Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Linkerdeel van vrijstaand pand bestaande uit twee beneden- en twee bovenwoningen in 's Gravenhage

Woonhuis

Belgischeplein 34
2587AS 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1886 1886 1886
Architect: Th. Coppieters Coppieters, Th. Th. Coppieters


Beschrijving van Linkerdeel van vrijstaand pand bestaande uit twee beneden- en twee bovenwoningen

Inleiding Linkerdeel van vrijstaand pand uit 1886 bestaande uit twee beneden- en twee bovenwoningen, gebouwd door architect Th. Coppieters in eclectische bouwstijl met elementen typerend voor de laat 19e-eeuwse badplaats-architectuur. Het bouwblok maakt deel uit van het Belgisch Park en is gelegen aan het Belgischeplein 31/32 en 33/34. Omschrijving Pand op rechthoekige plattegrond, bestaande uit souterrain en twee bouwlagen onder een met zink gedekt afgeknot schilddak, drie vensterassen breed. De bakstenen voorgevel bezit gepleisterde speklagen en geblokte strekken boven de vensters. De hoek wordt gemarkeerd door een geblokte hoekliseen. Op beide bouwlagen bevindt zich over de volle breedte een houten veranda, voorzien van een opengewerkte houten balustrade op de tweede bouwlaag, pilaren, korbelen met gesneden versieringen en op de eerste bouwlaag gebogen lijsten. Dergelijke open veranda's zijn kenmerkend voor de laat 19e-eeuwse bouwwijze in de badplaats Scheveningen. De veranda van de eerste bouwlaag rust op gepleisterde pijlers. Toegang tot de veranda biedt een bakstenen trap met ijzeren leuningen. De beide voordeuren zijn voorzien van panelen en bevinden zich in een inpandig portiek. De vensters bezitten T-vormige ramen en zijn deels als stolpraam en deels als schuifraam uitgevoerd. De dakkapel is voorzien van een driehoekig fronton met briefpanelen en een houten daklijst. De linkerzijgevel is gepleisterd met ingekraste groeven. De middenas is als risaliet behandeld en op de eerste bouwlaag voorzien van een erker met glas-in-lood bovenlichten, waarboven een balkon. Op souterrainniveau is een garage aangebouwd. Tegen de achtergevel bevinden zich op beide bouwlagen serres. Geprofileerde lijsten scheiden de bouwlagen van zij- en achtergevel. Waardering Pand van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van eclectische vormgeving met elementen typerend voor de laat 19e-eeuwse badplaats-architectuur; hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik zijn goed bewaard. Als onderdeel van een dubbel pand (tezamen met Belgischeplein 31/32) heeft het ensemblewaarde. Een toegevoegde waarde vormt de stedebouwkundig belangrijke situering aan het Belgischeplein. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 477026
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Linkerdeel van vrijstaand pand bestaande uit twee beneden- en twee bovenwoningen in 's Gravenhage

Rechterdeel van vrijstaand pand bestaande uit twee beneden- en twee bovenwoningen

Belgischeplein 32
's Gravenhage
Inleiding Rechterdeel van vrijstaand pand uit 1886 bestaande uit twee beneden- en twee bovenwoningen, gebouwd door architect Th. Coppieter..

Villa Eletta

Antwerpsestraat 14
's Gravenhage
Inleiding Dubbel herenhuis, in oorsprong genaamd villa Eletta, dat het rechterdeel vormt van het vrijstaande, op een duintop gesitueerde b..

Helft van een vrijstaande dubbele villa in neo-renaissance stijl

Gentsestraat 78
's Gravenhage
Inleiding Helft van een vrijstaande dubbele villa (tezamen met Gentsestraat 80), ca. 1885 gebouwd in neo-renaissance stijl en deel uitmake..

Villa Agata

Antwerpsestraat 10
's Gravenhage
Inleiding Dubbel herenhuis, in oorsprong genaamd villa Agata, dat het middendeel vormt van het vrijstaande, op een duintop gesitueerde bou..

Helft van een vrijstaande dubbele villa in neo-renaissance stijl

Gentsestraat 80
's Gravenhage
Inleiding Helft van een vrijstaande dubbele villa (tezamen met Gentsestraat 78), uit ca. 1885 gebouwd in neo-renaissance stijl en deel uit..

Kaart & Routeplanner

Route naar Linkerdeel van vrijstaand pand bestaande uit twee beneden- en twee bovenwoningen in 's Gravenhage

Foto's (1)