Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Helft van een vrijstaande dubbele villa in neo-renaissance stijl in 's Gravenhage

Woonhuis

Gentsestraat 78
2587HX 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1885 1885 ca. 1885


Beschrijving van Helft van een vrijstaande dubbele villa in neo-renaissance stijl

Inleiding Helft van een vrijstaande dubbele villa (tezamen met Gentsestraat 80), ca. 1885 gebouwd in neo-renaissance stijl en deel uitmakend van het Belgisch Park. Omschrijving Villa op complexe plattegrond, bestaande uit souterrain en twee bouwlagen onder een met shingles gedekte samengestelde kap. Het souterrain is gepleisterd; voor het overige zijn de gevels van baksteen met witte speklagen en gepleisterde cordonlijsten tussen de bouwlagen. De rechteras van de voorgevel is als risaliet behandeld. Hierin is de ingang - een paneeldeur met diamantkoppen - gesitueerd, die bereikbaar is via een trap met hardstenen treden en een ijzeren leuning. Boven het risaliet bevindt zich een dakkapel in chaletstijl met een ver uitkragende kap op consoles, bekroond door een zinken muts met piron. Links van het risaliet is op de tweede bouwlaag een balkon met balustrade geplaatst, rustend op gepleisterde consoles. Overhoeks is een torenvormig bouwblok over alle bouwlagen gesitueerd, bekroond door een in de jaren dertig aangebracht laag tentdak. Hier bevindt zich op de tweede bouwlaag een balkon op consoles. De vensters van uiteenlopende vormen worden bekroond door geblokte strekken en bezitten siermetselwerk in de boogvelden. De middenas van de linkerzijgevel is als risaliet behandeld en wordt beƫindigd door een forse steekkap met gesneden daklijst in chaletstijl. De geveltop is voorzien van houten briefpanelen. Het linkerdeel van de achtergevel is als forse risaliet behandeld. Rechts daarvan bevindt zich op de eerste bouwlaag een serre met glas-in-lood bovenlichten en op de tweede een veranda met een gesneden sierlijst langs de bovenrand. Op souterrainniveau is een inpandig terras. De tuin wordt van de straat gescheiden door een ijzeren hek op gepleisterde bakstenen voet, met gemetselde hekpijlers. Waardering Pand van architectuurhistorische waarde als karakteristiek voorbeeld van de neo-renaissance bouwstijl waarin elementen van de chaletstijl zijn verwerkt; hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik zijn gaaf bewaard. Als onderdeel van een dubbele villa (tezamen met Gentsestraat 80) heeft de villa tevens ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 477027
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Helft van een vrijstaande dubbele villa in neo-renaissance stijl in 's Gravenhage

Helft van een vrijstaande dubbele villa in neo-renaissance stijl

Gentsestraat 80
's Gravenhage
Inleiding Helft van een vrijstaande dubbele villa (tezamen met Gentsestraat 78), uit ca. 1885 gebouwd in neo-renaissance stijl en deel uit..

Rechterdeel van vrijstaand pand bestaande uit twee beneden- en twee bovenwoningen

Belgischeplein 32
's Gravenhage
Inleiding Rechterdeel van vrijstaand pand uit 1886 bestaande uit twee beneden- en twee bovenwoningen, gebouwd door architect Th. Coppieter..

Linkerdeel van vrijstaand pand bestaande uit twee beneden- en twee bovenwoningen

Belgischeplein 34
's Gravenhage
Inleiding Linkerdeel van vrijstaand pand uit 1886 bestaande uit twee beneden- en twee bovenwoningen, gebouwd door architect Th. Coppieters..

Vrijstaande villa in eclectische stijl

Luiksestraat 2
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit 1883, deel uitmakend van het Belgisch Park en gebouwd door architect Th. Coppieters in eclectische stijl m..

Villa Eletta

Antwerpsestraat 14
's Gravenhage
Inleiding Dubbel herenhuis, in oorsprong genaamd villa Eletta, dat het rechterdeel vormt van het vrijstaande, op een duintop gesitueerde b..

Kaart & Routeplanner

Route naar Helft van een vrijstaande dubbele villa in neo-renaissance stijl in 's Gravenhage

Foto's (1)