Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Paleiskerk in 's Gravenhage

Kerkelijk Gebouw

Paleisstraat 8
2514JA 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1885-86 1885 1885-86
Architect: K. Stoffels Stoffels, K. K. Stoffels


Beschrijving van Paleiskerk

Inleiding Vrijstaande eenbeukige kerk in neo-romaanse stijl uit 1885- 1886 ontworpen door de architect K. Stoffels voor de Doopsgezinde gemeente. Het kerkgebouw vormt onderdeel van de rijke laat 19e eeuwse bebouwing aan de gebogen Paleisstraat, die werd aangelegd nadat de gemeente van koning Willem III de koninklijke bezittingen achter het paleis aan de Kneuterdijk had overgenomen. NB. De in 1964 uitgevoerde moderniseringen van de architect S. Schamhart vallen niet onder de bescherming. Omschrijving Kerkgebouw op rechthoekige plattegrond bestaande uit een bouwlaag onder een met leien gedekt zadeldak, drie vensterassen breed en vijf vensterassen diep en een tegen de achtergevel aansluitend bouwdeel, eveneens op rechthoekige plattegrond bestaande uit twee bouwlagen onder een schilddak. De gevels van de kerk zijn opgetrokken in schoon metselwerk met decoratief gebruik van rode verblendsteen en hardstenen sieronderdelen. Op meerdere plaatsen zijn de rijk bewerkte hemelwaterafvoeren met vergaarbakken uit de bouwtijd nog aanwezig. De rijk gedetailleerde puntgevel aan de Paleisstraat wordt geflankeerd door polygonale steunberen met gemetselde pinakels en heeft langs de daklijst een klimmend boogfries. In deze door een natuurstenen kruisbloem bekroonde gevel bevinden zich twee rondboogvensters en in het midden een roosvenster, die voorzien zijn van traceringen in baksteen en natuursteen. Vensters met glas-in-lood. Het vooruitspringende voormalige ingangsportaal met pinakels op kolonetten en een klimmend boogfries heeft een archivolt rustend op zuiltjes met kapitelen. De huidige gemetselde invulling van de oorspronkelijke entreepartij dateert uit de jaren tachtig. In de zijgevels rondboogvensters voorzien van traceringen in baksteen en natuursteen en glas-in-lood. Voor de vensters zijn houten voorzetramen geplaatst. Tussen de vensters zijn de zijgevels geleed door lisenen. Een scheiding tussen de begane grond en hoger gesitueerde vensters wordt gesuggereerd door een hardstenen, geprofileerde cordonlijst die ter plaatse van de lisenen als pilasters is uitgewerkt. Voorts in de zijgevels sierankers en siermetselwerk, met name onder de gootlijst; onder de vensters zandstenen blindnissen met gotisch driepasmotief. De zijgevels worden aan de oostzijde halfrond beëindigd. Het rechthoekig bouwdeel tegen de oostgevel is in dezelfde trant vormgegeven als het kerkgebouw. De begane grond is behoudens de noordgevel geheel gemoderniseerd in een afwijkende architectuur. Het inwendige is in 1964 naar ontwerp van de architect S. Schamhart gemoderniseerd. Waardering Kerk van architectuurhistorisch belang als waardevol voorbeeld van op de neo-romaanse stijl geinspireerde kerkelijke bouwkunst. Tevens van waarde als onderdeel van een harmonisch en karakteristiek ensemble uit het einde van de vorige eeuwaan de Paleisstraat. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 477226
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Paleiskerk
Paleiskerk - Den Haag.JPG
Plaats Den Haag (Centrum)
Denominatie Doopsgezind
Gebouwd in 1886
Restauratie(s) 2002
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  477226
Architectuur
Architect(en) K. Stoffels
Bouwmateriaal baksteen
Stijlperiode neoromaans
Interieur
Orgel Flentrop, 1967
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Paleiskerk of doopsgezinde kerk in Den Haag is een neoromaanse kerk uit 1886 aan de Paleisstraat, vlak bij Paleis Noordeinde.

