Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig tolhuis in Peize

Gebouw

Groningerweg 31
9321TA Peize (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1884
Architect: A. Schotanus


Beschrijving van Voormalig tolhuis

Inleiding In 1884 gebouwd als TOLHUIS aan de in hetzelfde jaar aangelegde straatweg Roden-Peize-Groningen, naar ontwerp van architect A. Schotanus (Zuidhorn) en in opdracht van de gemeente Peize. Het werk is uitgevoerd door aannemer H. Sijdzes uit Farmsum. Inmiddels is het tolhuis als woonhuis in gebruik waarmee de oorspronkelijke indeling met bergruimte, koe- en varkensstal verdwenen en de zijgevels vernieuwd zijn. Omschrijving Symmetrisch opgezet, zich naar achteren toe verbredend bouwvolume van een bouwlaag en gedekt door een aan achterzijde afgewolfd zadeldak belegd met gegolfde rode pannen; schoorsteen; windveren en decoratief bewerkte makelaar in topgevel. Gevelopbouw van het voorste gedeelte met aangestreken plint, opgaand metselwerk van "gevelhardgrauw waalsteen met ingemetselde lagen van cementsteen"; decoratiefmetselwerk in topgevel; getoogde ramen (van oorsprong 6-ruits schuif- of draairamen) met daarboven hanekam met blokmotief afgedekt door een gepleisterde waterlijst. Centraal in de topgevel van oorsprong een eikehouten tariefbord; daarboven het jaartal 1884 in pleisterwerkomlijsting. Waardering Tolhuis van algemeen cultuurhistorisch, sociaal-economisch, geografisch en typologisch belang alsook van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving; voorts van belang vanwege de betekenis voor de ontwikkeling van de infrastructuur en van stedebouwkundig belang vanwege de sterk beeldbepalende ligging en de functionele samenhang met de openbare weg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 478022
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalig tolhuis in Peize

Hoeve Woudrust

Groningerweg 38
Peize (Gemeente Noordenveld)
Inleiding BOERDERIJ 'Hoeve Woudrust' gebouwd in 1914 in Eclectische stijl. Typologisch behorend tot het landheren-type. De bescherming bet..

Waalborg De Waalborg

De Hoek 1
Roderwolde (Gemeente Noordenveld)
BOERDERIJ met dwars voor de schuur gebouwd woongedeelte onder schilddak met hoekschoorstenen waarop borden. Kelder in achterste gedeelte, o..

Boerderij met stal onder rieten schilddak

Oosterweg 7
Peize (Gemeente Noordenveld)
Eenvoudige Drentse boerderij, in de puntgevel van het woongedeelte in een jaartalanker gedateerd 1662. De door een rieten schilddak gedekte ..

Woldzigt

Hoofdstraat 58
Roderwolde (Gemeente Noordenveld)
Oliekorenmolen "Woldzigt" uit 1852. Bovenkruier op langwerpig bakstenen onderstuk.

Woldzigt, bijgebouwen

Hoofdstraat 58
Roderwolde (Gemeente Noordenveld)
Dienstgebouwen in bakstenen onderstuk van oliekorenmolen "Woldzigt".

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalig tolhuis in Peize

Foto's (2)