Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Leeghof in Zeijen

Boerderij

Zuiderstraat 7
9491AR Zeijen (gemeente Tynaarlo)
Drenthe

Bouwjaar: 1774 (woonhuis, oudste deel) ca. 1850 (aanbouw)


Beschrijving van Leeghof

Inleiding Evenwijdig aan de weg gelegen BOERDERIJ met SCHAAPSKOOI genaamd Leeghof, met oudste datum 1774, gebouwd volgens het hallehuis-type. Van jongere datum (circa 1850) is het voor het oorspronkelijke woonhuis geplaatste woongedeelte. Met name deze uitbreiding maakt de met zorg tot woonhuis verbouwde boerderij van belang. Het erf is gedeeltelijk met keien bestraat. Omschrijving Boerderij en schaapskooi. Boerderij bestaande uit een schuur en een in twee fasen gebouwd woonhuis. Het geheel wordt gedekt door een aan achterzijde afgewolfd rietdak; gevlochten nok. Schuur met diepliggende achterbaander met in de zijwanden staldeuren; noordgevel met stalvensters (deels 4-ruits met pen-en-gat verbinding en luiken); zuidgevel ook met mestdeuren. Oudste gedeelte woonhuis: krimp en topgevel met vlechting; jaartalankers 1774; staafankers; topschoorsteen. Gevelopbouw met handgevormde steen, bloklijst onder muurplaat; 15-ruits schuiframen met kalf; luiken. Voorgeplaatst woongedeelte met vlechting, staafankers, topgevel met schoorsteen; 6-ruits schuifraam en kleine zolderramen. Aangebouwde houten schaapskooi met ankerbalkgebint met pen- en-gat constructie; gepotdekselde opbouw; afgewolfd rietdak met gevlochten nok. Waardering Boerderij van cultuurhistorisch belang als representant van een specifieke typologische ontwikkeling; van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving, het materiaalgebruik, de gaafheid en de zeldzaamheid qua type; van stedebouwkundig belang als onderdeel van de oorspronkelijke nederzetting. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 478020
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Leeghof in Zeijen

Cremer Hoeve

Minister Cremerstraat 5
Zeijen (Gemeente Tynaarlo)
Inleiding Haaks op de weg gelegen BOERDERIJ genaamd Cremer Hoeve, gebouwd in 1915-1916 in sobere Interbellum-architectuur in opdracht van ..

Tjasker Meestersveen

aan de Oosterweg bij Zeijen
Ubbenga (Gemeente Assen)
PAALTJASKER gelegen nabij het Meestersveen, gebouwd voor 1930 en voor 1930 in de zomermaanden in gebruik voor het turfsteken in het veentje ..

Terrein met hunebed D5

bij het Noordsche Veld ten noorden van de Peesterweg Noordsche Veld bij het Noordsche Veld ten noorden van de Peesterweg
Zeyen (Gemeente Tynaarlo)
Terrein waarin het hunebed D5. Datering: Neolithicum.

Boerderij van het "landherentype", woonhuis

Hoofdweg 23
Peest (Gemeente Noordenveld)
Omschrijving BOERDERIJ van het 'landherentype' met een statig, wat materiaalgebruik en detaillering betreft traditioneel gebouwd, rond 185..

Boerderij van het "landherentype", bijschuur

Hoofdweg 23
Peest (Gemeente Noordenveld)
Omschrijving Vrijstaande BIJSCHUUR gebouwd rond 1935 in sobere en functionele stijl. Opgetrokken in baksteen en gedekt door een zadeldak b..

Kaart & Routeplanner

Route naar Leeghof in Zeijen