Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Poortgebouw strafgevangenis Scheveningen in 's Gravenhage

Gebouw

Pompstationsweg 14
2597JW 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1886 1886 1886
Architect: Johan Metzelaar Metzelaar, Johan Johan Metzelaar


Beschrijving van Poortgebouw strafgevangenis Scheveningen

Inleiding Poortgebouw uit circa 1886 gebouwd in neo-renaissance stijl voor de strafgevangenis in Scheveningen door J.F. Metzelaar, bouwmeester voor gerechtsgebouwen en gevangenissen van het departement van Justitie. Het poortgebouw is een kopie van dat van de koepelgevangenis van Breda, door J.F. Metzelaar in 1886 ontworpen. Omschrijving Het in baksteen opgetrokken poortgebouw bezit een in hardsteen gebosseerde doorgang, die wordt geflankeerd door zware, taps toelopende torens. De torens hebben een met rustica beklede sokkel, hardstenen banden en hoekblokken en op consoles uitkragende weergangen met kantelen. Onder de kantelen is een geprofileerde hardstenen lijst aangebracht. De linkertoren bezit een deur aan de voorzijde en een vierruits venster met tralies aan de zijkant. De rechtertoren bezit aan de voorzijde een identiek venster. Deur en vensters worden omlijst door hardsteen en bekroond door een hanekam met rustica. Voorts zijn de torens voorzien van deels met hardsteen omlijste spleetlichten en schietgaten onder de weergangen. Boven de poort zijn eveneens kantelen waaronder een hardstenen lijst en een gebeeldhouwd wapenschild met de Nederlandse leeuw is aangebracht. Waardering Poortgebouw van architectuurhistorisch en typologisch belang als zeldzaam en gaaf bewaard voorbeeld van een op een middeleeuwsekasteelpoort geinspireerd ontwerp in neo-renaissance stijl. Hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering zijn gaaf bewaard. Tevens van cultuurhistorische betekenis als monumentaal onderdeel van het rond ca. 1886 gebouwde en in 1908-1911 door de architect W.C. Metzelaar uitgebreide gevangeniscomplex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 477031
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Penitentiaire Inrichting Haaglanden
Penitentiaire Inrichting Haaglanden, Dienst Justitiële Inrichtingen.png
Hoofdingang Penitentiaire Inrichting Haaglanden, locatie Scheveningen
Hoofdingang Penitentiaire Inrichting Haaglanden,
locatie Scheveningen
Opgericht 1882
Hoofdkantoor Den Haag
Valt onder Dienst Justitiële Inrichtingen
De historische poort van de Scheveningse gevangenis met bijbehorende, direct daarachter gelegen gebouwen, is tegenwoordig losgemaakt van het gevangeniscomplex en dient als opvangverbijf voor statushouders.

De Penitentiaire Inrichting Haaglanden maakt deel uit van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) van het ministerie van Justitie. De PI Haaglanden is gevestigd in Scheveningen, Tot 2018 was er ook een locatie in Zoetermeer.

Locatie Scheveningen

De locatie Scheveningen van de Penitentiaire Inrichting Haaglanden is gelegen in het oosten van de wijk Belgisch Park in Den Haag.

Binnen het complex Scheveningen bevinden zich:

  • het Penitentiair Psychiatrisch Centrum
  • een Zeer Beperkt Beveiligde Inrichting (ook wel 'open inrichting')
  • het Justitieel Centrum voor Somatische Zorg (voorheen het Penitentiair ziekenhuis of Justitieel Medisch Centrum)

In 2013 stond het Scheveningse complex op de nominatie om gesloten te worden.[1] Later dat jaar besloot de overheid echter om de inrichting toch open te houden.

United Nations Detention Unit

Binnen de muren van het complex te Scheveningen bevindt zich ook de United Nations Detention Unit (UNDU). Deze unit staat onder leiding van de Verenigde Naties en maakt geen deel uit van de Penitentiaire Inrichting Haaglanden. Verdachten van het Joegoslaviëtribunaal en van het Internationaal Strafhof verblijven er in voorlopige hechtenis onder verantwoordelijkheid van de Verenigde Naties. De voormalige Servische president Slobodan Milošević is er in maart 2006 in zijn VN-cel overleden, de Bosnisch-Servische leider Radovan Karadžić is er sinds juli 2008 ondergebracht. Op 31 mei 2011 werd ex-opperbevelhebber van de Bosnische Serviërs Ratko Mladić ondergebracht in deze Detention Unit. Ook andere verdachten van oorlogsmisdaden uit de Bosnische Oorlog zaten of zitten er. Charles Taylor verbleef er voor de duur van zijn proces bij het Sierra Leonetribunaal.

Locatie Zoetermeer

De locatie Zoetermeer van de Penitentiaire Inrichting Haaglanden is gebouwd in 1995 en lag in de wijk Dorp in Zoetermeer. De penitentiaire inrichting in Zoetermeer was een Huis van Bewaring en een Inrichting voor Stelselmatige Daders (ISD). De inrichting had capaciteit voor bijna 400 gedetineerden.

In 2016 werd een gedeelte tijdelijk gesloten vanwege personeelstekorten binnen PI Haaglanden. Na juli 2017 bleef de gehele locatie Zoetermeer ongebruikt. Een groot deel van het personeel kon aan de slag in de PI Scheveningen of andere inrichtingen, zoals PI Alphen. De locatie Zoetermeer werd tijdelijk nog gebruikt voor de selectiedagen van de landelijke werving voor nieuw personeel. Per 1 november 2018 is locatie Zoetermeer van PI Haaglanden definitief gesloten. De Dienst Justitiële Inrichtingen zal het gebouw overdragen aan het Rijksvastgoedbedrijf.

Zie ook

Externe link


Monumenten in de buurt van Poortgebouw strafgevangenis Scheveningen in 's Gravenhage

Villa Duynrose

Tapijtweg 10
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit 1914, genaamd Duynrose en gebouwd in opdracht van T. Stokvis door de architecten A.P. Smits en J. Fels in E..

Villa in de stijl van de "Um 1800-beweging"

Duinroosweg 9
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit 1913, gebouwd door architect S. de Clerq in de stijl van de "Um 1800-Beweging". Omschrijving Villa op ..

Villa De Sprank

Tapijtweg 1A
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit 1914, gebouwd in opdracht van Ch.F. Stokvis door de architecten A.P. Smits en J. Fels in Engelse landhuiss..

Vrijstaande villa in Engelse landhuisstijl

Klatteweg 22
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit 1917, gebouwd door architect A.H. Wegerif jr. in Engelse landhuisstijl. Omschrijving Villa op rechthoe..

Helft van een vrijstaande dubbele villa in neo-renaissance stijl

Gentsestraat 80
's Gravenhage
Inleiding Helft van een vrijstaande dubbele villa (tezamen met Gentsestraat 78), uit ca. 1885 gebouwd in neo-renaissance stijl en deel uit..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)