Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaande villa in overgangsarchitectuur in 's Gravenhage

Woonhuis

Nieuwe Parklaan 9
2597LA 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1900 1900 ca. 1900


Beschrijving van Vrijstaande villa in overgangsarchitectuur

Inleiding Vrijstaande villa uit ca. 1900, gebouwd in overgangsarchitectuur. Omschrijving Villa op rechthoekige plattegrond, bestaande uit een souterrain en twee bouwlagen onder een met leien gedekt afgeknot schilddak. Het dak bevat dakkapellen met pirons. De bakstenen gevels bezitten hardstenen gevelomlijstingen en siermetselwerk. Aan de onderzijde loopt een deels in hardsteen en een deels in baksteen uitgevoerde cordonlijst. Tegen het vooruitspringende linkerdeel van de voorgevel is een gebogen erkeruitbouw gesitueerd, waarboven een veranda met houten balustrade, gebogen stijlen en een zinken afdak. In het terugliggende rechterdeel bevindt zich een portiek met een hardstenen balustrade, die aan de voorzijde door een gemetselde, geblokte boog wordt afgesloten. Het portiek is bereikbaar via een trap met hardstenen balustrades. Erboven is een balkon met een houten balustrade. De vensters bezitten uiteenlopende vormen, die typerend zijn voor de overgangsarchitectuur en zijn deels voorzien van glas-in-lood bovenlichten. De linkerzijgevel bezit in het midden een uitbouw. Hierin is de (vernieuwde) ingang in een portiek, uitgevoerd in Art Nouveauvormen, gesitueerd. Het portiek is bereikbaar via een trap met hardstenen balustrade. Hierboven is een smal risaliet, dat eindigt in een top met een hardstenen omlijsting. In het geveldeel achter de uitbouw is een zij-ingang bereikbaar via een bakstenen trap. Een tweede bakstenen trap voert naar het souterrain. De achtergevel is aan de rechterkant rechthoekig uitgebouwd. Links daarvan is een erker waarboven een balkon met een houten balustrade. Een trap biedt toegang tot het souterrain. De tuin wordt van de straat gescheiden door een ijzeren hek in Art Nouveau stijl, op gemetselde voet. Waardering Villa met tuinhek van architectuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van overgangsarchitectuur met Art Nouveau detailleringen. Hoofdvorm, materiaalgebruik en detailleringen zijn goed bewaard. Als onderdeel van een reeks van goed bewaarde villa's uit ca. 1900 aan de Nieuwe Parklaan heeft het pand tevens ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 477416
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijstaande villa in overgangsarchitectuur in 's Gravenhage

Vrijstaande villa met tuinhek in overgangsarchitectuur

Nieuwe Parklaan 7
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit 1899, gebouwd in opdracht van A. van Veen van Veldhuijsen Janszoon door architect J.G. Meijens (vermoedeli..

Putruwiel

Nieuwe Parklaan 17
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit ca. 1905, gebouwd in overgangsarchitectuur en genaamd Putruwiel. N.B. De moderne aanbouw aan de achterzijd..

Linkerdeel van een vrijstaand bouwblok, bestaande uit twee symmetrische villa's

Van Lennepweg 30
's Gravenhage
Inleiding Linkerdeel van een vrijstaand bouwblok, bestaande uit twee symmetrische villa's, in 1908 gebouwd door architect A. Broese van Gr..

Rechterdeel van een vrijstaand bouwblok, bestaande uit twee symmetrische villa's

Van Lennepweg 32
's Gravenhage
Inleiding Rechterdeel van een vrijstaand bouwblok, bestaande uit twee symmetrische villa's, in 1908 gebouwd door architect A. Broese van G..

Hoofdkantoor KLM

Plesmanweg 1
's Gravenhage
Inleiding Aan het kruispunt van de Plesmanweg met de Badhuisweg staat het KANTOORGEBOUW met TOEGANGSWEG van de Koninklijke Luchtvaart Maat..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vrijstaande villa in overgangsarchitectuur in 's Gravenhage

Foto's (1)