Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij met woonhuis in eclectische stijl in Vries

Boerderij

Oude Rijksweg 3
9481BD Vries (gemeente Tynaarlo)
Drenthe

Bouwjaar: 1909


Beschrijving van Boerderij met woonhuis in eclectische stijl

Inleiding Haaks op de weg gelegen BOERDERIJ gebouwd in 1909. Het woonhuis is in Eclectische trant vormgegeven. Typologisch neigt de boerderij naar het landheren-type. Gevelstenen in portaal: J.E. 1909; en H.B.O. J.H. Omschrijving De boerderij omvat woonhuis, tussenlid en schuurgedeelte. Het verdiepingloze woonhuis is gebaseerd op een rechthoekig grondplan, uit baksteen opgetrokken en wordt gedekt door een met geglazuurde platte Friese pannen belegd schilddak; schoorstenen met sierkappen; gemetselde dakkapel met in de lisenen bosschage, brede geprofileerde gootlijst. Gevelopbouw met gepleisterde plint, lisenen met bossage, waterlijsten, ramen met siermetselwerk in boogvelden, brede geprofileerde gootlijst. Symmetrisch ingedeelde voorgevel met portiek met nissen in de zijwanden en een dubbele paneeldeur met bovenlicht. Oostgevel met keldervenster. Het tussenlid met pannen bedekt; geprofileerde gootlijst; gepleisterde plint en onder meer 6-ruits schuiframen. Het schuurgedeelte is in baksteen opgetrokken en voorzien van een afgewolfd rietdak met onderlangs geglazuurde hollandse pannen; uileborden met ruitvormige roedeverdeling. Inrijdeur met loopdeur en driehoekig bovenlicht met ruitvormige roedeverdeling; het bovenlicht loopt door in de geprofileerde daklijst; aan weerskanten een licht getoogd gietijzeren raam; zijgevels met getoogde gietijzeren ramen. Waardering Boerderij van cultuurhistorisch belang als representant van een specifieke typologische ontwikkeling; architectuurhistorisch van belang vanwege de vormgeving, hetontwerp en de gaafheid; stedebouwkundig van belang vanwege de relatie met de omliggende bebouwing en het beschermd dorpsgezicht Vries. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 478018
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij met woonhuis in eclectische stijl in Vries

Transformatorhuis

Oude Rijksweg 8
Vries (Gemeente Tynaarlo)
Inleiding TRANSFORMATORHUIS van het Energiebedrijf Groningen/Drenthe, karakteristiek gelegen in het beschermde gezicht van Vries nabij de ..

Hervormde kerk (Sint-Bonifatiuskerk)

Brink 3
Vries (Gemeente Tynaarlo)
Ned. Hervormde kerk. Romaanse schip van tufsteen en laatgotisch bakstenen koor. Inventaris: 13e eeuwse zandstenen doopvont in bruikleen va..

Hervormde kerk, toren

Brink 3
Vries (Gemeente Tynaarlo)
Toren der Ned.Herv.Kerk. 12e eeuwse romaanse toren. Klokkenstoel met klok van W. Schonenborch, 1517, diam. 127 cm. Mechanisch smeedijzeren t..

Openbare Voorm. Openbare Lagere School (nu: Dorpshuis De Pan)

Nieuwe Rijksweg 4
Vries (Gemeente Tynaarlo)
Inleiding SCHOOLGEBOUW gesticht als Openbare Lagere School in 1915 en ontworpen door W.O.D. Havermans in een aan de Amsterdamse School ver..

Hervormde pastorie

Brink 2
Vries (Gemeente Tynaarlo)
Inleiding In het beschermd dorpsgezicht gelegen Nederlands Hervormde PASTORIE gebouwd in 1923 in een historiserende stijl, uitgevoerd door..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij met woonhuis in eclectische stijl in Vries

Foto's (5)