Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaande villa, gebouwd in chaletstijl als dienstwoning voor de opzichter van de gemeentelijke plantsoenendienst in 's Gravenhage

Woonhuis

Kwekerijweg 2
2597JK 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1860/1898/1908 1860 1860/1898/1908


Beschrijving van Vrijstaande villa, gebouwd in chaletstijl als dienstwoning voor de opzichter van de gemeentelijke plantsoenendienst

Inleiding Vrijstaande villa, gebouwd in chaletstijl als dienstwoning voor de opzichter van de Gemeentelijke Plantsoenendienst. Het rechterdeel van de villa dateert uit ca. 1860, het middelste deel uit 1898 en het linkerdeel uit 1908. Omschrijving Villa op H-vormige plattegrond, bestaande uit twee bouwlagen onder twee met pannen gedekte zadeldaken en een schilddak. Het oudste deel van de villa bezit een souterrain. De uitbreiding te linkerzijde uit 1908 is in iets eenvoudiger trant opgebouwd dan de laat 19e eeuwse onderdelen. De ver uitstekende dakvlakken worden gesteund door houten korbelen. Het dak bezit gemetselde schoorstenen, dakkapellen en pirons. De muren zijn gepleisterd met uitgespaarde bakstenen muurdelen, voorzien van houten stijlen. Aan de voor- en achtergevel van het oudste deel zijn bordessen met houten balustrades gesitueerd. Onder het bordes bevinden zich boogvormige doorgangen. In het oudste gedeelte bevinden zich vier- en zesruits stolpramen; de overige vensters bezitten uiteenlopende vormen, waaronder T- vensters met rondboog bovenlichten. De ingang is in het middendeel van de voorgevel geplaatst. In de rechterzijgevel bevindt zich een tweede ingang, bereikbaar via een evenwijdig aan de gevel geplaatste dubbele bakstenen trap. De achtergevel bezit aan de rechterkant een houten balkon. Waardering Villa van architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een laat 19e-eeuwse villa in chaletstijl met goed verlopen transformatieproces. Hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik zijn goed bewaard. Historische waarde ontleent het pand aan het feit dat het hier de dienstwoning betreft voor de opzichter van de gemeentelijke plantsoenendienst. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 477413
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijstaande villa, gebouwd in chaletstijl als dienstwoning voor de opzichter van de gemeentelijke plantsoenendienst in 's Gravenhage

Vrijstaande villa in Engelse landhuisstijl

Klatteweg 22
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit 1917, gebouwd door architect A.H. Wegerif jr. in Engelse landhuisstijl. Omschrijving Villa op rechthoe..

Villa De Sprank

Tapijtweg 1A
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit 1914, gebouwd in opdracht van Ch.F. Stokvis door de architecten A.P. Smits en J. Fels in Engelse landhuiss..

Hoofdkantoor KLM

Plesmanweg 1
's Gravenhage
Inleiding Aan het kruispunt van de Plesmanweg met de Badhuisweg staat het KANTOORGEBOUW met TOEGANGSWEG van de Koninklijke Luchtvaart Maat..

Villa in de stijl van de "Um 1800-beweging"

Duinroosweg 9
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit 1913, gebouwd door architect S. de Clerq in de stijl van de "Um 1800-Beweging". Omschrijving Villa op ..

Vrijstaande villa met tuinhek in overgangsarchitectuur

Nieuwe Parklaan 7
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit 1899, gebouwd in opdracht van A. van Veen van Veldhuijsen Janszoon door architect J.G. Meijens (vermoedeli..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vrijstaande villa, gebouwd in chaletstijl als dienstwoning voor de opzichter van de gemeentelijke plantsoenendienst in 's Gravenhage

Foto's (1)