Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Beukenhage in 's Gravenhage

Woonhuis

Jacob Catslaan 2
2517KB 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1913-15 1913 1913-15
Architect: A. Mulder Mulder, A. A. Mulder


Beschrijving van Beukenhage

Inleiding Vrijstaande villa uit 1913-1915, gebouwd door architect A. Mulder in een historiserende bouwstijl en genaamd Beukenhage. Omschrijving Villa op nagenoeg vierkante plattegrond, bestaande uit souterrain en twee bouwlagen onder een met pannen gedekt schilddak, zeven vensterassen breed. De bakstenen gevels zijn voorzien van sierankers. Het tegen de middenas van de voorgevel gesitueerde hardstenen ingangsportaal rust op Toscaanse zuilen en pilasters, die een hoofdgestel met tandlijstje dragen, waarboven een balkon met balusters. De historiserende, met empire details gedecoreerde, paneeldeur wordt omlijst door vensters met siersmeedwerk. Tegen de rechterzijgevel is een tweede ingang, waarboven een hardstenen balkon op consoles, voorzien van een ijzeren hekje. De linkerzijgevel bezit in de middenas een vijfzijdig uitgebouwde erker, waarboven een balkon met bakstenen borstwering en een hardstenen dekplaat. Aan de achterzijde van deze gevel is een bordes met bakstenen borstwering en een hardstenen dekplaat. Tegen de achtergevel bevindt zich links een rechthoekige houten serre op bakstenen voet, afgesloten door een gootlijst op consoles, waarboven een balkon met balusters. Rechts is een eveneens rechthoekige houten serre op bakstenen voet, met segmentboogvormige gepleisterde vensters, gedekt door een afgeknot schilddak, waarboven een klein balkon met ijzeren hek. De tweede bouwlaag bevat in de middenas een segmentboogvormige drielichtvenster van glas-in-lood. De voor het merendeel historiserende houten kruiskozijnen bezitten vensters met roedeverdeling en een hardstenen onderdorpel. Enkele vensters bezitten glas-in-lood. De ver uitstekende gootlijst rust op dunne houten consoles met hardstenen voet. Het dak is voorzien van historiserende dakkapellen met ramen in roedeverdeling en bakstenen hoekschoorstenen. De tuin wordt van de straat gescheiden door een ijzeren hekwerk op een lage bakstenen voet, voorzien van hekpijlers met dekplaat en lantaarn. Waardering Villa van cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van het wonen voor zeer welgestelden in het 2e decennium van de 20e eeuw in een stedelijk villapark. Architectuurhistorisch van belang als waardevol voorbeeld van representatieve architectuur in een historiserende bouwstijl; hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik zijn gaaf. Door de situering op de hoek Jacob Catslaan/Tolweg is de villa tevens van stedebouwkundige waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 477390
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Beukenhage in 's Gravenhage

Vrijstaande villa in een historiserende bouwstijl

Buitenrustweg 3
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit 1912-1913, in opdracht van J.F. de Vogel gebouwd door architect J.W. Hanrath in een historiserende bouwsti..

Joodse begraafplaats

Scheveningseweg 21A
's Gravenhage
Joodse, door muur omringde, BEGRAAFPLAATS, van algemeen belang uit een oogpunt van oudheidkundige en kunsthistorische waarde. Muur, beheerde..

Theodora

Carnegielaan 9
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit 1913, in opdracht van Felix Stokvis gebouwd door de architecten A. Smits en J. Fels in een historiserende ..

Vredespaleis

Carnegieplein 2
's Gravenhage
VREDESPALEIS, op initiatief van A. Carnegie gesticht omvangrijk complex, in oorsprong dienende tot huisvesting van het Permanente Hof van Ar..

Japanse Ambassade

Tobias Asserlaan 2
's Gravenhage
Riant woonhuis in importante, zeer eigen stijl van architect J. Limburg (1912-1914).

Kaart & Routeplanner

Route naar Beukenhage in 's Gravenhage

Foto's (1)