Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Openbare Voorm. Openbare Lagere School (nu: Dorpshuis De Pan) in Vries

Gebouw

Nieuwe Rijksweg 4
9481AR Vries (gemeente Tynaarlo)
Drenthe

Bouwjaar: 1915 1929 (uitbr.)
Architect: Ivo D. Havermans Havermans I Ivo D. Havermans


Beschrijving van Openbare Voorm. Openbare Lagere School (nu: Dorpshuis De Pan)

Inleiding SCHOOLGEBOUW gesticht als Openbare Lagere School in 1915 en ontworpen door W.O.D. Havermans in een aan de Amsterdamse School verwante stijl. Naast de oorspronkelijke hoofdentree bevindt zich een gevelsteen met het opschrift W.O.D. Havermans arch. BNA. In 1929 werd de school in bijpassende trant trant uitgebreid met een lokaal en een toiletgroep aan de westkant. De school is inmiddels in gebruik als bibliotheek en clubhuis, waartoe de oorspronkelijk hoofdentree is verschoven van de Nieuwe Rijksweg naar de achterzijde. Omschrijving Schoolgebouw gebaseerd op een L-vormig grondplan met aangebouwd dwarsvolume ten behoeve van het (voormalige) gymlokaal. In baksteen opgetrokken en gedekt door een samengesteld schilddak bedekt met verbeterde hollandse pan; dakruiter met helm; opvallende verhoging van nokhoeken ter weerszijden van de dakruiter; dakkapellen gedekt door een zinken schilddak (oorspronkelijk met leipannen en hoekkeperpannen); overstek met mastgoot. De gevelopbouw wordt bepaald door een trasraam met blokmotief, metselwerk, pleisterwerk vanaf het kalf; siermetselwerk onder de vensters; lokaalvensters in de vorm van gekoppelde 10- ruitsramen met vast kalf (samensgesteld uit 4-lichtskozijn met ramen van smeedijzer, benedenlichten naar buiten draaiend en sluitend met koperen hefboomsluiting, bovenlichten achterovervallend en sluitend met koperen hefboomknip); gietijzeren roedeverdeling en scheef ingezette natuurstenen vensterbanken. Oorspronkelijke hoofdentree met erker-achtige uitbouw; deur met zijlichten; luifel op klossen en met smeedijzeren trekstangen (met siermotief); anagram met OLS boven het bovenlicht. Waardering Schoolgebouw van cultuurhistorisch belang als representant van een specifieke functionele ontwikkeling; van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving, de zeldzaamheid van vormgeving; van stedebouwkundig belang vanwege de relatie ten opzichte van het beschermd dorpsgezicht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 478017
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Openbare Voorm. Openbare Lagere School (nu: Dorpshuis De Pan) in Vries

Hervormde kerk (Sint-Bonifatiuskerk)

Brink 3
Vries (Gemeente Tynaarlo)
Ned. Hervormde kerk. Romaanse schip van tufsteen en laatgotisch bakstenen koor. Inventaris: 13e eeuwse zandstenen doopvont in bruikleen va..

Hervormde kerk, toren

Brink 3
Vries (Gemeente Tynaarlo)
Toren der Ned.Herv.Kerk. 12e eeuwse romaanse toren. Klokkenstoel met klok van W. Schonenborch, 1517, diam. 127 cm. Mechanisch smeedijzeren t..

Transformatorhuis

Oude Rijksweg 8
Vries (Gemeente Tynaarlo)
Inleiding TRANSFORMATORHUIS van het Energiebedrijf Groningen/Drenthe, karakteristiek gelegen in het beschermde gezicht van Vries nabij de ..

Boerderij met woonhuis in eclectische stijl

Oude Rijksweg 3
Vries (Gemeente Tynaarlo)
Inleiding Haaks op de weg gelegen BOERDERIJ gebouwd in 1909. Het woonhuis is in Eclectische trant vormgegeven. Typologisch neigt de boerde..

Hervormde pastorie

Brink 2
Vries (Gemeente Tynaarlo)
Inleiding In het beschermd dorpsgezicht gelegen Nederlands Hervormde PASTORIE gebouwd in 1923 in een historiserende stijl, uitgevoerd door..

Kaart & Routeplanner

Route naar Openbare Voorm. Openbare Lagere School (nu: Dorpshuis De Pan) in Vries

Foto's (2)