Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Smederij in Zweeloo

Nijverheid Industrie

De Wheem 2
7851TA Zweeloo (gemeente Coevorden)
Drenthe

Bouwjaar: 1920 ca. 1930 (uitbr.)


Beschrijving van Smederij

Inleiding SMEDERIJ in hoofdvorm daterend uit 1920. In dat jaar werd in opdracht van H. Masseling te Zweeloo een oudere smederij vervangen, welk werk werd uitgevoerd door G. Wessels (Zweeloo) en G. Voors (Benneveld). Rond 1930 is aan de achterzijde een uitbreiding met wolfseind gerealiseerd. De smederij is nog steeds in bedrijf. Omschrijving Op rechthoekige grondslag gebaseerd verdiepingloos bedrijfsgebouw, in baksteen opgetrokken en gedekt door een aan achterzijde afgewolfd zadeldak bedekt met golfplaten; schoorsteen in de nok. De westelijke zijgevel heeft 18-ruits gietijzeren ramen; getoogd en afgedekt door een rollaag; de zuidelijke topgevel heeft een roldeur met aan weerskanten een getoogd 11-ruits gietijzeren raam en twee getoogde gietijzeren zolderramen. De westelijke zijgevel heeft twee 11-ruits getoogde en een rondboogvenster in gietijzer. Daarnaast een deur en een wagendeur alsmede een kleine aanbouw. Waardering Smederij van cultuurhistorisch belang vanwege de specifieke functie en de ontwikkeling van de agrarische nederzetting; van architectuurhistorisch belang vanwege het materiaalgebruik en de functie; en van stedebouwkundig belang vanwege de zeer kenmerkende ligging binnen de in structureel opzicht gave omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 478012
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Smederij in Zweeloo

Boerderij met achterbaander

Kruisstraat 18
Zweeloo (Gemeente Coevorden)
Boerderij met achterbaander. Bedrijfsgedeelte bij restauratie geheel vernieuwd. In woongedeelte ramen met kalf en kleine roedenverdeling her..

Hervormde kerk

De Wheem 10
Zweeloo (Gemeente Coevorden)
Ned.Herv.Kerk. Rechthoekig eenbeukig schip uit de 14e eeuw met later koor. Dakruiter op de voorgevel, gedekt met eiken schalien. Inventaris:..

Houten bijschuur in ambachtelijk-traditionele stijl

Kruisstraat 25
Zweeloo (Gemeente Coevorden)
BIJSCHUUR scheef achter de boerderij geplaatst en gebouwd op traditioneel ambachtelijke wijze. Omschrijving Houten bijschuur met ankerba..

Houten bijschuur in ambachtelijk-traditionele stijl met een gemetselde basis

Kruisstraat 25
Zweeloo (Gemeente Coevorden)
Vrijstaande BIJSCHUUR haaks achter de boerderij geplaatst en gebouwd op traditionele ambachtelijke wijze. Omschrijving Uit vier ankerbal..

Dubbele boerderij in ambachtelijke stijl

Kruisstraat 23
Zweeloo (Gemeente Coevorden)
DUBBELE BOERDERIJ gebouwd in ambachtelijke stijl en in oorsprong vroeg 18e-eeuws maar sindsdien aangepast en met een detaillering van de gev..

Kaart & Routeplanner