Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Cremer Hoeve in Zeijen

Boerderij

Minister Cremerstraat 5
9491TJ Zeijen (gemeente Tynaarlo)
Drenthe

Bouwjaar: 1915-1916 1916 1915-1916
Architect: H. Masselink Masselink H. Masselink


Beschrijving van Cremer Hoeve

Inleiding Haaks op de weg gelegen BOERDERIJ genaamd Cremer Hoeve, gebouwd in 1915-1916 in sobere Interbellum-architectuur in opdracht van J.T. Cremer en ontworpen door H. Masselink (architect in dienst bij de Nederlandsche Heidemaatschappij). De boerderij vormde het sluitstuk van de in technisch en landbouwkundig gezien innoverende ontginningsactiviteiten op het Zeyerveld. Op de herdenkingssteen in de zuidelijke zijgevel staat: 'De eerste steen gelegd den 6den augustus 1915 door den heer J.T. Cremer geboren te Zwolle den 30sten juni 1847 eigenaar en ontginner van het Zeyerveld groot 620 ha ontgonnen met de hulp der Nederlandsche Heidemaatschappij in het tijdperk 1908 - september 1915.' Cremer was destijds minister van kolonien. De bijgebouwen vallen buiten de bescherming. Omschrijving Boerderij bestaande uit woonhuis en aangebouwde schuur. Het op rechthoekige grondslag gebaseerde en in baksteen opgetrokken woonhuis is deels onderkelderd, omvat een bouwlaag en wordt gedekt door een hoog opgaand zadeldak belegd met pannen; schoorsteen; symmetrisch ingedeelde voorgevel met in het midden een (inmiddels tot raam verbouwde) deur (waarboven de naam Cremer Hoeve met aan weerszijden een breed venster met luiken; verdiepingsramen onder een licht uitkragend en met hout betimmerd gevelveld. Aan het woonhuis aangebouwd is de bredere en hogere schuur, die is gebaseerd op rechthoekige grondslag, is opgetrokken in baksteen en wordt gedekt door een hoogopgaand en kort afgewolfd rietdak waarin halfronde dakkajuiten zijn opgenomen. Metselwerk in donker trasraam, rollaag, rode steen en onder de muurplaat een tandlijst. De hoogopgaande kopse gevels hebben vlechtingen en staafankers; korfboogvormige inrijdeur. Noordgevel met steunberen met daartussen stalramen; staldeur met zijlichten; inrijdeur met gebogen bovendorpel (veroorzaakt opwipping van rietdak). Zuidgevel met stalvensters, licht uitspringende gevelvelden waarin een staldeur en daarboven op houten klossen rustende boogvormige zolderdeuren. INTERIEUR: in het stalgedeelte zijn, met het oog op een zo hygienisch mogelijke inrichting, onder meer ranke gietijzeren kolommen en gewalste ijzeren profielbalken toegepast. Waardering Boerderij van cultuurhistorisch belang vanwege de innovatieve landbouwkundige ontwikkeling, van architectuurhistorisch belang vanwege het ontwerp, de vormgeving alsmede de typologische zeldzaamheid. Stedebouwkundig belang vanwege de relatie met het ontginningsgebied het Zeyerveld. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 478016
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Cremer Hoeve in Zeijen

Leeghof

Zuiderstraat 7
Zeijen (Gemeente Tynaarlo)
Inleiding Evenwijdig aan de weg gelegen BOERDERIJ met SCHAAPSKOOI genaamd Leeghof, met oudste datum 1774, gebouwd volgens het hallehuis-ty..

Tjasker Meestersveen

aan de Oosterweg bij Zeijen
Ubbenga (Gemeente Assen)
PAALTJASKER gelegen nabij het Meestersveen, gebouwd voor 1930 en voor 1930 in de zomermaanden in gebruik voor het turfsteken in het veentje ..

Terrein met hunebed D5

bij het Noordsche Veld ten noorden van de Peesterweg Noordsche Veld bij het Noordsche Veld ten noorden van de Peesterweg
Zeyen (Gemeente Tynaarlo)
Terrein waarin het hunebed D5. Datering: Neolithicum.

Boerderij van het "landherentype", woonhuis

Hoofdweg 23
Peest (Gemeente Noordenveld)
Omschrijving BOERDERIJ van het 'landherentype' met een statig, wat materiaalgebruik en detaillering betreft traditioneel gebouwd, rond 185..

Boerderij van het "landherentype", bijschuur

Hoofdweg 23
Peest (Gemeente Noordenveld)
Omschrijving Vrijstaande BIJSCHUUR gebouwd rond 1935 in sobere en functionele stijl. Opgetrokken in baksteen en gedekt door een zadeldak b..

Kaart & Routeplanner