Transformatorhuis in Vries

Nijverheid Industrie

Oude Rijksweg 8
9481BD Vries (gemeente Tynaarlo)

Beschrijving van Transformatorhuis

Inleiding TRANSFORMATORHUIS van het Energiebedrijf Groningen/Drenthe, karakteristiek gelegen in het beschermde gezicht van Vries nabij de hervormde kerk. Dit type is gebouwd rond 1920 en ontworpen door de bedrijfsbouwkundige in typische Interbellum Stijl. Omschrijving In lichte en donkere baksteen opgetrokken rechthoekig gebouwtje gedekt door een met Tuile-du-Nord-pannen belegd zadeldak; gekoppelde houten korbelen ter ondersteuning van het overstek. Enigszins taps toelopende plint van baksteen; opbouw met sober decoratief metselwerk in zijgevel en topgevels; smeedijzeren sierankers en gekoppelde ventilatieroosters in topgevel. Stalen deuren met beslag; oostgevel met aan weerskanten van de deur smalle vensters met glastegels; latei. Waardering Transformatorhuis van cultuurhistorisch belang vanwege een specfieke functionele ontwikkeling, van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving, de industrieel-archeologische waarde, de gaafheid en herkenbaarheid. Tevens is het gebouwtje van stedebouwkundig belang als wezenlijk onderdeel van het beschermd gezicht Vries. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)