Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rechterdeel van een vrijstaand bouwblok, bestaande uit twee symmetrische villa's in 's Gravenhage

Woonhuis

Van Lennepweg 32
2597LK 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1908 1908 1908
Architect: A. Broese van Groenou Broese van Groenou, Adolf A. Broese van Groenou


Beschrijving van Rechterdeel van een vrijstaand bouwblok, bestaande uit twee symmetrische villa's

Inleiding Rechterdeel van een vrijstaand bouwblok, bestaande uit twee symmetrische villa's, in 1908 gebouwd door architect A. Broese van Groenou in overgangsarchitectuur, gecombineerd met kenmerken van de 'Stick-style'. Het bouwblok is gelegen aan de Van Lennepweg 30 en 32. Omschrijving Rechterdeel van dubbelvilla op rechthoekige plattegrond, bestaande uit twee bouwlagen en souterrain onder een met pannen gedekt samengesteld schilddak. Het dak bevat gemetselde schoorstenen en pirons. Aan de voorzijde is een dakkapel met driehoekig fronton met vakwerk en houten briefpanelen. Aan de achterzijde bezit het dak een fors overstek. De bakstenen gevels zijn op de tweede bouwlaag gepleisterd. De bouwlagen worden van elkaar gescheiden door een strook geglazuurde baksteen. Onderlangs de gevels is een geprofileerde hardstenen cordonlijst aangebracht. De gedeeltelijk in kleine roeden onderverdeelde vensters bezitten houten kozijnen, hardstenen onderdorpels en deels strekken van geglazuurde baksteen. Het linkerdeel van de voorgevel is als risaliet behandeld en afgesloten door een top met vakwerk en houten briefpanelen. De vensters op de tweede bouwlaag in dit deel bezitten aan weerszijden luiken, boogvormige bovenlichten en geglazuurde ontlastingsbogen met hardstenen onderdelen. In de top is een vierlicht met rond bovenlicht. Rechts van de risaliet bevinden zich op de eerste en tweede bouwlaag respectievelijk een erker met openslaande deuren en een veranda met houten balustrade, onder een lessenaarsdak op houten staanders. De ingang - een houten paneeldeur - is naast de erker in een getoogd bakstenen portaal met hardstenen onderdelen geplaatst. In het geveldeel boven het portaal bevindt zich een oculus, omlijst door geglazuurde baksteen. Het trappenhuis en de zij-ingang met luifel zijn gesitueerd in het als risaliet uitgebouwde linkerdeel van de zijgevel. Dit deel wordt afgesloten door een top met vakwerk en houten briefpanelen. In de hoek naast de zij-ingang bevindt zich een halfrond aanbouwtje met muizetandlijst onder de dakrand. Waardering Villa van architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van villa-architectuur in overgangsarchitectuur met kenmerken van de 'Stick-style'; hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik zijn gaaf bewaard. Ensemblewaarde ontleent het pand aan het feit dat het samen met Van Lennepweg 30 een architectonische eenheid vormt. Een toegevoegde waarde vormt de belangrijke stedebouwkundige situering in de zichtas van de Borweg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 477423
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rechterdeel van een vrijstaand bouwblok, bestaande uit twee symmetrische villa's in 's Gravenhage

Linkerdeel van een vrijstaand bouwblok, bestaande uit twee symmetrische villa's

Van Lennepweg 30
's Gravenhage
Inleiding Linkerdeel van een vrijstaand bouwblok, bestaande uit twee symmetrische villa's, in 1908 gebouwd door architect A. Broese van Gr..

Linkerdeel van een vrijstaand bouwblok bestaande uit twee symmetrische villa's, gebouwd in overgangsarchitectuur, gecombineerd met kenmerken van de 'S ..

Van Lennepweg 38
's Gravenhage
Inleiding Linkerdeel van een vrijstaand bouwblok uit 1907, bestaande uit twee symmetrische villa's, gebouwd in overgangsarchitectuur, geco..

Rechterdeel van een vrijstaand bouwblok bestaande uit twee symmetrische villa's, gebouwd in overgangsarchitectuur, gecombineerd met kenmerken van de ' ..

Van Lennepweg 40
's Gravenhage
Inleiding Rechterdeel van een vrijstaand bouwblok uit 1907, bestaande uit twee symmetrische villa's, gebouwd in overgangsarchitectuur, gec..

Villa Ninni

Nieuwe Parklaan 55
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit 1904-1905, gebouwd door architect J.H. Pfeiffer in overgangsarchitectuur en genaamd villa Ninni. Omschri..

Putruwiel

Nieuwe Parklaan 17
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit ca. 1905, gebouwd in overgangsarchitectuur en genaamd Putruwiel. N.B. De moderne aanbouw aan de achterzijd..

Kaart & Routeplanner

Route naar Rechterdeel van een vrijstaand bouwblok, bestaande uit twee symmetrische villa's in 's Gravenhage

Foto's (1)