Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig herenhuis in neo-renaissancestijl in 's Gravenhage

Woonhuis

Lange Vijverberg 13
2513AC 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1893-1984 1893 1893-1984
Architect: C.J. van Roode jr. Roode, van, C. C.J. van Roode jr.


Beschrijving van Voormalig herenhuis in neo-renaissancestijl

Inleiding Voormalig herenhuis, thans als kantoorpand in gebruik, gebouwd in neo-renaissancestijl in 1893-1894 naar het ontwerp van de architect C.J. van Roode jr. Omschrijving Het pand telt vijf vensterassen en bestaat uit een souterrain, bel-etage, verdieping en kapverdieping onder mansardedak. De lijstgevel is in baksteen uitgevoerd met rijkelijke toepassing van natuurstenen sierelementen. Het souterrain is bekleed met bossagewerk in hardsteen. De vensters van het souterrain bezitten siertraliewerk. De deur in de linker travee en het van siertraliewerk voorziene bovenlicht worden omlijst door pilasters en een door voluutconsoles gedragen fronton met schelpvulling, alles in natuursteen gebeeldhouwd. De verdiepingen worden gescheiden door een hoofdgestel met triglyfen in het fries en kleine frontons met schelpvullingen. Het hoofdgestel dat de gevel afsluit bezit een rijk uitgevoerd fries en een krachtig geprofileerde houten kroonlijst. De linker travee met de ingang is smal; de beide andere travee├źn vertonen gekoppelde vensters met natuurstenen omlijstingen: in de bel-etage rondbogig, in de verdieping met hoofdgestellen. De traveeen worden gescheiden door gecanneleerde pilasters per verdieping in vrij geinterpreteerde Dorische en Jonische vormen. In de vensters houten T-ramen. In het met leien gedekte mansardedak, dat boven de linker travee paviljoenvormig is uitgebouwd, bevinden zich drie houten dakkapellen met pilasters en gebroken frontons met siervaasjes. Voor de gevel een stoep met hardstenen stoeppalen. Waardering Het pand is van belang vanwege de architectuur-historische en stedebouwkundige waarde. Architectuur-historisch is het pand van belang als gaaf bewaard voorbeeld van een herenhuis in neo-renaissancestijl uit het einde van de 19e eeuw. Het pand maakt deel uit van een hoogwaardig historisch stadsgezicht en ontleent daaraan een toegevoegde waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 477224
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalig herenhuis in neo-renaissancestijl in 's Gravenhage

Pand met gevel met versierde middenrisaliet

Lange Vijverberg 12
's Gravenhage
PAND met vroeg 19e eeuwse gevel met versierde middenrisaliet.

Pand, oorspronkelijk een geheel met de nrs. 15 en 16, gebouwd als paleis van de Friese stadhouders door Pieter de Swart - rococo-interieurs, thans Mus ..

Lange Vijverberg 14
's Gravenhage
Pand, oorspronkelijk een geheel met de nrs 15 en 16, gebouwd als paleis van de Friese Stadhouders door Pieter de Swart - rococo-interieurs.

Voormalig Friese hof, nu Hoogsteder & Hoogsteder

Lange Vijverberg 15
's Gravenhage
Pand, oorspronkelijk een geheel met de nrs 14 en 16, gebouwd als paleis van de Friese Stadhouders door Pieter de Swart, versierde middentrav..

Pand met gevel en koetspoorten, gebouwd als koetshuis van het achterliggende pand aan de Lange Vijverberg

Hoge Nieuwstraat 27B
's Gravenhage
PAND met gevel van omstreeks 1800 met koetspoorten, gebouwd als koetshuis van het achterliggende pand aan de Lange Vijverberg.

Pand oorspronkelijk een geheel met de nrs. 14 en 15

Lange Vijverberg 16
's Gravenhage
Pand oorspronkelijk een geheel met de nrs. 14 en 15, gebouwd als paleis van de Friese Stadhouders door Pieter de Swart, rococo-interieurs.

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalig herenhuis in neo-renaissancestijl in 's Gravenhage

Foto's (1)