Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaande villa in eclectische stijl in 's Gravenhage

Woonhuis

Luiksestraat 2
2587AM 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1883 1883 1883
Architect: Th. Coppieters Coppieters, Th. Th. Coppieters


Beschrijving van Vrijstaande villa in eclectische stijl

Inleiding Vrijstaande villa uit 1883, deel uitmakend van het Belgisch Park en gebouwd door architect Th. Coppieters in eclectische stijl met voor de laat 19e-eeuwse badplaats-architectuur kenmerkende open houten veranda's. In 1927 werd in de gevel aan de Luiksestraat de dubbele kamerdeur onder het blindvenster verwijderd en vervangen door een blindnis. Rechts daarvan werd een ingangspartij gesitueerd, waarin de dubbele kamerdeur is herplaatst. De ingang is identiek aan die van de Antwerpsestraat. Omschrijving Villa op complexe plattegrond, bestaande uit een souterrain en twee bouwlagen onder een met shingles gedekte kap. De gevels zijn met uitzondering van het gepleisterde souterrain in schoon metselwerk uitgevoerd. De voorgevel is in het midden driezijdig uitgebouwd. Hiertegen is een over beide bouwlagen doorlopende houten veranda met balustrade. Daarboven rijst een ronde torenkamer op, die eveneens van een veranda is voorzien en die bekroond wordt door een met zink beklede uispits. Op de eerste bouwlaag leidt een trap naar de veranda, die door twee in zandsteenkleur geschilderde gietijzeren leeuwen wordt geflankeerd. De ingangen bevinden zich in het achterste deel van de zijgevels aan de Luiksestraat en de Antwerpsestraat, bestaande uit dubbele paneeldeuren met zware panelen, waarboven een houten luifel. Naar de ingang leidt een trap met hardstenen treden. Links van de ingang aan de Antwerpsestraat bevindt zich de toegang naar de garage op souterrainniveau, waarboven een klein bakstenen balkon. Aan de kant van de Luiksestraat is de tweede bouwlaag halfrond uitgebouwd. De vensters zijn voor het merendeel T-ramen met een in roeden onderverdeeld bovenlicht en hardstenen onderdorpels. De torenkamer is voorzien van een venster met getoogd bovenlicht. De gevel aan de Luiksestraat en de achtergevel bevatten blindnissen. De gootlijst van de voor- en zijgevels rust op met bladmotieven versierde voluutconsoles; het gepleisterde fries bevat rechthoekige in baksteen uitgespaarde panelen. De tuin wordt van de straat gescheiden door een gietijzeren hekwerk op een lage gepleisterde voet, voorzien van bakstenen hekpijlers met natuurstenen banden en een natuurstenen dekplaat; aan de voorzijde en aan de zijde van de Antwerpsestraat zijn de hekpijlers vernieuwd. Waardering Villa met bijbehorend hekwerk van architectuurhistorisch en typologisch belang als kenmerkend voorbeeld van de badplaats- architectuur uit het laatste kwart van de 19e eeuw. Hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik zijn goed bewaard. Een toegevoegde waarde vormt de belangrijke stedebouwkundige situering op de splitsing Luiksestraat/Antwerpsestraat. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 477030
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijstaande villa in eclectische stijl in 's Gravenhage

Villa Blanda

Antwerpsestraat 6
's Gravenhage
Inleiding Dubbel herenhuis, in oorsprong genaamd villa Blanda, dat het linkerdeel vormt van het vrijstaande, op een duintop gesitueerde bo..

Villa Agata

Antwerpsestraat 10
's Gravenhage
Inleiding Dubbel herenhuis, in oorsprong genaamd villa Agata, dat het middendeel vormt van het vrijstaande, op een duintop gesitueerde bou..

Villa Eletta

Antwerpsestraat 14
's Gravenhage
Inleiding Dubbel herenhuis, in oorsprong genaamd villa Eletta, dat het rechterdeel vormt van het vrijstaande, op een duintop gesitueerde b..

Vrijstaand woonhuis in eclectische stijl

Badhuisweg 104
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaand woonhuis uit het vierde kwart van de 19e eeuw, gebouwd in een eclectische stijl met voor de laat 19e-eeuwse badplaats..

Helft van een vrijstaande dubbele villa in neo-renaissance stijl

Gentsestraat 78
's Gravenhage
Inleiding Helft van een vrijstaande dubbele villa (tezamen met Gentsestraat 80), ca. 1885 gebouwd in neo-renaissance stijl en deel uitmake..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vrijstaande villa in eclectische stijl in 's Gravenhage

Foto's (1)