Vrijstaande villa in Engelse landhuisstijl in 's Gravenhage

Klatteweg 22
2597KB 's Gravenhage

Architect: A.H. Wegerif jr. Wegerif, Henk A.H. Wegerif jr.

Beschrijving van Vrijstaande villa in Engelse landhuisstijl

Inleiding Vrijstaande villa uit 1917, gebouwd door architect A.H. Wegerif jr. in Engelse landhuisstijl. Omschrijving Villa op rechthoekige plattegrond, van twee bouwlagen hoog onder een met leipannen gedekt zadeldak. Het dak bevat twee dakkapellen onder gewelfde dakvlakken en twee gemetselde schoorstenen. De gevels zijn van baksteen. De vensters bezitten ruitvormig glas-in-lood. De middenas van de voorgevel is als een driezijdige erkerpartij uitgebouwd, waarvan het benedendeel de ingang bevat en het bovendeel als houten loggia is uitgevoerd, gedekt door een tentdak. De voordeur is voorzien van ijzerbeslag. Aan de rechterkant bevindt zich op de eerste bouwlaag een kleine driezijdige erker. Daarboven is onder de goot een ovaalvormig venster geplaatst. In de toppen van de zijgevels is siermetselwerk aangebracht. Tegen de rechtergevel is een serre onder een lessenaarsdak aangebouwd. De middenas van de achtergevel is als risaliet behandeld en voorzien van een puntgevel met siermetselwerk. Links daarvan is de gevel gewelfd uitgebouwd, afgesloten door een vensterreeks onder de goot. De welving zet zich voort in het dak. Rond het huis is een bordes als overgang naar de tuin. Links van het huis is een garage onder een hoog zadeldak, waarvan de deuren eveneens voorzien zijn van ijzerbeslag. De tuin wordt van de straat gescheiden door een tuinhek met gemetselde pijlers en houten toegangshek. Waardering Villa met garage en tuinhek van architectuurhistorisch en typologisch belang als representatief voorbeeld van villa- architectuur in de Engelse landhuisstijl. Hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik zijn gaaf bewaard. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)