Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaand woonhuis in eclectische stijl in 's Gravenhage

Woonhuis

Badhuisweg 104
2587CM 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1875-1900 1875 1875-1900


Beschrijving van Vrijstaand woonhuis in eclectische stijl

Inleiding Vrijstaand woonhuis uit het vierde kwart van de 19e eeuw, gebouwd in een eclectische stijl met voor de laat 19e-eeuwse badplaats-architectuur typerende veranda's en sierlijk gesneden houten lijsten. Omschrijving Woonhuis op rechthoekige plattegrond, bestaande uit begane grond en verdieping onder een met pannen gedekt zadeldak, voorzien van gesneden houten daklijsten. De gevels zijn gepleisterd. Tegen de voorgevel bevindt zich een over begane grond en verdieping doorlopende houten veranda, die op de begane grond gesloten is en op de verdieping voorzien van gietijzeren balusters. Beide veranda's bezitten gesneden houten sierlijsten langs de bovenrand. In de linkerzijgevel is de ingang gesitueerd, die voorzien is van een gietijzeren rooster. Aan de achterzijde is een smalle bakstenen aanbouw onder een plat dak. Iets links van het midden van de achtergevel van het huis bevindt zich een uitgemetselde schoorsteen. De vensters bezitten uiteenlopende vormen, waaronder vier-ruits en zes-ruits schuifvensters. Het oorspronkelijke interieur is grotendeels bewaard gebleven. Aan de achterzijde is als erfscheiding nog deels aanwezig een gietijzeren hekwerk tussen bakstenen pijlers met dekplaat. Waardering Woonhuis van architectuurhistorisch en typologisch belang als kenmerkend voorbeeld van de badplaats-architectuur uit het laatste kwart van de 19e eeuw. Hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik zijn goed bewaard. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 477029
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijstaand woonhuis in eclectische stijl in 's Gravenhage

Vrijstaande villa in eclectische stijl

Luiksestraat 2
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit 1883, deel uitmakend van het Belgisch Park en gebouwd door architect Th. Coppieters in eclectische stijl m..

Helft van een vrijstaande dubbele villa in neo-renaissance stijl

Gentsestraat 80
's Gravenhage
Inleiding Helft van een vrijstaande dubbele villa (tezamen met Gentsestraat 78), uit ca. 1885 gebouwd in neo-renaissance stijl en deel uit..

Helft van een vrijstaande dubbele villa in neo-renaissance stijl

Gentsestraat 78
's Gravenhage
Inleiding Helft van een vrijstaande dubbele villa (tezamen met Gentsestraat 80), ca. 1885 gebouwd in neo-renaissance stijl en deel uitmake..

Villa Blanda

Antwerpsestraat 6
's Gravenhage
Inleiding Dubbel herenhuis, in oorsprong genaamd villa Blanda, dat het linkerdeel vormt van het vrijstaande, op een duintop gesitueerde bo..

Villa Agata

Antwerpsestraat 10
's Gravenhage
Inleiding Dubbel herenhuis, in oorsprong genaamd villa Agata, dat het middendeel vormt van het vrijstaande, op een duintop gesitueerde bou..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vrijstaand woonhuis in eclectische stijl in 's Gravenhage

Foto's (1)