Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Machinegebouw en ketelhuis van het duinwaterleidingcomplex in 's Gravenhage

Nijverheid Industrie

Pompstationsweg 325
2597JV 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1874-1901 1874 1874-1901


Beschrijving van Machinegebouw en ketelhuis van het duinwaterleidingcomplex

Omschrijving Uit 1874 daterend machinegebouw op rechthoekige plattegrond, onder een plat dak, met haaks daarop het iets lagere ketelhuis. De bakstenen gevels van het machinegebouw worden geleed door gebosseerde lisenen op hardstenen sokkels. De linkeras is als risaliet uitgebouwd. Na de Tweede Wereldoorlog is het geveluiterlijk aanzienlijk versoberd; de bovenverdieping werd afgebroken en rondboogvensters werden vervangen door strakke, rechthoekige vensters in betonnen omlijstingen. Het ketelhuis staat op rechthoekige plattegrond onder een met mastiek gedekt zadeldak. Op het dak staan gemetselde schoorstenen. De bakstenen gevels worden door gebosseerde lisenen op hardstenen sokkels in drie assen geleed en bezitten een hardstenen plint met rustica. Onder de daklijst is een bakstenen boogfries met hardstenen onderdelen aangebracht. De kopgevel bezit drie getoogde doorgangen met een geprofileerde sluitsteen in de ontlastingsboog. De twee middelste lisenen zijn in afwisselend rode en gele baksteen uitgevoerd. De beide andere gevels bevatten twee doorgangen onder een rechte hardstenen lijst en een doorgang met een hoog korfboogvormig bovenlicht dat door twee houten stijlen onderverdeeld is. Voorts twee gekoppelde rondboogvensters met een deelzuil met dobbelsteenkapiteel en een dichtgezet gekoppeld venster met een bakstenen deelzuil. De ontlastingsbogen boven doorgangen en vensters zijn geblokt. De in 1901 aangebouwde machinekamer staat op complexe plattegrond, onder een plat dak. Het gebouw wordt bekroond door kantelen. De gevels zijn uitgevoerd in baksteen en voorzien van een hardstenen plint, boogfriezen met hardstenen onderdelen, hardstenen blokken, lijsten en gebeeldhouwde consoles. De gevels bezitten ieder een aanbouw onder een lessenaarsdak; de aanbouw tegen de zijgevel is het diepst en bezit aan weerszijden van de dakaanzet twee hardstenen schilden met het jaartal anno 1901. De voorgevel is aan de linkerkant driezijdig uitgebouwd. De ingang bevindt zich in het rechterdeel met daarboven twee blindnissen. Op de rechterhoek van de achtergevel is een achthoekige traptoren gesitueerd, met een rond door boognissen versierd bovenstuk en een kegelvormige spits met wijzerplaten en windvaan. De vensters zijn in diverse vormen uitgevoerd, waaronder rondboog- en getoogde vensters, onderverdeeld door hardstenen en bakstenen stijlen, met geblokte ontlastingsbogen. De boogvelden zijn in geel/zwart/rode baksteen uitgevoerd. De toren bevat spleetlichten. Waardering Machinegebouw en ketelhuis van cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het Duinwaterleidingcomplex; hoofdvormen en materiaalgebruik zijn goed bewaard. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 477403
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Machinegebouw en ketelhuis van het duinwaterleidingcomplex in 's Gravenhage

Watertoren

Pompstationsweg 327
's Gravenhage
Omschrijving Achthoekige watertoren uit 1874 uitgevoerd in schoon metselwerk. Het is het eerste exemplaar in Nederland waar een bakstenen ..

Poortgebouw strafgevangenis Scheveningen

Pompstationsweg 14
's Gravenhage
Inleiding Poortgebouw uit circa 1886 gebouwd in neo-renaissance stijl voor de strafgevangenis in Scheveningen door J.F. Metzelaar, bouwmee..

Helft van een vrijstaande dubbele villa in neo-renaissance stijl

Gentsestraat 80
's Gravenhage
Inleiding Helft van een vrijstaande dubbele villa (tezamen met Gentsestraat 78), uit ca. 1885 gebouwd in neo-renaissance stijl en deel uit..

Helft van een vrijstaande dubbele villa in neo-renaissance stijl

Gentsestraat 78
's Gravenhage
Inleiding Helft van een vrijstaande dubbele villa (tezamen met Gentsestraat 80), ca. 1885 gebouwd in neo-renaissance stijl en deel uitmake..

Rechterdeel van vrijstaand pand bestaande uit twee beneden- en twee bovenwoningen

Belgischeplein 32
's Gravenhage
Inleiding Rechterdeel van vrijstaand pand uit 1886 bestaande uit twee beneden- en twee bovenwoningen, gebouwd door architect Th. Coppieter..

Kaart & Routeplanner

Route naar Machinegebouw en ketelhuis van het duinwaterleidingcomplex in 's Gravenhage

Foto's (1)