Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaande villa in een historiserende bouwstijl in 's Gravenhage

Woonhuis

R. J. Schimmelpennincklaan 3
2517JN 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1915 1915 1915
Architect: L.J. Falkenburg Falkenburg, Leonardus Johannes L.J. Falkenburg


Beschrijving van Vrijstaande villa in een historiserende bouwstijl

Inleiding Vrijstaande villa uit 1915, gebouwd door architect L.J. Falkenburg in een historiserende bouwstijl. Omschrijving Villa op vierkante plattegrond, bestaande uit een gedrukte begane grond, een bel-etage en een verdieping onder een met leien gedekte samengestelde kap. De bakstenen gevels zijn voorzien van siermetselwerk. De symmetrische uitvoering van de gevels met middenrisalieten toont een classicistische benadering. De hoeken van de gevels en van de middenrisalieten worden afgesloten door geblokte bakstenen lisenen. Het muurwerk van de begane grond is als plint uitgevoerd, met afgeschuind metselwerk en hardstenen blokken. De ingang in de middenrisaliet op de bel-etage bezit een paneeldeur en een gedecoreerd bovenlicht met lantaarn, in historiserende Lodewijk XIV-stijl en een rijk geornamenteerde natuurstenen omlijsting die aan de bovenzijde trapsgewijs is afgesloten. Voor de ingang bevindt zich een bordes, omgeven door een sierlijk gesmeed ijzeren hekwerk. Naar het bordes leidt een trap met hardstenen treden. Ter hoogte van de kapverdieping bezit de middenrisaliet een uurwerk met een geornamenteerde hardstenen omlijsting. Tegen de achtergevel is een fietsenberging gebouwd. De vensters bezitten voor het merendeel houten zes-ruits kozijnen met hardstenen onderdorpels en, met uitzondering van het souterrain, strekken met een hardstenen sluitsteen. De gootlijst rust op dubbele houten klossen, waaronder een hardstenen geprofileerde lijst. Het dak is voorzien van gemetselde hoekschoorstenen, dakkapellen met pilasteromlijsting en pironnen. De tuin wordt van de straat gescheiden door een ijzeren hekwerk op een lage bakstenen voet, voorzien van hekpijlers met een natuurstenen dekplaat. Waardering Villa van cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van het wonen voor zeer welgestelden in het 2e decennium van de 20e eeuw in een stedelijk villapark. Architectuurhistorisch van belang als waardevol voorbeeld van representatieve architectuur in een historiserende bouwstijl; hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik zijn gaaf. Door de situering op de hoek R.J. Schimmelpenninklaan/Alexander Gogelweg is de villa tevens van stedebouwkundige waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 477392
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijstaande villa in een historiserende bouwstijl in 's Gravenhage

Zorgvliet

Alexander Gogelweg 1
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaand appartementengebouw uit 1923-1927, genaamd Zorgvliet en in oorsprong als woonhotel gebouwd door de architecten A. Bro..

Woonhuis van kenmerkend expressionistisch cubistische architectuur

Alexander Gogelweg 20
's Gravenhage
In 1920 door W.M. Dudok in cubistisch expressionistische trant ontworpen, geheel vrijstaand woonhuis - genaamd Sevensteyn -. Het is opgetrok..

Simpang

Alexander Gogelweg 4
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit 1913-1914, genaamd villa Simpang en gebouwd door architect Ed. Cuypers in een historiserende bouwstijl in ..

Helft van een vrijstaand bouwblok bestaande uit twee symmetrische in de diepte van een smal kavel geschakelde villa's in een historiserende bouwstijl

Andries Bickerweg 5A
's Gravenhage
Inleiding Helft van een vrijstaand bouwblok uit 1914-1917, bestaande uit twee symmetrische in de diepte van een smal kavel geschakelde vil..

Huize Mellard

Alexander Gogelweg 2
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit 1913, gebouwd door de architecten Z. Hoek en J.T. Wouters in een historiserende bouwstijl en in oorsprong ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vrijstaande villa in een historiserende bouwstijl in 's Gravenhage

Foto's (1)