Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rechterdeel van een vrijstaand bouwblok bestaande uit twee symmetrische villa's, gebouwd in overgangsarchitectuur, gecombineerd met kenmerken van de 'Stick-style' in 's Gravenhage

Woonhuis

Van Lennepweg 40
2597LK 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1907 1907 1907


Beschrijving van Rechterdeel van een vrijstaand bouwblok bestaande uit twee symmetrische villa's, gebouwd in overgangsarchitectuur, gecombineerd met kenmerken van de 'Stick-style'

Inleiding Rechterdeel van een vrijstaand bouwblok uit 1907, bestaande uit twee symmetrische villa's, gebouwd in overgangsarchitectuur, gecombineerd met kenmerken van de 'Stick-style'. Het bouwblok is gelegen aan de Van Lennepweg 38 en 40. Omschrijving Rechterdeel van dubbelvilla op rechthoekige plattegrond, bestaande uit twee bouwlagen onder een met pannen gedekte samengestelde kap. Het dak bezit hoge gemetselde schoorstenen, pirons en dakkapellen met driehoekig fronton met vakwerk. De bakstenen gevels zijn op de tweede bouwlaag gepleisterd. De linkeras van de voorgevel is als risaliet behandeld en bezit een top met vakwerk en driehoekig fronton met houten briefpanelen. Rechts daarvan bevinden zich op de eerste en tweede bouwlaag respectievelijk een erker en een veranda met houten balustrade, onder een lessenaarsdak op houtenstaanders. Op de hoek is de ingang - een houten paneeldeur - in een bakstenen portaal met hardstenen onderdelen gesitueerd. De vensters bezitten houten kozijnen en zijn voor het merendeel onderverdeeld in kleine roeden. In de bovenlichten is gekleurd glas aangebracht. De vensters en openslaande deuren op de begane grond van de risaliet zijn voorzien van bakstenen strekken met hardstenen hoekblokken en een geprofileerde hardstenen lijst. De drie assen brede zijgevel verspringt naar achteren toe; in het middendeel is een zij-ingang met daarboven een hoog houten kruisvenster met glas-in-lood. Tegen het achterste deel bevindt zich een hoge uitgemetselde schoorsteen. Aan de bovenzijde van de gevel is vakwerk aangebracht. Waardering Villa van architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van villa-architectuur in overgangsarchitectuur met kenmerken van de 'Stick-style'; hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik zijn gaaf bewaard. Ensemblewaarde ontleent het pand aan het feit dat het samen met Van Lennepweg 38 een architectonische eenheid vormt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 477425
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rechterdeel van een vrijstaand bouwblok bestaande uit twee symmetrische villa's, gebouwd in overgangsarchitectuur, gecombineerd met kenmerken van de 'Stick-style' in 's Gravenhage

Linkerdeel van een vrijstaand bouwblok bestaande uit twee symmetrische villa's, gebouwd in overgangsarchitectuur, gecombineerd met kenmerken van de 'S ..

Van Lennepweg 38
's Gravenhage
Inleiding Linkerdeel van een vrijstaand bouwblok uit 1907, bestaande uit twee symmetrische villa's, gebouwd in overgangsarchitectuur, geco..

Villa Ninni

Nieuwe Parklaan 55
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit 1904-1905, gebouwd door architect J.H. Pfeiffer in overgangsarchitectuur en genaamd villa Ninni. Omschri..

Rechterdeel van een vrijstaand bouwblok, bestaande uit twee symmetrische villa's

Van Lennepweg 32
's Gravenhage
Inleiding Rechterdeel van een vrijstaand bouwblok, bestaande uit twee symmetrische villa's, in 1908 gebouwd door architect A. Broese van G..

Linkerdeel van een vrijstaand bouwblok, bestaande uit twee symmetrische villa's

Van Lennepweg 30
's Gravenhage
Inleiding Linkerdeel van een vrijstaand bouwblok, bestaande uit twee symmetrische villa's, in 1908 gebouwd door architect A. Broese van Gr..

Dennehove

Badhuisweg 141
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaand flatgebouw uit 1936-1938, gebouwd door architect Jan Wils in zakelijk-expressionistische stijl - met verwantschap met..

Kaart & Routeplanner

Route naar Rechterdeel van een vrijstaand bouwblok bestaande uit twee symmetrische villa's, gebouwd in overgangsarchitectuur, gecombineerd met kenmerken van de 'Stick-style' in 's Gravenhage

Foto's (1)