Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schultehof in Vries

Boerderij

Schultestraat 7
9481BC Vries (gemeente Tynaarlo)
Drenthe

Bouwjaar: 1921


Beschrijving van Schultehof

Inleiding Evenwijdig aan de weg gelegen BOERDERIJ genaamd Schultenhof, gebouwd in 1921 en typologisch neigend naar het landheren- type. Het woonhuis is uitgevoerd in sobere Overgangsarchitectuur met Art Nouveau motieven. De naastgelegen vrijstaande schuur valt buiten de bescherming. Omschrijving Boerderij bestaande uit schuur en woonhuis. Het woonhuis is op rechthoekige grondslag in baksteen opgetrokken en wordt gedekt door een inzwenkend schilddak belegd met een geglazuurde pan; overstek; schoorstenen met kappen; dakkapellen. Gevelopbouw met trasraam, vensters (oorspronkelijk T-vensters en persiennes) met lateien en een fries met decoratief geometrisch metselwerk. Noordzijde met entree in portiek, dubbele paneeldeur met Art Nouveau snijwerk, bovenlicht; boven de entree een dakkapel met zadeldak. Oostgevel met dakkapel met lessenaardak; twee gekoppelde 6-ruits ramen.Schuur: op rechthoekige grondslag en in baksteen opgetrokken; gedekt door een afgewolfd rietdak met pannen onderlangs; uileborden. Achtergevel met dubbele mestdeur met bovenlicht, inrijdeur met loopdeur en geheng; staafankers. Noordelijke zijgevel met paarsgewijs geplaatste stalvensters met gietijzeren roedeverdeling; loggia in noordoosthoek. Westelijke zijgevel met getoogde gietijzeren stalvensters. Waardering Boerderij van cultuurhistorisch belang als representant van een specifieke typologische ontwikkeling; van architectuurhistorisch belang vanwege het ontwerp, de gaafheid en herkenbaarheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 478019
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schultehof in Vries

Hervormde pastorie

Brink 2
Vries (Gemeente Tynaarlo)
Inleiding In het beschermd dorpsgezicht gelegen Nederlands Hervormde PASTORIE gebouwd in 1923 in een historiserende stijl, uitgevoerd door..

Boerderij met woonhuis in eclectische stijl

Oude Rijksweg 3
Vries (Gemeente Tynaarlo)
Inleiding Haaks op de weg gelegen BOERDERIJ gebouwd in 1909. Het woonhuis is in Eclectische trant vormgegeven. Typologisch neigt de boerde..

Transformatorhuis

Oude Rijksweg 8
Vries (Gemeente Tynaarlo)
Inleiding TRANSFORMATORHUIS van het Energiebedrijf Groningen/Drenthe, karakteristiek gelegen in het beschermde gezicht van Vries nabij de ..

Hervormde kerk (Sint-Bonifatiuskerk)

Brink 3
Vries (Gemeente Tynaarlo)
Ned. Hervormde kerk. Romaanse schip van tufsteen en laatgotisch bakstenen koor. Inventaris: 13e eeuwse zandstenen doopvont in bruikleen va..

Hervormde kerk, toren

Brink 3
Vries (Gemeente Tynaarlo)
Toren der Ned.Herv.Kerk. 12e eeuwse romaanse toren. Klokkenstoel met klok van W. Schonenborch, 1517, diam. 127 cm. Mechanisch smeedijzeren t..

Kaart & Routeplanner

Route naar Schultehof in Vries

Foto's (2)