Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kortland (hervormde pastorie) in Peize

Kerkelijk Gebouw

Kortlandsweg 31
9321GH Peize (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: 18e eeuw ca. 1880 (verb.) 1800 18e eeuw ca. 1880 (verb.)


Beschrijving van Kortland (hervormde pastorie)

Inleiding PASTORIE in oorsprong daterend uit de achttiende eeuw maar rond 1880 grotendeels vernieuwd in opdracht van de Hervormde Kerk van Peize. Van oorsprong lag de pastorie buiten het dorp omdat het gebouw aanvankelijk ook als boerderij in gebruik was (een verbouwde schuur getuigt hiet nog van). De predikant kreeg zodoende een deel van zijn inkomen uit het boerenbedrijf. Vermeldenswaardig is de oprijlaan met dubbele rij eiken. De bescherming omvat het rond 1880 gebouwde woonhuis; de de sterk verbouwde schuur en de bijgeplaatste garage vallen wegens te weinig monumentale waarden buiten de bescherming. Omschrijving Op rechthoekige grondslag gebaseerde pastorie, bestaande uit een bouwlaag en gedekt door een met pannen belegd schilddak met aan de voorzijde een verhoogd middengedeelte; (niet origineel gedetailleerde) schoorstenen; eenvoudige goten op klossen. Gepleisterde gevels met plint; getoogde vensters; eenvoudig deels gewijzigde daklijst. De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft in het midden een paneeldeur met gietijzeren sierroosters en getoogd bovenlicht in een gepleisterde en geprofileerde omlijsting. Het verhoogde middenstuk heeft schijnvoegen; in het midden een blindnis voorzien van omlijsting; aan weerszijden een getoogd raam; hoekrisalieten op bewerkte consoles. Waardering Pastorie van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling met als bijzonderheid de oorspronkelijke dubbelfunctie van pastorie en boerderij; van architectuurhistorisch belang vanwege de typologie en van stedebouwkundig belang vanwege de beeldbepalende kwaliteit ten opzichte van de omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 478024
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kortland (hervormde pastorie) in Peize

Boerderij onder schilddak

Kerkstraat 12
Peize (Gemeente Noordenveld)
Boerderij onder een schilddak met her nr 12.

Boerderij onder schilddak

Kerkstraat 12
Peize (Gemeente Noordenveld)
Boerderij onder een schilddak met het nr v.m.

Boerderij onder schilddak met hoekschoorstenen

Kerkstraat 4
Peize (Gemeente Noordenveld)
Gerestaureerde boerderij die het met bomen beplante terrein aan de zuidzijde van de afsluit. Schilddak met hoekschoorsteen. Rechts aansluite..

Hervormde kerk 1 Hervormde kerk (Johanneskerk)

Kerkstraat 2
Peize (Gemeente Noordenveld)
Ned. Herv. Kerk. Oorspronkelijk 13e eeuwse eenbeukige kerk, doch belangrijk gewijzigd. Inventaris: preekstoel XVIIId, smeedijzeren doopbekke..

Hervormde kerk 2 Hervormde kerk, toren

Kerkstraat 2
Peize (Gemeente Noordenveld)
Toren van de Ned. Herv. Kerk van 1803. Klokkenstoel met klok van A.H. van Bergen en Zoon, Midwolda, 1835, diam. 93 cm. Mechanisch smeedijzer..

Kaart & Routeplanner