in Zweeloo

Boerderij

Kruisstraat 23
7851AE Zweeloo (gemeente Coevorden)
Drenthe

Bouwjaar: vroege 18e eeuw (in oorsprong) 1850-1900 (gevels) 1710 vroege 18e eeuw (in oorsprong) 1850-1900 (gevels)


Beschrijving van Dubbele boerderij in ambachtelijke stijl

DUBBELE BOERDERIJ gebouwd in ambachtelijke stijl en in oorsprong vroeg 18e-eeuws maar sindsdien aangepast en met een detaillering van de gevels die in hoofdlijnen dateert uit de tweede helft van de 19e eeuw. Omschrijving Dubbele boerderij bestaande uit twee tegen elkaar aangelegen woonhuis met aan weerskanten een aangebouwd bedrijfsgedeelte. De boerderij is in baksteen opgetrokken met een constructie van ankerbalkgebinten en wordt gedekt door een afgewolfd rietdak met gevlochten nok; deels met pannen onderlangs; schoorsteen in de nok. Het woonhuis heeft aan de straatzijde vier getoogde 6-ruits schuiframen met een rollaag afgedekt met gele friese steen; staafankers; deur met bovenlicht. Rechts van het woonhuis het bedrijfsgedeelte van Kruisstraat 23 bestaande uit een baander met loopdeur en aan weerskanten een gietijzeren rondboogvenster. De westelijke zijgevel is deels aangepast. De achtergevel van Kruisstraat 23 heeft onder meer een kelderraam met diefijzers en een klein 4-ruits raam voor de opkamer. De noordelijke schuurgevel van Kruisstraat 25 heeft getoogde gietijzeren 6-ruits stalramen en mestdeuren. De achtergevel heeft een getoogde baander met loopdeur met aan weerskanten een gietijzeren rondboogvenster; rechts hiervan twee staldeuren; scheef boven de baander is een hooiluik geplaatst. Waardering Dubbele boerderij van cultuurhistorisch belang vanwege de ontwikkeling in het agrarisch bedrijf en de typologische aanpassing van de bedrijfsbebouwing; van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving, het materiaalgebruik en de zeldzaamheid. Daarnaast is het gebouw van stedebouwkundig belang vanwege de belangrijke uitstraling naar de omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 478148
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbele boerderij in ambachtelijke stijl in Zweeloo

Houten bijschuur in ambachtelijk-traditionele stijl

Kruisstraat 25
Zweeloo (Gemeente Coevorden)
BIJSCHUUR scheef achter de boerderij geplaatst en gebouwd op traditioneel ambachtelijke wijze. Omschrijving Houten bijschuur met ankerba..

Houten bijschuur in ambachtelijk-traditionele stijl met een gemetselde basis

Kruisstraat 25
Zweeloo (Gemeente Coevorden)
Vrijstaande BIJSCHUUR haaks achter de boerderij geplaatst en gebouwd op traditionele ambachtelijke wijze. Omschrijving Uit vier ankerbal..

Dwarsdeelboerderij onder rieten wolfsdak met aangebouwde schuur onder rieten schilddak

Kruisstraat 21
Zweeloo (Gemeente Coevorden)
19e eeuws boerderij-complex bestaande uit boerderij van het dwarsdeeltype en deels aangebouwde schuur. De boerderij is opgetrokken uit bakst..

Boerderij met achterbaander

Kruisstraat 18
Zweeloo (Gemeente Coevorden)
Boerderij met achterbaander. Bedrijfsgedeelte bij restauratie geheel vernieuwd. In woongedeelte ramen met kalf en kleine roedenverdeling her..

Dubbel woonhuis met aangebouwde schuur

Klooster 3
Zweeloo (Gemeente Coevorden)
Inleiding DUBBEL WOONHUIS met aan een zijde een aangebouwde SCHUUR in een ambachtelijke stijl uitgevoerd. Vanwege de afwijkende bouwvorm v..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dubbele boerderij in ambachtelijke stijl in Zweeloo

Foto's (3)