Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Simpang in 's Gravenhage

Woonhuis

Alexander Gogelweg 4
2517JH 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1913-14 1913 1913-14
Architect: E. Cuypers Cuypers, Eduard E. Cuypers


Beschrijving van Simpang

Inleiding Vrijstaande villa uit 1913-1914, genaamd villa Simpang en gebouwd door architect Ed. Cuypers in een historiserende bouwstijl in opdracht van J.A. Stoop. In 1935 aan de linkerzijde uitgebreid in dezelfde vormgeving. Omschrijving Villa op complexe plattegrond, bestaande uit twee bouwlagen onder een met pannen gedekt schilddak. Aan de achterzijde zijn drie bouwlagen, vanwege het feit dat het terrein hier naar beneden loopt. De gevels zijn opgetrokken uit baksteen en bezitten aan de bovenzijde een fries van siermetselwerk. De drie assen brede voorgevel bezit een risalerende middenas met boven de kroonlijst een brede bakstenen dakkapel, voorzien van tal van zandstenen historiserende details. In de middenas is de ingangspartij gesitueerd, omgeven door zandstenen pilaren, waartussen siersmeedwerk. De pilaren dragen een klein zandstenen balkon met een laag ijzeren sierhek. Links van de ingang is een cartouche met wapenschild en spreuk. Tegen de rechterzijgevel twee forse bakstenen erkers, waarboven een groot balkon met gemetselde balustrade. Tegen deze gevel zijn in 1935 twee hoge schoorstenen in een verzorgd siermetselwerk aangebracht. Hiertussen bevindt zich boven de deuren op de begane grond een gebeeldhouwde zonnewijzer. Aan de linkerzijde is een uit 1935 daterend, verspringend bouwblok van twee bouwlagen onder een zelfstandige kap aangebouwd, waarin onder meer twee rondboogvormige ingangen. Aan de achtergevel bevinden zich op de begane grond een als serre overbouwd bordes, in het midden een traptoren en op de hoek van de derde bouwlaag een kleine erker. Onder een klein driedelig venster is een zandstenen tableau aangebracht. De vensters zijn voor het merendeel voorzien van een roedeverdeling. De gootlijst rust op dunne houten consoles en is voorzien van een fijn tandlijstje. Het dak heeft dakkapellen met op historiserende wijze gebogen frontons met tandlijstje en is op de nokken voorzien van pirons. De tuin wordt van de straat gescheiden door een ijzeren hek op een gemetselde voet, voorzien van hekpijlers met een natuurstenen dekplaat, waarop lantaarns. Waardering Villa met bijbehorend hekwerk van cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van het wonen voor zeer welgestelden in het 2e decennium van de 20e eeuw in een stedelijk villapark. Architectuurhistorisch van belang als waardevol voorbeeld van representatieve architectuur in een historiserende bouwstijl; hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik zijn gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 477386
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Simpang in 's Gravenhage

Helft van een vrijstaand bouwblok bestaande uit twee symmetrische in de diepte van een smal kavel geschakelde villa's in een historiserende bouwstijl

Andries Bickerweg 5A
's Gravenhage
Inleiding Helft van een vrijstaand bouwblok uit 1914-1917, bestaande uit twee symmetrische in de diepte van een smal kavel geschakelde vil..

Huize Mellard

Alexander Gogelweg 2
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit 1913, gebouwd door de architecten Z. Hoek en J.T. Wouters in een historiserende bouwstijl en in oorsprong ..

Helft van een vrijstaand bouwblok bestaande uit twee symmetrische in de diepte van een smal kavel geschakelde villa's in een historiserende bouwstijl

Johan de Wittlaan 12
's Gravenhage
Inleiding Helft van een vrijstaand bouwblok uit 1914-1917, bestaande uit twee symmetrische in de diepte van een smal kavel geschakelde vil..

Zorgvliet

Alexander Gogelweg 1
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaand appartementengebouw uit 1923-1927, genaamd Zorgvliet en in oorsprong als woonhotel gebouwd door de architecten A. Bro..

Woonhuis van kenmerkend expressionistisch cubistische architectuur

Alexander Gogelweg 20
's Gravenhage
In 1920 door W.M. Dudok in cubistisch expressionistische trant ontworpen, geheel vrijstaand woonhuis - genaamd Sevensteyn -. Het is opgetrok..

Kaart & Routeplanner

Route naar Simpang in 's Gravenhage

Foto's (24)

Alle 24 foto's weergeven