Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Het Weide Huis in 's Gravenhage

Woonhuis

Nieuwe Parklaan 60
2597LD 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1928 1928 1928
Architect: D. Roosenburg Roosenburg, Dirk D. Roosenburg


Beschrijving van Het Weide Huis

Inleiding Vrijstaande villa uit 1928, ontworpen door architect D. Roosenburg in opdracht van de familie Van Wulffen-Palthe. De villa is gebouwd in Engelse landhuisstijl met invloeden van de Nieuwe Haagse School en genaamd Het Weide Huis. Omschrijving Villa op nagenoeg vierkante plattegrond, bestaande uit twee bouwlagen onder een uitzonderlijk hoog en steil samengestelde kap, onder meer met wolfseinden. Het dak is gedekt met leipannen en bezit hoge gemetselde hoekschoorstenen en verschillende dakkapellen. Aan de achterzijde is een souterrain, ontstaan door de helling waartegen het huis is gebouwd. De gevels zijn van baksteen. De deels driedelige vensters bezitten zware houten kozijnen en stalen ramen. De ingang is in het midden van de voorgevel gesitueerd, bestaande uit een geprofileerde houten deur onder een brede luifel. Ervoor is een bordes met een hoge gemetselde borstwering. Op de rechterhoek van de voorgevel bevindt zich een lage ronde erkeruitbouw. Het trappenhuis is tegen de rechterzijgevel uitgebouwd, onder een schilddak dat het hoofddak doorsnijdt. Hier bevindt zich een zij-ingang met bordes en hoge borstwering, bereikbaar via een gemetselde trap. Tegen de linkerzijgevel is een tweede bordes met borstwering, eveneens bereikbaar via een gemetselde trap. Erboven is een balkon met borstwering. Aan de achtergevel bevinden zich een halfronde erkeruitbouw en een terras met pergola, vanuit de tuin bereikbaar via een gebogen gemetselde trap langs de erker. Onder het terras is de garage gesitueerd, waarvan de deuren in de rechterzijgevel zijn geplaatst. Goed bewaard interieur, met onder meer vestibule met tegelvloer en figuratieve tegels in oud-Hollandse trant, hal met parketvloer, trap met bewerkte leuning en deuren met authentiek hang- en sluitwerk. De tuin wordt van de straat gescheiden door een bakstenen tuinmuur. Waardering Pand van architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een villa in Engelse landhuisstijl met invloeden van de Nieuwe Haagse School architectuur; hoofdvorm, materiaalgebruik, detaillering en interieur zijn goed bewaard. Een toegevoegde waarde vormt de belangrijke stedebouwkundige ligging op de glooiing van de duinrug naar het Westbroekpark. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 477420
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Het Weide Huis in 's Gravenhage

Windekind

Nieuwe Parklaan 76
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit 1927-1928, genaamd Windekind en gebouwd in opdracht van Francois van 't Sant naar ontwerp van architect D...

Dennehove

Badhuisweg 141
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaand flatgebouw uit 1936-1938, gebouwd door architect Jan Wils in zakelijk-expressionistische stijl - met verwantschap met..

Vrijstaand woonhuis in eclectische stijl

Badhuisweg 104
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaand woonhuis uit het vierde kwart van de 19e eeuw, gebouwd in een eclectische stijl met voor de laat 19e-eeuwse badplaats..

Rechterdeel van een vrijstaand bouwblok bestaande uit twee symmetrische villa's, gebouwd in overgangsarchitectuur, gecombineerd met kenmerken van de ' ..

Van Lennepweg 40
's Gravenhage
Inleiding Rechterdeel van een vrijstaand bouwblok uit 1907, bestaande uit twee symmetrische villa's, gebouwd in overgangsarchitectuur, gec..

Rudolf Steiner Kliniek

Nieuwe Parklaan 58
's Gravenhage
Op onregelmatige grondslag gebouwd ziekenhuis ter hoogte van drie bouwlagen onder hoogopgaande a-symmetrische kap, gedekt met roestkleurige ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Het Weide Huis in 's Gravenhage

Foto's (1)