Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig modemagazijn in de historiserende stijl van de "Um 1800-Bewegung" in 's Gravenhage

Gebouw

Spui 1
2511BL 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1915 1915 1915
Architect: L. Simons; T.W.M. van Braningen Simons, Lodewijk L. Simons; T.W.M. van Braningen


Beschrijving van Voormalig modemagazijn in de historiserende stijl van de "Um 1800-Bewegung"

Inleiding Voormalig modemagazijn uit 1915 op de hoek van de Spuistraat en het Spui in de historiserende stijl van de "Um 1800- Beweging". Het ontwerp onder de naam "Magazijn Nederland" is van de architecten Simons en Van Braningen. Omschrijving Pand op onregelmatige plattegrond bestaande uit kelder en vier bouwlagen met kapverdiepingen onder een mansardekap. Aan het Spui telt het drie, aan de Spuistraat vier traveeën met elk drie gekoppelde vensters; de hoekpartij heeft een afgeronde vorm. Door toepassing van een ijzeren skeletconstructie konden de diverse ruimten flexibel worden ingedeeld. De lijstgevels zijn geheel bekleed met zandsteen. De houten schuifvensters zijn gegroepeerd binnen rechthoekig omlijstevelden die aan de randen met een meandermotief zijn versierd. In de kap dakkapellen en op de hoek een lantaarnopbouw met koepelvormige bekroning. De winkelpui is vanaf de jaren vijftig meerdere malen gemoderniseerd. Van oorsprong was op de gehele begane grond de modewinkel en op de verdiepingen voornamelijk magazijnen; sinds 1980 is het grotendeels in gebruik als kantoor. Toen is ook de rechter travee aan de Spuistraat ter plaatse van de begane grond verzelfstandigd tot winkelruimte. Waardering Pand van architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een in de stijl van de "Um 1800-Beweging" vormgegeven warenhuis. Cultuurhistorisch van waarde als een van de opvallendste uitingen van de cityvorming van de Haagse binnenstad, zoals die zich rond de eeuwwisseling heeft voltrokken. Stedebouwkundig neemt het een markante plaats in op de hoek van de toegang tot de Spuistraat, mede in relatie tot het winkelpand Spuistraat 74 op de andere hoek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 477112
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

De Um 1800 Bewegung vertegenwoordigt een conservatieve bouwstijl die een reactie was op het rationalisme in de bouwstijl, waarvan bijvoorbeeld Hendrik Petrus Berlage een vertegenwoordiger was. De Um 1800-stijl vond haar hoogtepunt in het tijdvak 1905-1914.

Tegenover dit rationalisme stelde de Um 1800 Bewegung de Lodewijk XVI-stijl als ideaalbeeld. Deze stijl werd toen als de laatste echte stijl beschouwd. Soms echter waren ook zeer duidelijke neoclassicistische invloeden aanwezig, en ook Jugendstil-elementen kwamen voor. Ze wordt dan ook wel nieuw historiserende stijl of heroriëntatie genoemd.

Veel gebouwen van deze stijl zijn nogal massaal, met veel gebruik van natuursteen, tal van -soms gebogen- ornamenten, torentjes, erkers en dergelijke. Ze doen dan een beetje denken aan de Amerikaanse wolkenkrabbers uit die tijd, die ook ornamenten hadden die teruggrepen op het verleden, maar uiteraard nog veel massaler waren. Men sprak in dit verband wel van Amerikanisme. Daarnaast werden strakkere neoclassicistische gebouwen ontworpen die aan deze stijl worden toegeschreven.

Van de Engelse, Amerikaanse en Duitse historiserende invloeden vonden vooral de laatste ingang, en de naam van de beweging is dan ook afgeleid van een in 1908 verschenen boek van Paul Mebes, getiteld: Um 1800: Architektur und Handwerk im letzten Jahrhundert ihrer traditionellen Entwicklung. In Nederland werd de beweging gedragen door het tijdschrift: Het Huis Oud en Nieuw van Eduard Cuypers, die een neef van Pierre Cuypers was.

De Um 1800-stijl werd vooral toegepast in commerciële bouwwerken, zoals warenhuizen, banken en dergelijke. De Amsterdamse Effectenbeurs (1911-1914) en de Amsterdamse Bijenkorf, uit 1911, zijn voorbeelden hiervan. Ook in landhuizen werd de Um 1800 stijl toegepast.

De materiaalschaarste, die het gevolg was van de Eerste Wereldoorlog, betekende het einde van deze stijl.

Gebouwen

De lijst van nog bestaande gebouwen in Um 1800-stijl is lang. In de meeste grote steden zijn er wel voorbeelden van te vinden. Amsterdam, 's-Gravenhage, Rotterdam en vele andere steden hebben gebouwen in deze fraaie maar vaak massaal aandoende stijl. Zeer vele architecten hebben hieraan bijgedragen.


Monumenten in de buurt van Voormalig modemagazijn in de historiserende stijl van de "Um 1800-Bewegung" in 's Gravenhage

Warenhuis, in oorsprong gebouwd voor Vroom & Dreesmann in expressionistische stijl

Spui 3
's Gravenhage
Inleiding WARENHUIS, in oorsprong gebouwd voor Vroom & Dreesman in expressionistische stijl in 1928 naar het ontwerp van de architect J. K..

Voormalig modemagazijn in de historiserende stijl van de "Um 1800-Bewegung"

Spuistraat 72
's Gravenhage
Inleiding. Voormalig modemagazijn uit 1909 op de hoek van de Spuistraat-Hofweg in de historiserende stijl van de "Um Achtzehnhundert Bewegi..

Nieuwspoort

Lange Poten 10
's Gravenhage
Nieuwspoort. Gepleisterd GEBOUW met verdieping en geprofileerde houten kroonlijst, in de huidige vorm eerste helft 19e eeuw. Vensters in g..

Modehuis Meddens

Hofweg 9
's Gravenhage
Inleiding. Winkelhuis, gebouwd in 1913-1915 naar ontwerp van H.P. Berlage voor het modehuis Messens in enigszins traditionalistische, op h..

Pand met eenvoudige gevel met rechte kroonlijst

Hofsingel 6
's Gravenhage
PAND met eenvoudige 18e-eeuwse gevel met rechte kroonlijst.

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalig modemagazijn in de historiserende stijl van de "Um 1800-Bewegung" in 's Gravenhage

Foto's (1)