Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Transformatorhuis in Vries

Nijverheid Industrie

Oude Rijksweg 8
9481BD Vries (gemeente Tynaarlo)
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1920 1920 ca. 1920


Beschrijving van Transformatorhuis

Inleiding TRANSFORMATORHUIS van het Energiebedrijf Groningen/Drenthe, karakteristiek gelegen in het beschermde gezicht van Vries nabij de hervormde kerk. Dit type is gebouwd rond 1920 en ontworpen door de bedrijfsbouwkundige in typische Interbellum Stijl. Omschrijving In lichte en donkere baksteen opgetrokken rechthoekig gebouwtje gedekt door een met Tuile-du-Nord-pannen belegd zadeldak; gekoppelde houten korbelen ter ondersteuning van het overstek. Enigszins taps toelopende plint van baksteen; opbouw met sober decoratief metselwerk in zijgevel en topgevels; smeedijzeren sierankers en gekoppelde ventilatieroosters in topgevel. Stalen deuren met beslag; oostgevel met aan weerskanten van de deur smalle vensters met glastegels; latei. Waardering Transformatorhuis van cultuurhistorisch belang vanwege een specfieke functionele ontwikkeling, van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving, de industrieel-archeologische waarde, de gaafheid en herkenbaarheid. Tevens is het gebouwtje van stedebouwkundig belang als wezenlijk onderdeel van het beschermd gezicht Vries. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 478021
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Transformatorhuis in Vries

Hervormde kerk (Sint-Bonifatiuskerk)

Brink 3
Vries (Gemeente Tynaarlo)
Ned. Hervormde kerk. Romaanse schip van tufsteen en laatgotisch bakstenen koor. Inventaris: 13e eeuwse zandstenen doopvont in bruikleen va..

Hervormde kerk, toren

Brink 3
Vries (Gemeente Tynaarlo)
Toren der Ned.Herv.Kerk. 12e eeuwse romaanse toren. Klokkenstoel met klok van W. Schonenborch, 1517, diam. 127 cm. Mechanisch smeedijzeren t..

Boerderij met woonhuis in eclectische stijl

Oude Rijksweg 3
Vries (Gemeente Tynaarlo)
Inleiding Haaks op de weg gelegen BOERDERIJ gebouwd in 1909. Het woonhuis is in Eclectische trant vormgegeven. Typologisch neigt de boerde..

Openbare Voorm. Openbare Lagere School (nu: Dorpshuis De Pan)

Nieuwe Rijksweg 4
Vries (Gemeente Tynaarlo)
Inleiding SCHOOLGEBOUW gesticht als Openbare Lagere School in 1915 en ontworpen door W.O.D. Havermans in een aan de Amsterdamse School ver..

Hervormde pastorie

Brink 2
Vries (Gemeente Tynaarlo)
Inleiding In het beschermd dorpsgezicht gelegen Nederlands Hervormde PASTORIE gebouwd in 1923 in een historiserende stijl, uitgevoerd door..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)