Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Putruwiel in 's Gravenhage

Woonhuis

Nieuwe Parklaan 17
2597LA 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1904-05 1904 1904-05
Architect: J.H. Pfeiffer Pfeiffer, J.H. J.H. Pfeiffer


Beschrijving van Putruwiel

Inleiding Vrijstaande villa uit ca. 1905, gebouwd in overgangsarchitectuur en genaamd Putruwiel. N.B. De moderne aanbouw aan de achterzijde valt niet onder de bescherming. Omschrijving Villa op rechthoekige plattegrond, bestaande uit een souterrain en twee bouwlagen onder een met leien gedekt afgeknot schilddak. Het dak bezit diverse dakkapellen. De bakstenen gevels bezitten hardstenen sokkels en zijn gedecoreerd met lichtrode bakstenen sierranden en -lijsten. De vensters hebben uiteenlopende vormen en zijn voorzien van ontlastingsbogen, met tegeltableaus in Art Nouveau in de boogvelden, vervaardigd door de firma Rozenburg. De naam Putruwiel is als tegeltableau uitgevoerd in een van de boogvelden. De gootlijst rust op dunne houten consoles. Het fries bestaat uit door houten lijsten omzoomde tegeltableaus. De middenas van de voorgevel is opgetrokken tot een topgevel met een hardstenen omlijsting in door de Wiener Sezession beinvloede vormen. Rechts bevindt zich een zeshoekig uitgebouwde hoektoren onder een met zink gedekte koepel. Op de eerste bouwlaag is een brede, deels met glas gedichte, houten veranda met een hardstenen bordes, waarboven een balkon met houten balustrade. Tegen de rechterzijgevel bevindt zich een over beide bouwlagen uitgebouwde houten serre. De ingang is in de linkerzijgevel gesitueerd onder een glazen luifel met smeedijzeren consoles in Art Nouveau vormen. Rechts van de ingang bevindt zich een ondiep rechthoekig uitbouwtje onder een schilddak. Waardering Villa van architectuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van overgangsarchitectuur met invloeden van de Wiener Sezession en Art Nouveau. Hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering zijn goed bewaard. Als onderdeel van een reeks van goed bewaarde villa's uit ca. 1900 aan de Nieuwe Parklaan heeft het pand tevens ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 477418
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Putruwiel in 's Gravenhage

Vrijstaande villa in overgangsarchitectuur

Nieuwe Parklaan 9
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit ca. 1900, gebouwd in overgangsarchitectuur. Omschrijving Villa op rechthoekige plattegrond, bestaande ui..

Vrijstaande villa met tuinhek in overgangsarchitectuur

Nieuwe Parklaan 7
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit 1899, gebouwd in opdracht van A. van Veen van Veldhuijsen Janszoon door architect J.G. Meijens (vermoedeli..

Linkerdeel van een vrijstaand bouwblok, bestaande uit twee symmetrische villa's

Van Lennepweg 30
's Gravenhage
Inleiding Linkerdeel van een vrijstaand bouwblok, bestaande uit twee symmetrische villa's, in 1908 gebouwd door architect A. Broese van Gr..

Rechterdeel van een vrijstaand bouwblok, bestaande uit twee symmetrische villa's

Van Lennepweg 32
's Gravenhage
Inleiding Rechterdeel van een vrijstaand bouwblok, bestaande uit twee symmetrische villa's, in 1908 gebouwd door architect A. Broese van G..

Villa Ninni

Nieuwe Parklaan 55
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit 1904-1905, gebouwd door architect J.H. Pfeiffer in overgangsarchitectuur en genaamd villa Ninni. Omschri..

Kaart & Routeplanner

Route naar Putruwiel in 's Gravenhage

Foto's (1)