Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Algemeen Rijksarchief in 's Gravenhage

Gebouw

Bleijenburg 7
2511VC 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1895-1903 1895 1895-1903


Beschrijving van Algemeen Rijksarchief

Omschrijving Het depotgebouw van het voormalig Algemeen Rijksarchief (ARA) op vierkante plattegrond heeft afmetingen van ca. 30 bij 30 meter en telt zes verdiepingen. De bakstenen gevels fungeren louter als "schil". De gehele ijzerconstructie van vloeren en kasten is zelfdragend uitgevoerd. De gevels zijn opgetrokken uit roodbruin metselwerk met sierbanden van gele steen. In de zijgevels stalen ramen, per travee gescheiden door steunberen waartegen sierankers zijn aangebracht ter verankering van de vloeren. Het gebouw is gefundeerd op een rooster van grenen balken. Voor het overige is bij de bouw uitsluitend gebruik gemaakt van baksteen, natuursteen, ijzer, staal en leisteen. De kelders bezitten een overwelving en contrabogen teneinde een gelijkmatige verdeling van de lasten te verkrijgen. Het gebouw bezit een stelsel van glazen lichtkappen. De oorspronkelijke roostervloeren van ijzer zijn omstreeks 1967 vervangen door roosters van verzinkt staal. De ijzeren kasten zijn voorzien van opstapijzers en bezitten versierde handgrepen. De hoogte van de verdiepingen bedraagt 2.50 meter, de uit archieftechnisch oogpunt ideale maat. de verbinding tussen de verdiepingen wordt gevormd door ijzeren steektrappen; de oorspronkelijke acht handgoederenliften zijn later vervangen door een elektrische lift. Een hydraulisch systeem zorgt voor het openen en vergrendelen van de stalen rol- en vouwluiken van de vensters. De 42 hydraulische motoren bevinden zich in de afsluitbare kasten op de begane grond tegen de zijwanden. Aan de achterzijde van het kantoorgedeelte bevindt zich het ketelhuis, blijkens een gevelsteen gebouwd in 1900 door W. Schlussen, werktuigbouwkundig ingenieur. Het ketelhuis bevat hoge drukketels voor de bediening van de hydraulische inrichting van het depotgebouw. Waardering Het ARA-depotgebouw met bijbehorende interieur-onderdelen is typologisch, architectuur- en cultuurhistorisch van belang als voorbeeld van vooruitstrevende archiefarchitectuur uit het einde van de 19e eeuw, grotendeels geinspireerd op de Hollandse Renaissance en deels gecombineerd met gotische elementen en waarin de nieuwe technische vindingen toepassing vonden. Het ARA-depotgebouw geldt als hoogtepunt van de 19e eeuwse archiefbouw in Nederland. Hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik zijn in- en uitwendig gaaf bewaard. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 477326
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Algemeen Rijksarchief in 's Gravenhage

Algemeen Rijksarchief

Bleijenburg 7
's Gravenhage
Omschrijving Kantoorgebouw van het voormalig Algemeen Rijksarchief (ARA) op rechthoekige plattegrond met een van de lange gevels aan de str..

Deutsche Evangelische Kirche

Bleijenburg 5
's Gravenhage
Inleiding. Eenbeukig neo-gotisch kerkgebouw uit 1860-1861 ontworpen door H. Wentzel uit Berlijn in opdracht van de Deutsche Evangelische Ge..

Voormalige Hogere Burger School

Bleijenburg 38
's Gravenhage
Inleiding. Door een ruim voorplein met hek van de straat gescheiden schoolgebouw, naar ontwerp van B. Reinders, later adjunct-directeur va..

Logement van Amsterdam

Plein 23
's Gravenhage
Ministerie van Buitenlandse Zaken. In 1737-1741 gebouwd als logement der afgevaardigden van Amsterdam, natuurstenen voorgevel, bakstenen ach..

Voormalig bankiershuis in Art Nouveau

Plein 20
's Gravenhage
Inleiding. Voormalig bankiershuis uit 1900 in Art Nouveau, gebouwd naar ontwerp van de architect L. Simons voor de joodse bankiersfirma H...

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)