Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde pastorie in Vries

Kerkelijk Gebouw

Brink 2
9481BE Vries (gemeente Tynaarlo)
Drenthe

Bouwjaar: 1923 1964 (uitbr.)


Beschrijving van Hervormde pastorie

Inleiding In het beschermd dorpsgezicht gelegen Nederlands Hervormde PASTORIE gebouwd in 1923 in een historiserende stijl, uitgevoerd door aannemer-timmerman R. Smeenge uit Tynaarloo. In 1964 is in opdracht van de Nederlands Hervormde kerk aan achterzijde een overigens buiten de bescherming vallend verenigingsgebouw bijgeplaatst. Omschrijving Verdiepingloos en deels onderkelderd woonhuis gebaseerd op een rechthoekig bijna vierkante plattegrond, opgetrokken uit baksteen en gedekt door een afgeknot, inzwenkend schilddak belegd met een geglazuurde Tuile du Nord; vier schoorstenen met kappen; brede daklijst met geprofileerde goot op klossen. Voorkant met een opgemetselde dakkapel met loggia en borstwering, fronton met oeil de boeuf; openslaande deuren met zijlichten met roedeverdeling waarnaast ramen met een vast kalf. De dakkapellen aan de zijkanten hebben een vergelijkbare opbouw, evenwel zonder loggia. Symmetrisch ingedeelde voorgevel met in het midden een paneeldeur met zijlichten, luifel aan trekstangen; bovenlicht. Aan weerszijden aangebrachte erkers gedekt door een met geprofileerde gootlijsten uitgevoerd plat. Vensterbanken van rond gezette, geglazuurde baksteen. De bakstenen gevelopbouw heeft hoekpilasters met taps toelopende basis en ionische voluten. De noordzijde heeft in het midden een ovaal-vormig raam met roedeverdeling waarschijnlijk op de plaats van een opkamer. Waardering Pastorie van cultuurhistorisch belang mede in relatie tot de (beschermde) Nederlands Hervormde, van architectuurhistorische betekenis vanwege de vormgeving en van stedebouwkundig belang vanwege de relatie met de Brink en het beschermd dorpsgezicht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 478013
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hervormde pastorie in Vries

Transformatorhuis

Oude Rijksweg 8
Vries (Gemeente Tynaarlo)
Inleiding TRANSFORMATORHUIS van het Energiebedrijf Groningen/Drenthe, karakteristiek gelegen in het beschermde gezicht van Vries nabij de ..

Hervormde kerk (Sint-Bonifatiuskerk)

Brink 3
Vries (Gemeente Tynaarlo)
Ned. Hervormde kerk. Romaanse schip van tufsteen en laatgotisch bakstenen koor. Inventaris: 13e eeuwse zandstenen doopvont in bruikleen va..

Hervormde kerk, toren

Brink 3
Vries (Gemeente Tynaarlo)
Toren der Ned.Herv.Kerk. 12e eeuwse romaanse toren. Klokkenstoel met klok van W. Schonenborch, 1517, diam. 127 cm. Mechanisch smeedijzeren t..

Boerderij met woonhuis in eclectische stijl

Oude Rijksweg 3
Vries (Gemeente Tynaarlo)
Inleiding Haaks op de weg gelegen BOERDERIJ gebouwd in 1909. Het woonhuis is in Eclectische trant vormgegeven. Typologisch neigt de boerde..

Openbare Voorm. Openbare Lagere School (nu: Dorpshuis De Pan)

Nieuwe Rijksweg 4
Vries (Gemeente Tynaarlo)
Inleiding SCHOOLGEBOUW gesticht als Openbare Lagere School in 1915 en ontworpen door W.O.D. Havermans in een aan de Amsterdamse School ver..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hervormde pastorie in Vries

Foto's (1)