Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Museum Mesdag in 's Gravenhage

Gebouw

Laan van Meerdervoort 7 F
2517AB 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1886-1887
Architect: H. van Jaarsveld Jaarsveld, van, H. H. van Jaarsveld


Beschrijving van Museum Mesdag

Inleiding Aan drie zijden vrijstaand museumgebouw in eclectische bouwstijl uit 1886-1887 naar ontwerp van de aannemer-architect H. van Jaarsveld. Het museum, gebouwd in opdracht van H.W. Mesdag voor zijn eigen schilderijencollectie, is ver achter de rooilijn van de overige bebouwing aan de Laan van Meerdervoort gelegen, waardoor een ruim voorplein is ontstaan. Het museum werd door Mesdag in 1903 aan de Staat der Nederlanden geschonken. Omschrijving Museumgebouw op rechthoekige plattegrond, bestaande uit drie bouwlagen onder een plat dak, vier vensterassen breed. De bakstenen voorgevel bezit een hardstenen plint met rustica-effect en aan weerszijden bakstenen pilasters. De middenas is als risaliet behandeld en heeft op de hoeken geblokte natuurstenen pilasters. Aan de rechterkant bevindt zich een terugliggende lagere travee, waartegen de ingang - een dubbele houten paneeldeur - in een uitgebouwd houten portaal met pilasteromlijsting is gesitueerd, met de naam museum-mesdag op het fries. Hierboven bevindt zich een balkon met houten balusters. Onder het hoofdgestel is een blindnisje aangebracht. De rechterzijgevel is blind. De schuifvensters bezitten T-kozijnen en een gepleisterde omlijsting met een hardstenen onderdorpel; op de eerste en tweede bouwlaag van de middenas is de vensteromlijsting rijker uitgevoerd, bestaande uit pilasters en hoofdgestel met tandlijst. Het hoofdgestel is gekornist en voorzien van rechthoekige panelen in het fries en een tandlijst. Daarboven is een balustrade. Het gaaf bewaard gebleven interieur is afgestemd op de museale functie en bevat onder meer een trap met balusterleuningen, deuren met panelen en kroonlijsten, lambrizeringen en in de kamers op de eerste bouwlaag cassettenplafonds. De kamers op de derde bouwlaag hebben koofplafonds met lichtkoepels. Het voorplein wordt van de straat gescheiden door een gietijzeren tuinhek op een gecementeerde voet met een hardstenen lijst. Waardering Pand met tuinhek van cultuurhistorische en typologische waarde als in- en uitwendig gaaf bewaard voorbeeld van museumbouw uit het vierde kwart van de 19e eeuw. Een historische waarde vormt het gegeven dat het hier het persoonlijke museum betreft van de opdrachtgever, de schilder Hendrik Willem Mesdag. Ernaast ligt zijn woonhuis, Laan van Meerdervoort 9, uit 1870. Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van de eclectische bouwstijl. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 477398
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Mesdag Collectie
Museum H.W. Mesdag
De Mesdag Collectie
De Mesdag Collectie
Locatie Den Haag
Openingsdatum 1887
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

De Mesdag Collectie, voorheen het Museum H.W. Mesdag, is een museum voor beeldende kunst in de Nederlandse stad Den Haag. Het museum werd na een langdurige restauratie op 14 mei 2011 heropend onder de nieuwe naam.

Het museum

Aan de Laan van Meerdervoort staat het voormalige woonhuis van Hendrik Willem Mesdag (1831-1915), schilder van onder meer zeegezichten, en zijn vrouw Sientje van Houten (1834-1909). Naast schilder was Mesdag een groot kunstverzamelaar. Hij liet een museum bouwen voor zijn uitzonderlijke collectie. Hij bouwde dit museum pal naast zijn woonhuis en stelde het in 1887 open voor kunstliefhebbers.

In 1903 schonk Mesdag het museum en de collectie aan de Staat der Nederlanden. Hij bleef nog tot 1911 directeur. Sinds 1991 valt het onder de verantwoordelijkheid van het Van Gogh Museum. De Mesdag Collectie bevindt zich op ongeveer een halve kilometer afstand van het Panorama Mesdag aan de Zeestraat, waar Mesdags bekendste werk, het grote panorama van Scheveningen, is tentoongesteld.

De Mesdag Collectie bestaat uit het woonhuis - en tevens atelier - van het echtpaar Mesdag en het museum. De muren zijn rijkelijk gedecoreerd met authentieke motieven en overal zijn grote ramen met uitzicht op de museumtuin en op de toren van het Vredespaleis. Door de presentatie van de schilderijen en het interieur heeft het museum een negentiende-eeuwse sfeer.

Collectie

Hendrik Willem Mesdag was een vooraanstaand zeeschilder van de Haagse School. Zijn vrouw Sientje Mesdag-van Houten schilderde ook. Zij maakte vooral landschappen en stillevens. Daarnaast waren zij grote kunstverzamelaars, gebruikmakend van het geërfde familiefortuin van de Groninger zakenfamilies Mesdag en Van Houten. Het zwaartepunt in de collectie van het museum is de schilderijencollectie van kunstenaars van de Franse School van Barbizon. Deze verzameling in Den Haag is de grootste en belangrijkste in haar soort buiten Frankrijk en toont meesterwerken van kunstenaars als Camille Corot, Charles-François Daubigny en Théodore Rousseau.

De collectie bevat ook kunst van de Haagse School, de kring waartoe Mesdag zelf behoorde. De verzameling van de Haagse School bevat werken van onder anderen Mesdags jeugdvriend Jozef Israëls en van Anton Mauve. Naast werk van genoemde schildersgroepen bevat de verzameling schilderijen van kunstenaars als Antonio Mancini, die door Mesdag financieel werd ondersteund. Mesdag had een voorkeur voor losse en schetsmatige werken, waarin het maakproces van een schilderij of tekening nog te zien is. In het museum zijn ook tekeningen, keramiek en Japanse kunst te zien.

Zie ook

Externe linksMonumenten in de buurt van Museum Mesdag in 's Gravenhage

Rechterdeel van een dubbel herenhuis

Laan van Meerdervoort 9
's Gravenhage
Inleiding Rechterdeel van een dubbel herenhuis (tezamen met Laan van Meerdervoort 11) uit 1869-1870, gebouwd in opdracht van H.W. Mesdag i..

Linkerdeel van een dubbel herenhuis

Laan van Meerdervoort 11
's Gravenhage
Inleiding Linkerdeel van een dubbel herenhuis (tezamen met Laan van Meerdervoort 9) uit 1869-1870, gebouwd in eclectische bouwstijl en dee..

Flatgebouw Oldenhove

Laan van Meerdervoort 50D
's Gravenhage
Inleiding. FLATGEBOUW Oldenhove uit 1928-1932 naar ontwerp van F.A. Warners in de stijl van de Amsterdamse School. Oldenhove is gebouwd in ..

Winkel-woonhuis in Art Nouveau op rechthoekige plattegrond

Anna Paulownastraat 73
's Gravenhage
Inleiding. Art Nouveau winkel-woonhuis uit 1901 op rechthoekige plattegrond, ontworpen door architect J.W. Bosboom. Het pand is opgenomen i..

Vredespaleis

Carnegieplein 2
's Gravenhage
VREDESPALEIS, op initiatief van A. Carnegie gesticht omvangrijk complex, in oorsprong dienende tot huisvesting van het Permanente Hof van Ar..

Kaart & Routeplanner

Route naar Museum Mesdag in 's Gravenhage

Foto's (1)