Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Windekind in 's Gravenhage

Woonhuis

Nieuwe Parklaan 76
2597LE 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1927-28 1927 1927-28
Architect: D. Roosenburg Roosenburg, Dirk D. Roosenburg


Beschrijving van Windekind

Inleiding Vrijstaande villa uit 1927-1928, genaamd Windekind en gebouwd in opdracht van Francois van 't Sant naar ontwerp van architect D. Roosenburg in zakelijk-expresionistische bouwstijl met invloeden van de contemporaine Scandinavische architectuur en de Nieuwe Haagse School. Omschrijving Villa op rechthoekige plattegrond, bestaande uit een lage begane grond en twee verdiepingen onder een sterk overstekend zadeldak met leidekking. De villa is gebouwd op een smal kavel op de naar het Westbroekpark aflopende helling van een duinrug. Aan de achterzijde is daardoor ruimte ontstaan voor een souterrain. De gevels zijn van baksteen. De ramen zijn van staal met een kleine roedeverdeling. De voorgevel is vertikaal geleed door gemetselde muurdammen, waartussen de vensters van de eerste verdieping en muurvlakken met siermetselwerk. De begane grond bevat verder een uitgebouwde garage met daarop een dakterras. Op de borstwering is de naam windekind in open smeedijzeren letters aangebracht en voorzien van consoles in siersmeedwerk. In de rechterzijgevel bevinden zich onder meer drie smalle vensters, behorend bij de hal op de eerste verdieping, die van elkaar gescheiden worden door uitstekende muurdammen op natuurstenen consoles. Onder deze vensters bevindt zich een zij-ingang, met daarboven een sierlantaarn. Tegen het achterste deel van deze gevel is een terras aangelegd met gemetselde borstwering, toegankelijk vanuit de tuin door een smeedijzeren poortje. Tegen de linkerzijgevel is het trappenhuis uitgebouwd, gedekt door een overhuivend schilddak, waarvan de nok het hoofddak doorsnijdt. Het trappenhuis is voorzien van twee reeksen uitgemetselde smalle vensters, rustend op getrapte bakstenen consoles. De toegangsdeur met getoogd paneel bevindt zich in een gesloten portiek met stalen deur en ramen tegen de voorgevel van het trappenhuis. Aan de achterzijde bevindt zich een rechthoekige erkeruitbouw over souterrain, begane grond en verdieping. Hierboven is een dakterras met smeedijzeren balustrade. Grotendeels in de oorspronkelijke toestand bewaard interieur met onder meer hal en trappenhuis in schoonmetselwerk uitgevoerd, voorzien van smeedijzeren trapleuningen. In de tuin staat aan de waterzijde een bakstenen tuinhuis met een overstekende kap die een verkleinde versie van de kap op de villa is. De tuin wordt van de straat gescheiden door een smeedijzeren tuinhek op gemetselde voet, voorzien van gemetselde hekpijlers. Waardering Villa met bijbehorend tuinhuis en tuinhek van architectuur- historische waarde als representatief voorbeeld van zakelijk- expressionistische villa-architectuur uit het interbellum; hoofdvorm, materiaalgebruik en detailleringen zijn in- en uitwendig gaaf bewaard. Een toegevoegde waarde vormt de belangrijke stedebouwkundige ligging op de glooiing van de duinrug naar het Westbroekpark. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 477677
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Huize Windekind
Windekind
Windekind
Locatie Nieuwe Parklaan 76, Den Haag
Oorspr. functie woonhuis
Huidig gebruik woonhuis
Start bouw 1927
Bouw gereed 1928
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 477677
Architect Dirk Roosenburg
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Huize Windekind

Huize Windekind (Nieuwe Parklaan 76 te Den Haag), ook bekend als Villa Windekind, werd gebouwd in de jaren 1927-1928 naar een ontwerp van de architect Dirk Roosenburg. Opdrachtgever was François van 't Sant, de Haagse commissaris van politie en later vertrouwensman van koningin Wilhelmina.

