Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dennehove in 's Gravenhage

Woonhuis

Badhuisweg 141
2597JN 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1936-38 1936 1936-38
Architect: J. Wils Wils, Jan J. Wils


Beschrijving van Dennehove

Inleiding Vrijstaand flatgebouw uit 1936-1938, gebouwd door architect Jan Wils in zakelijk-expressionistische stijl - met verwantschap met het werk van W.M. Dudok en S. van Ravesteyn - en genaamd Dennehove. Omschrijving Flatgebouw op rechthoekige plattegrond, bestaande uit zes bouwlagen onder een plat dak, gecombineerd met een flauw gebogen kap met uitstekende daklijst. Het gebouw heeft een gele bakstenen bekleding met diepliggende voegen. Kenmerkend is de groepering van a-symmetrische bouwmassa's tot een evenwichtige compositie en de afwisseling van horizontale en verticale elementen, resp. gevormd door de brede vensters met stalen kozijnen en de doorgaande raampartijen van de trappenhuizen. Het horizontale en verticale element wordt verder benadrukt door de toepassing van brede balkons en smalle bovenelkaar liggende (inpandige) balkons. Ter hoogte van de begane grond rusten de uitspringende bouwmassa's op betonnen kolommen. De gevels bevatten voorts cirkelvormige vensters, o.a. aan weerszijden van de ingang. Aan de achterzijde en de rechterkant zijn bordessen met bakstenen balustrades en hardstenen dekplaten. De flat is een vereenvoudigde versie van het in Den Haag in de jaren '20 en '30 veel voorkomende luxueuze woonhotel. Waardering Flatgebouw van architectuurhistorisch, cultuurhistorisch en typologisch belang als representatief voorbeeld van een luxueus woonhotel in zakelijk-expressionistische stijl. Hoofdvorm, detaillering en materiaal zijn goed bewaard. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 477411
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dennehove in 's Gravenhage

Rechterdeel van een vrijstaand bouwblok bestaande uit twee symmetrische villa's, gebouwd in overgangsarchitectuur, gecombineerd met kenmerken van de ' ..

Van Lennepweg 40
's Gravenhage
Inleiding Rechterdeel van een vrijstaand bouwblok uit 1907, bestaande uit twee symmetrische villa's, gebouwd in overgangsarchitectuur, gec..

Linkerdeel van een vrijstaand bouwblok bestaande uit twee symmetrische villa's, gebouwd in overgangsarchitectuur, gecombineerd met kenmerken van de 'S ..

Van Lennepweg 38
's Gravenhage
Inleiding Linkerdeel van een vrijstaand bouwblok uit 1907, bestaande uit twee symmetrische villa's, gebouwd in overgangsarchitectuur, geco..

Rechterdeel van een vrijstaand bouwblok, bestaande uit twee symmetrische villa's

Van Lennepweg 32
's Gravenhage
Inleiding Rechterdeel van een vrijstaand bouwblok, bestaande uit twee symmetrische villa's, in 1908 gebouwd door architect A. Broese van G..

Linkerdeel van een vrijstaand bouwblok, bestaande uit twee symmetrische villa's

Van Lennepweg 30
's Gravenhage
Inleiding Linkerdeel van een vrijstaand bouwblok, bestaande uit twee symmetrische villa's, in 1908 gebouwd door architect A. Broese van Gr..

Villa Ninni

Nieuwe Parklaan 55
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit 1904-1905, gebouwd door architect J.H. Pfeiffer in overgangsarchitectuur en genaamd villa Ninni. Omschri..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dennehove in 's Gravenhage

Foto's (1)