Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Linkerdeel van een dubbel herenhuis in 's Gravenhage

Woonhuis

Laan van Meerdervoort 11
2517AB 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1869-1870
Architect: S. de Clerq (linkerdeel) Clerq, de, Samuel S. de Clerq (linkerdeel)


Beschrijving van Linkerdeel van een dubbel herenhuis

Inleiding Linkerdeel van een dubbel herenhuis (tezamen met Laan van Meerdervoort 9) uit 1869-1870, gebouwd in eclectische bouwstijl en deel uitmakend van het in opdracht van H.W. Mesdag uitgevoerde ensemble van museum en eigen woonhuis. Omschrijving Herenhuis op rechthoekige plattegrond, vijf vensterassen breed. De meest linker travee van twee bouwlagen onder plat dak is architectonisch losgemaakt van het hoofdhuis. Het twee assen tellende linkerdeel van het hoofdhuis is twee bouwlagen hoog en wordt gedekt door een mansardekap; de twee travee├źn rechts hiervan tellen drie bouwlagen onder een plat dak. De bakstenen voorgevel is met uitzondering van de linkeras, op de eerste bouwlaag gepleisterd en bezit een hardstenen plint. Deze bouwlaag wordt van de tweede gescheiden door een eenvoudige geprofileerde lijst, die in de middenas op kleine gebeeldhouwde consoles rust. De hoek van de hoofdgevel wordt gemarkeerd door een geblokte pilaster. De rechter twee vensterassen zijn tezamen met de twee linker vensterassen van nr. 9 als risaliet uitgevoerd en worden bekroond door een driehoekig tympaan. De ingang bestaat uit een dubbele paneeldeur met gietijzeren roosters en is iets terug in de gevel geplaatst. De vensters zijn voorzien van bovenlichten. In de linkertravee bevindt zich eveneens een dubbele paneeldeur met gietijzeren roosters. De brede dakkapel dateert uit 1934. In dat jaar werd het pand aan de achterzijde gedeeltelijk verhoogd. Tegen de achtergevel is een houten veranda met rijk houtsnijwerk gesitueerd. In de gepleisterde achtergevel is het merendeel van de vensters recentelijk gemoderniseerd en deels verbreed. Het interieur is in de loop van de 2e helft van de 20e eeuw ingrijpend gewijzigd waarbij de oorspronkelijke en-suite indeling grotendeels is uitgebroken en vervangen door kamers aan de voor- en achterzijde waartussen een gang. Op alle bouwlagen zijn de tussenmuren naar nr. 9 verwijderd waarmee een doorlopend circuit is ontstaan. Van het oorspronkelijke interieur is alleen het trappehuis bewaard gebleven. Waardering Pand met bewaard gebleven monumentale interieuronderdelen van architectuurhistorisch van waarde als goed voorbeeld van de eclectische bouwstijl. Samen met het herenhuis Laan van Meerdervoort 9 heeft het tevens ensemblewaarde. Een toegevoegde stedebouwkundige waarde vormt de belangrijke situering in de as van de Trompstraat. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 477400
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Linkerdeel van een dubbel herenhuis in 's Gravenhage

Museum Mesdag

Laan van Meerdervoort 7F
's Gravenhage
Inleiding Aan drie zijden vrijstaand museumgebouw in eclectische bouwstijl uit 1886-1887 naar ontwerp van de aannemer-architect H. van Jaa..

Rechterdeel van een dubbel herenhuis

Laan van Meerdervoort 9
's Gravenhage
Inleiding Rechterdeel van een dubbel herenhuis (tezamen met Laan van Meerdervoort 11) uit 1869-1870, gebouwd in opdracht van H.W. Mesdag i..

Flatgebouw Oldenhove

Laan van Meerdervoort 50D
's Gravenhage
Inleiding. FLATGEBOUW Oldenhove uit 1928-1932 naar ontwerp van F.A. Warners in de stijl van de Amsterdamse School. Oldenhove is gebouwd in ..

Herenhuis op rechthoekige plattegrond in eclectische stijl

Van de Spiegelstraat 18
's Gravenhage
Inleiding. Herenhuis op rechthoekige plattegrond uit 1881 in eclectische stijl, gebouwd door de metselaar en aannemer C.M. van Vianen als o..

Winkel-woonhuis in Art Nouveau op rechthoekige plattegrond

Anna Paulownastraat 73
's Gravenhage
Inleiding. Art Nouveau winkel-woonhuis uit 1901 op rechthoekige plattegrond, ontworpen door architect J.W. Bosboom. Het pand is opgenomen i..

Kaart & Routeplanner

Route naar Linkerdeel van een dubbel herenhuis in 's Gravenhage