Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij in ambachtelijk-traditionele stijl met bestraat erf in Zweeloo

Boerderij

Marktstraat 3
7851AB Zweeloo (gemeente Coevorden)
Drenthe

Bouwjaar: 18e eeuw (in aanleg) 1850-1900 (verb.) 1800 18e eeuw (in aanleg) 1850-1900 (verb.)


Beschrijving van Boerderij in ambachtelijk-traditionele stijl met bestraat erf

Inleiding BOERDERIJ aan de brink gelegen en in aanleg 18e-eeuws met bouwkundige aanpassingen uit de tweede helft van de 19e eeuw in een traditionele ambachtelijke stijl uitgevoerd. Vermeldenswaardig is de erfverharding met keibestrating. De bescherming betreft het hoofdgebouw alsmede de hoofdvorm van de bijschuur (de detaillering van de bijschuur is vanwege aanpassingen minder interessant). De overige bijgebouwen vallen buiten de bescherming. Omschrijving Boerderij in baksteen opgetrokken met constructie van ankerbalkgebinten en gedekt door een afgewolfd rietdak met steil wolfseind aan woonhuiszijde; gevlochten nok en schoorsteen in de nok. Gevelopbouw woonhuis in baksteen opgetrokken en aan straatzijde (noordgevel) een tandlijst waarin de smeedijzeren staafankers zijn opgenomen; 6-ruits schuiframen met natuurstenen vensterbanken; luiken en strekken. De kopse gevel mist de luiken maar heeft voorts kleine 2-ruits zolderramen en een toegevoegd raam in het steile dakvlak. De zuidelijke zijgevel heeft onder meer een kelderraam met diefijzers en een 4-ruits raam met luiken voor de opkamer. De schuurgevels zijn uitgevoerd met mestdeuren en getoogde 6- ruits gietijzeren stalramen in de zuidgevel; aan de noordzijde met taatsdraaiende en getoogde gietijzeren ramen. De symmetrisch ingedeelde achtergevel heeft een getoogde baander met aan weerskanten een 4-ruits stalraam; staldeuren. Scheef achter de schuur staat een op gemetselde basis geplaatste bijschuur opgebouwd uit ankerbalkgebinten met pen- en-gat verbinding en gedekt door een rieten schilddak. Waardering Boerderij van cultuurhistorisch belang vanwege de ontwikkeling van de esdorp en de kenmerkende aanpassingen van de oude boerderijbebouwing; van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving, de ontwikkeling van het bouwtype alsmede vanwege de betekenis voor de herkenbaarheid van de oude brinkstructuur; in verband met dat laatste is het pand ook van stedebouwkundig belang als beeldbepalend element aan de brink. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 478009
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij in ambachtelijk-traditionele stijl met bestraat erf in Zweeloo

Dubbel woonhuis met aangebouwde schuur

Klooster 3
Zweeloo (Gemeente Coevorden)
Inleiding DUBBEL WOONHUIS met aan een zijde een aangebouwde SCHUUR in een ambachtelijke stijl uitgevoerd. Vanwege de afwijkende bouwvorm v..

Boerderij met achterbaander

Kruisstraat 18
Zweeloo (Gemeente Coevorden)
Boerderij met achterbaander. Bedrijfsgedeelte bij restauratie geheel vernieuwd. In woongedeelte ramen met kalf en kleine roedenverdeling her..

Dwarsdeelboerderij onder rieten wolfsdak met aangebouwde schuur onder rieten schilddak

Kruisstraat 21
Zweeloo (Gemeente Coevorden)
19e eeuws boerderij-complex bestaande uit boerderij van het dwarsdeeltype en deels aangebouwde schuur. De boerderij is opgetrokken uit bakst..

Houten bijschuur in ambachtelijk-traditionele stijl

Kruisstraat 25
Zweeloo (Gemeente Coevorden)
BIJSCHUUR scheef achter de boerderij geplaatst en gebouwd op traditioneel ambachtelijke wijze. Omschrijving Houten bijschuur met ankerba..

Houten bijschuur in ambachtelijk-traditionele stijl met een gemetselde basis

Kruisstraat 25
Zweeloo (Gemeente Coevorden)
Vrijstaande BIJSCHUUR haaks achter de boerderij geplaatst en gebouwd op traditionele ambachtelijke wijze. Omschrijving Uit vier ankerbal..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij in ambachtelijk-traditionele stijl met bestraat erf in Zweeloo

Foto's (2)