Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa in de stijl van de "Um 1800-beweging" in 's Gravenhage

Woonhuis

Duinroosweg 9
2597KJ 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1913 1913 1913
Architect: S. de Clerq Clerq, Samuel, de S. de Clerq


Beschrijving van Villa in de stijl van de "Um 1800-beweging"

Inleiding Vrijstaande villa uit 1913, gebouwd door architect S. de Clerq in de stijl van de "Um 1800-Beweging". Omschrijving Villa op complexe plattegrond, van drie bouwlagen hoog onder een met shingles gedekt schilddak. Het dak is voorzien van hoekschoorstenen met ijzeren kappen, en kleine driehoekige dakkapellen met halfcirkelvormige vensters. De ver uitkragende gootlijst rust op houten consoles. De gevels zijn van baksteen. Het linkergedeelte van de voorgevel is als risaliet uitgebouwd, onder een zelfstandig schilddak dat aansluit op het hoofddak. Aan de rechterkant zijn grote houten veranda's over twee bouwlagen gesitueerd. De veranda op de eerste bouwlaag is gesloten, en op de tweede voorzien van een opengewerkte houten balustrade. Tegen de rechterzijgevel is een halfronde (op de eerste bouwlaag driezijdige) erkeruitbouw over twee bouwlagen, waarboven een loggia met schilddak, bekroond door een piron. Het dak van de loggia rust op bakstenen pijlers met gedecoreerde hardstenen kapitelen. De linkerkant van de loggia is dichtgezet met een venster. Rechts van de erkeruitbouw bevindt zich op de eerste bouwlaag een rechthoekige erker, waarboven een balkon met een bakstenen borstwering en een hardstenen dekplaat. De rechterkant van de gevel is op de eerste bouwlaag afgeschuind; daarboven rust de gevel op een getrapte hardstenen console. Het middendeel van de linkergevel is als risaliet behandeld. Hierin is de ingang in een portiek gesitueerd. Het portiek bezit houten zuilen op hardstenen sokkels. Aan weerszijden van het risaliet zijn op de tweede bouwlaag driezijdige erkers geplaatst op hardstenen consoles. De achtergevel bezit aan de rechterkant een uitbouw met serre over de eerste en tweede bouwlaag. De serre heeft houten pilaren en een lage houten balustrade onderlangs, en wordt gedekt door een schilddak met piron. De gootlijst rust op houten consoles. De vensters bezitten verschillende vormen, waarvan het merendeel in houten roeden is onderverdeeld, en zijn voorzien van een hardstenen onderdorpel. De tuin is van de straat gescheiden door een smeedijzeren hekwerk. De toegang wordt gemarkeerd door gemetselde pijlers. Waardering Villa met bijbehorend hekwerk van architectuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van de traditionalistische "Um 1800-Beweging". Hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering zijn gaaf bewaard. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 477410
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa in de stijl van de "Um 1800-beweging" in 's Gravenhage

Villa Duynrose

Tapijtweg 10
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit 1914, genaamd Duynrose en gebouwd in opdracht van T. Stokvis door de architecten A.P. Smits en J. Fels in E..

Vrijstaande villa in Engelse landhuisstijl

Klatteweg 22
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit 1917, gebouwd door architect A.H. Wegerif jr. in Engelse landhuisstijl. Omschrijving Villa op rechthoe..

Villa De Sprank

Tapijtweg 1A
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit 1914, gebouwd in opdracht van Ch.F. Stokvis door de architecten A.P. Smits en J. Fels in Engelse landhuiss..

Dennehove

Badhuisweg 141
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaand flatgebouw uit 1936-1938, gebouwd door architect Jan Wils in zakelijk-expressionistische stijl - met verwantschap met..

Vrijstaande villa, gebouwd in chaletstijl als dienstwoning voor de opzichter van de gemeentelijke plantsoenendienst

Kwekerijweg 2
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa, gebouwd in chaletstijl als dienstwoning voor de opzichter van de Gemeentelijke Plantsoenendienst. Het rechter..

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa in de stijl van de "Um 1800-beweging" in 's Gravenhage

Foto's (1)