Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbel woonhuis met aangebouwde schuur in Zweeloo

Woonhuis

Klooster 3
7851AH Zweeloo (gemeente Coevorden)
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1870 (woonhuis) waarsch. ca. 1890 (schuur) 1870 ca. 1870 (woonhuis) waarsch. ca. 1890 (schuur)


Beschrijving van Dubbel woonhuis met aangebouwde schuur

Inleiding DUBBEL WOONHUIS met aan een zijde een aangebouwde SCHUUR in een ambachtelijke stijl uitgevoerd. Vanwege de afwijkende bouwvorm van het rond 1870 gebouwde dubbele woonhuis is het mogelijk dat gebouw van oorsprong een andere functie heeft gekend. De schuur is waarschijnlijk later bijgebouwd (ca 1890) en heeft diverse aanpassingen ondergaan. De bescherming betreft het dubbele woonhuis en de hoofdvorm van de schuur. Omschrijving Op rechthoekige grondslag gebaseerd en in baksteen opgetrokken dubbel woonhuis gedekt door een rietdak aan noordzijde met wolfeind en aan zuidzijde met schild. Het oostelijke dakschild is deels doorgetrokken ten behoeve van een aangebouwde stalruimte; schoorstenen met kappen in de nok. Gevelopbouw met 6-ruits schuiframen met rondgezette bovenhoeken afgesloten door een rollaag; natuurstenen vensterbanken; geprofileerde daklijst onder de uitkragende rietkap. De asymmetrische voorgevel heeft bovendien twee gemetselde asymmetrisch geplaatste lisenen en twee deuren met bovenlicht. Noordzijde met 4-ruits zolderramen eveneens met rondgezette bovenhoeken; staafankers. Aan weerskanten van de deur een klein venster. De schuur is in baksteen opgetrokken en gedekt door een afgewolfd rietdak. Voorzijde met getoogde baander met loopdeur; in de noordelijke zijgevel getoogde gietijzeren 6- ruits stalramen. Waardering Dubbel woonhuis met aangebouwde schuur van cultuurhistorisch belang (met zekere reserve) vanwege de afwijkende hoofdvorm en een daaraan mogelijk te verbinden eertijds andere functie; van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving en vanwege de zeldzame hoofdvorm. Daarnaast is het pand van stedebouwkundig belang als beeldbepalend element in de in structureel opzicht nog redelijk gave brinkstructuur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 478010
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbel woonhuis met aangebouwde schuur in Zweeloo

Boerderij in ambachtelijk-traditionele stijl met bestraat erf

Marktstraat 3
Zweeloo (Gemeente Coevorden)
Inleiding BOERDERIJ aan de brink gelegen en in aanleg 18e-eeuws met bouwkundige aanpassingen uit de tweede helft van de 19e eeuw in een tr..

Dwarsdeelboerderij onder rieten wolfsdak met aangebouwde schuur onder rieten schilddak

Kruisstraat 21
Zweeloo (Gemeente Coevorden)
19e eeuws boerderij-complex bestaande uit boerderij van het dwarsdeeltype en deels aangebouwde schuur. De boerderij is opgetrokken uit bakst..

Dubbele boerderij in ambachtelijke stijl

Kruisstraat 23
Zweeloo (Gemeente Coevorden)
DUBBELE BOERDERIJ gebouwd in ambachtelijke stijl en in oorsprong vroeg 18e-eeuws maar sindsdien aangepast en met een detaillering van de gev..

Houten bijschuur in ambachtelijk-traditionele stijl

Kruisstraat 25
Zweeloo (Gemeente Coevorden)
BIJSCHUUR scheef achter de boerderij geplaatst en gebouwd op traditioneel ambachtelijke wijze. Omschrijving Houten bijschuur met ankerba..

Houten bijschuur in ambachtelijk-traditionele stijl met een gemetselde basis

Kruisstraat 25
Zweeloo (Gemeente Coevorden)
Vrijstaande BIJSCHUUR haaks achter de boerderij geplaatst en gebouwd op traditionele ambachtelijke wijze. Omschrijving Uit vier ankerbal..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dubbel woonhuis met aangebouwde schuur in Zweeloo