Hoeve Woudrust in Peize

Groningerweg 38
9321TC Peize (gemeente Noordenveld)

Beschrijving van Hoeve Woudrust

Inleiding BOERDERIJ 'Hoeve Woudrust' gebouwd in 1914 in Eclectische stijl. Typologisch behorend tot het landheren-type. De bescherming betreft het woonhuis en het hoofdvolume van de schuur. Omschrijving Haaks op de weg gelegen boerderij bestaande uit woonhuis en schuur. Het woonhuis is gebaseerd op rechthoekige grondslag, omvat een bouwlaag en wordt gedekt door een afgeknot, inzwenkend schilddak belegd met geglazuurde Tuile-du-nord pannen; vier schoorstenen met kappen (met helmdak); geprofileerde goot op klossen. Opvallend opgebouwde dakkapellen: aan noord- en zuidzijde met een boogvormige met zink belegde kap; in het fronton decoratief pleisterwerk; westelijk dakkapel met fronton deels gedragen door kolommen die deel uit maken van de loggia; borstwering met balusters. De gevelopbouw wordt verder bepaald door een gemetselde plint; hoekrisalieten met ionisch aandoende voluten voorzien van guirlandes; diverse gepleisterde sierelementen in het metselwerk; eenvoudig vormgegeven fries; gekoppelde vensters met luiken en bovenlicht deels afgeschermd met houten kappen. Zuidgevel met paneeldeur met zijlichten, voorzien van een luifel. De in baksteen opgetrokken schuur wordt gedekt door een afgewolfd rietdak (deels met platen belegd). Waardering Boerderij van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling; van architectuurhistorisch belang vanwege het materiaalgebruik en de ornamentiek alsmede vanwege de gaafheid (van het woonhuis); van stedebouwkundig belang vanwege de beeldbepalende kwaliteit met uitstraling naar het omliggende gebied. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)