Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Theodora in 's Gravenhage

Woonhuis

Carnegielaan 9
2517KH 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1913 1913 1913
Architect: A.P. Smits; J.B. Fels Smits, Anthonie Pieter A.P. Smits; J.B. Fels


Beschrijving van Theodora

Inleiding Vrijstaande villa uit 1913, in opdracht van Felix Stokvis gebouwd door de architecten A. Smits en J. Fels in een historiserende bouwstijl en genaamd villa Theodora. In 1985 werd de villa ten behoeve van de kantoorfunctie verbouwd door architectenbureau Veldhoven en partners. N.B. De garage ter linkerzijde van de hoofdgevel is van bescherming uitgezonderd. Omschrijving Villa op nagenoeg vierkante plattegrond, bestaande uit twee bouwlagen onder een met leien gedekte samengestelde kap. Gedeeltelijk is een souterrain aanwezig, vanwege het ter plaatse naar beneden lopende terrein. De in baksteen opgetrokken gevels zijn voorzien van siermetselwerk. Souterrain en eerste bouwlaag worden gescheiden door een granieten lijst. De hoofdgevel is aan de Tobias Asserlaan gesitueerd. De ingang, bestaande uit een houten paneeldeur met cassetten, waarnaar een hardstenen trap leidt, bevindt zich in het terugspringende vlak van deze gevel. Hierboven bevindt zich een breed segmentvormig zandstenen balkon, dat wordt gedragen door vier vrijstaande zandstenen zuilen in fantasievorm. De rechtergevel aan de Carnegielaan bezit een risalerende middenas, bekroond door een schilddak. Voor de beide vensters op de tweede bouwlaag aan weerszijden van de middenas bevindt zich een zandstenen balkon op consoles. De linkergevel bezit een uitbouw over het souterrain en eerste bouwlaag, waarboven een balkon met bakstenen pijlers en een zandstenen balustrade. De achtergevel heeft een terugliggende middenas met glas-in-lood vensters. Ter hoogte van het souterrain en de eerste bouwlaag is een erker aangebouwd. De in roeden onderverdeelde vensters bezitten een deels gedecoreerde, zandstenen omlijsting. De ver uitstekende gootlijst is voorzien van cassetten. De kap bezit in historiserende 18e-eeuwse stijl uitgevoerde dakkapellen met segmentvormige frontons, pironnen en in siermetselwerk uitgevoerde schoorstenen. De hoofdindeling bestaat uit een centrale hal waaromheen de diverse vertrekken zijn gesitueerd. De tuin wordt van de straat gescheiden door een ijzeren hekwerk op een lage bakstenen voet, voorzien van hekpijlers met een hardstenen dekplaat en een lantaarn. Waardering Villa van cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van het wonen voor zeer welgestelden in het 2e decennium van de 20e eeuw in een stedelijk villapark. Architectuurhistorisch van belang als waardevol voorbeeld van representatieve architectuur in een historiserende bouwstijl; hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik zijn gaaf. Door de situering op de hoek Carnegielaan/Tobias Asserlaan is de villa tevens van stedebouwkundige waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 477388
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Theodora in 's Gravenhage

Japanse Ambassade

Tobias Asserlaan 2
's Gravenhage
Riant woonhuis in importante, zeer eigen stijl van architect J. Limburg (1912-1914).

Tenrande

Carnegielaan 11
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit 1913, gebouwd door architect Joh. Mutters jr. in een historiserende bouwstijl en in oorsprong genaamd vill..

Vrijstaande villa in een historiserende bouwstijl

Buitenrustweg 3
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit 1912-1913, in opdracht van J.F. de Vogel gebouwd door architect J.W. Hanrath in een historiserende bouwsti..

Vrijstaande villa in een historiserende bouwstijl

Tobias Asserlaan 6
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit 1913, in opdracht van de familie P. Eschauzier gebouwd door architect L.J. Falkenburg in een historiserend..

Vrijstaande villa in een historiserende bouwstijl

Jacob Catslaan 14
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit 1925, gebouwd door de gebroeders A.D.N. en J.G. van Gendt in opdracht van E.H. de Vries, in een historiser..

Kaart & Routeplanner

Route naar Theodora in 's Gravenhage

Foto's (1)