Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis, gebouwd door de aannemer-architecten Bernhard Kuhnel en Johann Diedrich Meiners in eclectische bouwstijl in 's Gravenhage

Woonhuis

Scheveningseweg 12 A
2517KT 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1868 1868 1868
Architect: B. Kuhnel; J.D. Meiners Kuhnel, Bernhard B. Kuhnel; J.D. Meiners


Beschrijving van Herenhuis, gebouwd door de aannemer-architecten Bernhard Kuhnel en Johann Diedrich Meiners in eclectische bouwstijl

Inleiding Herenhuis uit 1868, gebouwd door de aannemer-architecten Bernhard Kuhnel en Johann Diedrich Meiners in eclectische bouwstijl. Het huis vormt onderdeel van drie aaneengesloten herenhuizen in een ontwerp: Scheveningseweg 8, 10 en 12/12a. In 1967 is ten behoeve van de kantoorfunctie een aantal doorgangen gemaakt tussen de nummers 10 en 12/12a. Toen is ook de lichtkap in het trappenhuis van nummer 12 dichtgezet. In 1983 werd een liftschacht geplaatst. Omschrijving Herenhuis op rechthoekige plattegrond, bestaande uit souterrain, twee bouwlagen en mezzanino onder een plat dak, vier vensterassen breed. De bakstenen voorgevel bezit een met natuursteen bekleed souterrain. De bouwlagen worden van elkaar gescheiden door geprofileerde stucwaterlijsten. In de tweede as van rechts is de ingang, bestaande uit een dubbele paneeldeur, gesitueerd. De ingang wordt bekroond door een balkon met balusters, rustend op zware gebeeldhouwde consoles in neo-Lodewijk XIV-trant. Rechts daarvan bevindt zich een kleine ingang met rond bovenlicht, die uit 1935-1936 dateert toen het pand tot twee woningen werd verbouwd. De T-vensters bezitten rijk geprofileerde omlijstingen met sierstukken, bestaande uit een schelp en/of een maskerkop tussen acanthusbladeren. De souterrainramen zijn voorzien van ijzeren roosters. De gevel wordt afgesloten door een rijk versierde gootlijst, bestaande uit een fries met dubbele rechthoekige mezzanino-vensters, gebeeldhouwde bladconsoles met maskerkoppen en een tandlijst. De achtergevel is gepleisterd met ingekraste groeven. Het twee assen brede rechterdeel is als risaliet uitgebouwd. De gevel bevat voor het merendeel zes-ruits en vier-ruits vensters. De vensters van de eerste bouwlaag zijn vernieuwd. Daaronder bevindt zich het souterrain. Waardering Herenhuis van architectuurhistorisch belang als waardevol voorbeeld van de rijke eclectische bouwstijl uit het derde kwart van de 19e eeuw en vanwege de gaaf bewaarde hoofdvorm, detaillering en het toegepaste materiaal. Als onderdeel van een serie van drie aaneengesloten, in een keer ontworpen herenhuizen heeft het pand tevens ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 477396
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis, gebouwd door de aannemer-architecten Bernhard Kuhnel en Johann Diedrich Meiners in eclectische bouwstijl in 's Gravenhage

Herenhuis, gebouwd door de aannemer-architecten Bernhard Kuhnel en Johann Diedrich Meiners in eclectische bouwstijl

Scheveningseweg 10
's Gravenhage
Inleiding Herenhuis uit 1868, gebouwd door de aannemer-architecten Bernhard Kuhnel en Johann Diedrich Meiners in eclectische bouwstijl. He..

Herenhuis, gebouwd door de aannemer-architecten Bernhard Kuhnel en Johann Diedrich Meiners in eclectische bouwstijl

Scheveningseweg 8
's Gravenhage
Inleiding Herenhuis uit 1868, gebouwd door de aannemer-architecten Bernhard Kuhnel en Johann Diedrich Meiners in eclectische bouwstijl. He..

Aan drie zijden vrijstaand herenhuis in eclectische bouwstijl

Scheveningseweg 6
's Gravenhage
Inleiding Aan drie zijden vrijstaand herenhuis uit 1875, gebouwd in opdracht van Johannes Jacobus Blanckenhagen in eclectische bouwstijl. ..

Vrijstaand herenhuis in eclectische bouwstijl

Burgemeester van Karnebeeklaan 1
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaand herenhuis uit ca. 1875, gebouwd in opdracht van jhr. mr. Richard Leeuwenhart van den Bosch door architect J. Noordend..

Aan drie zijden vrijstaande villa, gebouwd in de stijl van de Um 1800-Bewegung

Javastraat 2
's Gravenhage
Inleiding Aan drie zijden vrijstaande villa uit 1908, gebouwd in de stijl van de Um 1800-beweging naar ontwerp van architect E.F. Ehnle, i..

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis, gebouwd door de aannemer-architecten Bernhard Kuhnel en Johann Diedrich Meiners in eclectische bouwstijl in 's Gravenhage

Foto's (1)