Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zorgvliet in 's Gravenhage

Woonhuis

Alexander Gogelweg 1
2517JD 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1923-27 1923 1923-27
Architect: A. Broese van Groenou; A. Alberts (woonhotel oorsprong) Broese van Groenou, A. A. Broese van Groenou; A. Alberts (woonhotel oorsprong)


Beschrijving van Zorgvliet

Inleiding Vrijstaand appartementengebouw uit 1923-1927, genaamd Zorgvliet en in oorsprong als woonhotel gebouwd door de architecten A. Broese van Groenou en A. Alberts in de stijl van de Nieuwe Haagse School. Omschrijving In baksteen opgetrokken symmetrisch appartementengebouw op complexe plattegrond, bestaande uit een hoofdblok van vijf bouwlagen met kapverdieping en twee aan de voorzijde haaks hierop gesitueerde lagere vleugels. De kappen zijn met pannen gedekt. Het gebouw behoort tot de groep van luxueuze woonhotels, waarvan er meerdere tussen de beide wereldoorlogen in Den Haag zijn verrezen. De invloeden van Frank Lloyd Wright en de Nieuwe Haagse School komen tot uitdrukking in de vlakke gevelbehandeling met hier en daar siermetselwerk, de groepering van de bouwmassa's en de overstekende kappen met flauwe dakhelling. Galerijen met bakstenen balustrade over de breedte van het hoofdblok en de vleugels benadrukken de horizontale geleding. Het gebouw maakt een villa-achtige indruk door het geleidelijk opklimmen in hoogte vanaf de zijvleugels naar het midden. Het hoofdblok wordt aan weerszijden afgesloten door twee hogere bouwvolumes. Op het naar beneden glooiende binnenterrein komen drie ingangen uit; een in het middenblok en twee in de zijvleugels. De laatste twee zijn gesitueerd in een vooruitspringend bouwblok dat het trappenhuis bevat. Aan de achterzijde bevindt zich een vierde ingang. De iets verdiepte, gekoppelde vensters, in oorsprong alle van hout, bezitten voor het merendeel bovenlichten met horizontale roedenverdeling en rondom verschillende accenten in het metselwerk. De kap bevat een reeks kleine dakkapellen. Rondom het gebouw zijn bordessen met bakstenen balustrades. Het diepliggende terrein wordt van de straat gescheiden door een ijzeren hek op bakstenen voet. De toegang wordt gemarkeerd door brede bakstenen hekpijlers. Waardering Appartementengebouw met bijbehorende hekwerken van architectuurhistorisch, cultuurhistorisch en typologisch belang als representatief voorbeeld van een luxueus woonhotel in de stijl van de Nieuwe Haagse School. Hoofdvorm, detaillering en materiaal zijn goed bewaard. Een toegevoegde waarde vormt de beeldbepalende situering aan de Alexander Gogelweg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 477401
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zorgvliet in 's Gravenhage

Vrijstaande villa in een historiserende bouwstijl

R. J. Schimmelpennincklaan 3
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit 1915, gebouwd door architect L.J. Falkenburg in een historiserende bouwstijl. Omschrijving Villa op vi..

Woonhuis van kenmerkend expressionistisch cubistische architectuur

Alexander Gogelweg 20
's Gravenhage
In 1920 door W.M. Dudok in cubistisch expressionistische trant ontworpen, geheel vrijstaand woonhuis - genaamd Sevensteyn -. Het is opgetrok..

Simpang

Alexander Gogelweg 4
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit 1913-1914, genaamd villa Simpang en gebouwd door architect Ed. Cuypers in een historiserende bouwstijl in ..

Helft van een vrijstaand bouwblok bestaande uit twee symmetrische in de diepte van een smal kavel geschakelde villa's in een historiserende bouwstijl

Andries Bickerweg 5A
's Gravenhage
Inleiding Helft van een vrijstaand bouwblok uit 1914-1917, bestaande uit twee symmetrische in de diepte van een smal kavel geschakelde vil..

Huize Mellard

Alexander Gogelweg 2
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit 1913, gebouwd door de architecten Z. Hoek en J.T. Wouters in een historiserende bouwstijl en in oorsprong ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Zorgvliet in 's Gravenhage

Foto's (2)