Geschiedenis

De Paleisstraat behoort bij het terrein achter Paleis Kneuterdijk, dat aan het begin van de regering van koning Willem III aan de gemeente Den Haag verkocht werd. In dit centraal gelegen gebied werden representatieve woningen en andere gebouwen neergezet. Hierbij behoorde ook de Paleiskerk. De eenbeukige zaalkerk is voor de doopsgezinde gemeenschap ontworpen door de Haagse architect Klaas Stoffels. Zij kwam gereed in 1886. In de puntgevel zit een monumentaal roosvenster. In de zijmuren zijn grote rondboogvensters aangebracht.

In 1964 ondergingen de begane grond (met uitzondering van de noordgevel) en het interieur van de Paleiskerk een grootscheepse modernisering door de architect Sjoerd Schamhart, in een afwijkende 20e-eeuwse bouwstijl. Daarbij werd het kerkorgel uit 1886 van de Leidse orgelbouwer Jan van Gelder, waarvan de kas door architect Stoffels was ontworpen om goed bij de Paleiskerk te passen, verkocht aan de Nederlands-hervormde Sint-Nicolaaskerk in Dwingeloo. Ook de grote, driedelige preekstoel, die net als het kerkgebouw een puntdak had, verdween. Stoelen uit het kerkmeubilair werden overgebracht naar de Doopsgezinde kerk van Zeerijp, waar ze sinds 2006 niet meer aanwezig zijn.

Voor de buitenkant en de indeling werd de modernisering van 1964 bij de restauratie in 2002 door architect Laurens Vis ongedaan gemaakt. Hij bracht de Paleiskerk zoveel mogelijk terug in de staat van 1886, waarbij de architectonische ruimtewerking en de detaillering van het kerkinterieur zijn hersteld. Er werd toen een klein, modern, in 1967 door Flentrop gebouwd pijporgel opgesteld, dat in 2005 is verbouwd en uitgebreid.

Gebruik

Sinds de restauratie wordt de kerk beheerd door een stichting, die de kerk, naast de reguliere kerkdiensten, verhuurt voor huwelijken, concerten, etc. Zo trad onder andere het Don-Kozakkenkoor er op. Traditioneel houdt het Louis Couperus Genootschap er in april zijn jaarvergadering.

Externe linksMonumenten in de buurt van Paleiskerk in 's Gravenhage

Vrijstaande villa in neo-renaissance stijl met ijzeren tuinhek

Paleisstraat 6
's Gravenhage
Inleiding. Vrijstaande villa in neo-renaissance stijl uit circa 1890 op samengestelde plattegrond. Een ijzeren tuinhek vormt de begrenzing..

Vrijstaande villa in late eclectische stijl op L-vormige plattegrond met ijzeren tuinhek

Paleisstraat 10
's Gravenhage
Inleiding. Vrijstaande villa in late eclectische stijl uit 1888 op L-vormige plattegrond ontworpen door de architect B.P. Schippers. Een i..

Vrijstaande villa in eclectische stijl met sierhek

Paleisstraat 4
's Gravenhage
Inleiding. Vrijstaande villa in eclectische stijl uit circa 1883 op samengestelde plattegrond. Een ijzeren tuinhek vormt de begrenzing met..

Mercurius

Noordeinde 43
's Gravenhage
Inleiding. Kantoorgebouw Mercurius uit 1901-1902 op rechthoekige plattegrond gebouwd in opdracht van de "Maatschappij tot Exploitatie van ..

Bouwblok op rechthoekige plattegrond bestaande uit twee voormalige herenhuizen in eclectische stijl

Oranjestraat 4
's Gravenhage
Inleiding. Bouwblok uit circa 1875 op rechthoekige plattegrond bestaande uit twee voormalige herenhuizen op de hoek van de Amaliastraat en..

Kaart & Routeplanner

Route naar Paleiskerk in 's Gravenhage

Foto's (2)