Geschiedenis

Bijzonderheden

Huize Windekind is gebouwd op een steile helling, die ontstond na de aanleg van het Westbroekpark. Hierdoor telt het gebouw vier etages. Het trappenhuis is in het midden van het huis geplaatst. De onderbouw, of benedenverdieping van het huis, steekt in het talud. Op de begane grond bevinden zich de eetkamer en meerdere dienstbodekamers. De eerste verdieping is geheel ingericht als woonkamer. De slaapkamers zijn op de tweede verdieping gesitueerd. De garage is inpandig gebouwd.

De invloed van Roosenbergs leermeester, de architect H.P. Berlage, is duidelijk te zien in het gebruik van baksteen in de hal en het trappenhuis. Ook de invloed van architect Frank Lloyd Wright blijkt uit de opvallende uitkragende dakconstructie, de zogenaamde prairiehouse-architectuur. Dirk Roosenburg ontwierp in 1927 ook de villa Wulff, eveneens aan de Nieuwe Parklaan te Den Haag.

Tweede Wereldoorlog

Op 13 mei 1940, tijdens de Tweede Wereldoorlog vertrok koningin Wilhelmina met François van 't Sant naar Londen. Het gezin Van 't Sant bleef in huize Windekind achter.

Begin 1942 werd de villa gevorderd door de Duitsers, die er een afdeling van de Sicherheitsdienst (SD) onderbrachten, IV B 4-Den Haag, de Nederlandse afdeling van Referat IV B 4.[1][2] Villa Windekind was het gespecialiseerde politiebureau van de Sicherheitspolizei waarin de opsporing en het verhoor van ondergedoken Joden en hun helpers waren geconcentreerd.[3] Bij de verhoren door de 'Sachbearbeiter' ging het veelal ruw toe; niet-meewerkende verdachten werden in de folterkamers in de onderbouw van Windekind zwaar mishandeld. De beruchte Franz Fischer, een van de latere Vier van Breda, kreeg in Windekind nagenoeg carte blanche voor het werk van de Sicherheitspolizei rond de 'ordelijke' deportatie van de Haagse Joden en de opsporing van ondergedoken Joden en hun helpers. Zijn specialiteit was het 'U-boot Spiel' waarbij de slachtoffers in een badkuip langdurig onder water werden gehouden om bekentenissen of inlichtingen af te dwingen.[4]

Monumentenlijst

Huize Windekind is in 1990 op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst.

Literatuur


Monumenten in de buurt van Windekind in 's Gravenhage

Het Weide Huis

Nieuwe Parklaan 60
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit 1928, ontworpen door architect D. Roosenburg in opdracht van de familie Van Wulffen-Palthe. De villa is ge..

Vrijstaand woonhuis in eclectische stijl

Badhuisweg 104
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaand woonhuis uit het vierde kwart van de 19e eeuw, gebouwd in een eclectische stijl met voor de laat 19e-eeuwse badplaats..

Vrijstaande villa in eclectische stijl

Luiksestraat 2
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit 1883, deel uitmakend van het Belgisch Park en gebouwd door architect Th. Coppieters in eclectische stijl m..

Nieuwe Badkapel

Nieuwe Parklaan 90
's Gravenhage
Inleiding. Vrijgelegen protestants kerkgebouw uit 1915-1916 naar ontwerp van W.Ch. Kuijpers gebouwd op kruisvormige plattegrond in neo-roma..

Helft van een vrijstaande dubbele villa in neo-renaissance stijl

Gentsestraat 80
's Gravenhage
Inleiding Helft van een vrijstaande dubbele villa (tezamen met Gentsestraat 78), uit ca. 1885 gebouwd in neo-renaissance stijl en deel uit..

Kaart & Routeplanner

Route naar Windekind in 's Gravenhage

Foto's (3)