Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Watertoren in 's Gravenhage

Nijverheid Industrie

Pompstationsweg 327
2597JV 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1874 1874 1874
Architect: L.A. Brouwer; Thy. Stang Brouwer, L.A. L.A. Brouwer; Thy. Stang


Beschrijving van Watertoren

Omschrijving Achthoekige watertoren uit 1874 uitgevoerd in schoon metselwerk. Het is het eerste exemplaar in Nederland waar een bakstenen muur om het reservoir is opgetrokken, hetgeen de zwaar aangelegde onderbouw verklaart. Het uiterlijk van de toren wordt gekenmerkt door een onderbouw in de vorm van een sokkelgeleding, een middendeel met verticale nissen in de gevelvlakken en een bovenbouw met horizontale geleding van sierlijsten, afgesloten door een balustrade. De toren wordt gedekt door een koperen koepeldak. Onder de afsluitende hardstenen lijst van de sokkelgeleding is een geblokt rondboogfries met (dichtgezette) vensters. Het bouwdeel waarin het ingangsportaal is gesitueerd, is rechthoekig uitgebouwd en wordt bekroond door een gebogen fronton, waarop het vignet van het Duinwaterleidingbedrijf is aangebracht. De ingang bevindt zich tussen twee forse taps toelopende gebosseerde hardstenen pilasters met rustica, waarop twee koperen gedenkplaten. De paneeldeur bezit een gebosseerde hardstenen omlijsting, waarvan de sluitsteen voorzien is van het wapen van Den Haag. Hierboven een tweelicht, geflankeerd door hardstenen voluten en bekroond door een driehoekig fronton. Het gevelvlak daarboven wordt omlijst door in baksteen gebosseerde pilasters met composiete kapitelen. Hiertussen bevindt zich een gekoppeld rondboogvenster en daarboven een natuurstenen zuiltje met een composiet kapiteel. Het gevelvlak wordt afgesloten door een klein rondboogfries met blindnisjes. In de overige gevelvlakken zijn ongeveer halverwege smalle rondboogvensters met ruitvormige glazen aangebracht binnen een omlijsting van zware, hardstenen muurzuilen met dobbelsteenkapitelen, rustend op consoles. De bovenbouw van de toren is voorzien van hardstenen banden en bezit onder een geprofileerde hardstenen lijst een uitkraging in de vorm van een geblokt rondboogfries met cirkelvormige nissen, die rust op gemetselde vertandingen. Boven de kroonlijst loopt een blinde, natuurstenen balustrade rondom de toren. Waardering Watertoren van cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het Duinwaterleidingcomplex en als belangrijke schakel in de ontwikkeling van de watertorenarchitectuur; hoofdvorm, materiaalgebruik en detailleringen zijn goed bewaard. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 477404
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Watertoren Scheveningen
Watertoren Scheveningen
Watertoren Scheveningen
Plaats Scheveningen
Bouwjaar 1874
Hoogte 48,74 m
Inhoud 1000 + 1200 m³
Architect(en) L.A. Brouwer
Thy. Stang
Huidig gebruik watertoren
Monumentnummer 477404

De watertoren in Scheveningen staat in de duinen bij Scheveningen, ter hoogte van de Pompstationsweg en heeft de status rijksmonument. De watertoren is ontworpen door architect L.A. Brouwer en Thy. Stang en in neoclassicistische stijl gebouwd in 1874 door het Haagse Duinwaterleidingbedrijf (tegenwoordig Dunea genaamd).

Door zijn twee reservoirs van respectievelijk 1000 en 1200 m³, kan deze toren het meeste water opslaan van Zuid-Holland. Hij is gebouwd omdat men begon met water te winnen in de duinen en heeft een hoogte van 48,74 meter. Aan het eind van de 20e eeuw is de toren gerestaureerd. Hij is nog steeds in gebruik en staat op de monumentenlijst.

Watertoren gasfabriek

Tot 1968 stond op het terrein van de gemeentelijke gasfabriek ook een watertoren.

Externe link


Monumenten in de buurt van Watertoren in 's Gravenhage

Machinegebouw en ketelhuis van het duinwaterleidingcomplex

Pompstationsweg 325
's Gravenhage
Omschrijving Uit 1874 daterend machinegebouw op rechthoekige plattegrond, onder een plat dak, met haaks daarop het iets lagere ketelhuis. ..

Poortgebouw strafgevangenis Scheveningen

Pompstationsweg 14
's Gravenhage
Inleiding Poortgebouw uit circa 1886 gebouwd in neo-renaissance stijl voor de strafgevangenis in Scheveningen door J.F. Metzelaar, bouwmee..

Helft van een vrijstaande dubbele villa in neo-renaissance stijl

Gentsestraat 80
's Gravenhage
Inleiding Helft van een vrijstaande dubbele villa (tezamen met Gentsestraat 78), uit ca. 1885 gebouwd in neo-renaissance stijl en deel uit..

Helft van een vrijstaande dubbele villa in neo-renaissance stijl

Gentsestraat 78
's Gravenhage
Inleiding Helft van een vrijstaande dubbele villa (tezamen met Gentsestraat 80), ca. 1885 gebouwd in neo-renaissance stijl en deel uitmake..

Rechterdeel van vrijstaand pand bestaande uit twee beneden- en twee bovenwoningen

Belgischeplein 32
's Gravenhage
Inleiding Rechterdeel van vrijstaand pand uit 1886 bestaande uit twee beneden- en twee bovenwoningen, gebouwd door architect Th. Coppieter..

Kaart & Routeplanner

Route naar Watertoren in 's Gravenhage

Foto's (1)