Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rechterdeel van vrijstaand pand bestaande uit twee beneden- en twee bovenwoningen in 's Gravenhage

Woonhuis

Belgischeplein 32
2587AS 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1886 1886 1886
Architect: Th. Coppieters Coppieters, Th. Th. Coppieters


Beschrijving van Rechterdeel van vrijstaand pand bestaande uit twee beneden- en twee bovenwoningen

Inleiding Rechterdeel van vrijstaand pand uit 1886 bestaande uit twee beneden- en twee bovenwoningen, gebouwd door architect Th. Coppieters in eclectische bouwstijl met elementen typerend voor de laat 19e-eeuwse badplaats-architectuur. Het bouwblok maakt deel uit van het Belgisch Park en is gelegen aan het Belgischeplein 31/32 en 33/34. Omschrijving Pand op rechthoekige plattegrond, bestaande uit souterrain en twee bouwlagen onder een met shingles gedekt afgeknot schilddak, drie vensterassen breed. De bakstenen voorgevel bezit gepleisterde speklagen en geblokte strekken boven de vensters. De hoek wordt gemarkeerd door een geblokte hoekliseen. Op beide bouwlagen bevindt zich over de volle breedte een houten veranda, voorzien van opengewerkte houten balustrades, pilaren en korbelen met gesneden versieringen. Dergelijke open veranda's zijn kenmerkend voor de laat 19e-eeuwse bouwwijze in de badplaats Scheveningen. De veranda op de eerste bouwlaag rust op gepleisterde pijlers. Toegang tot de veranda biedt een natuurstenen trap met ijzeren leuningen. De beide voordeuren zijn voorzien van panelen en bevinden zich in een inpandig portiek. De vensters bezitten T-vormige ramen en zijn deels als stolpraam en deels als schuifraam uitgevoerd. De rechterzijgevel is gepleisterd met ingekraste groeven. De middenas is als risaliet behandeld. Tegen de achtergevel zijn op beide bouwlagen serres aangebouwd. Geprofileerde lijsten scheiden de bouwlagen van zij- en achtergevel. De tuin wordt van de straat gescheiden door een smeedijzeren hek. Waardering Pand van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van eclectische vormgeving met elementen typerend voor de laat 19e-eeuwse badplaats-architectuur; hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik zijn goed bewaard. Als onderdeel van een dubbel pand (tezamen met Belgischeplein 33/34) heeft het ensemblewaarde. Een toegevoegde waarde vormt de stedebouwkundig belangrijke situering aan het Belgischeplein. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 477025
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rechterdeel van vrijstaand pand bestaande uit twee beneden- en twee bovenwoningen in 's Gravenhage

Linkerdeel van vrijstaand pand bestaande uit twee beneden- en twee bovenwoningen

Belgischeplein 34
's Gravenhage
Inleiding Linkerdeel van vrijstaand pand uit 1886 bestaande uit twee beneden- en twee bovenwoningen, gebouwd door architect Th. Coppieters..

Helft van een vrijstaande dubbele villa in neo-renaissance stijl

Gentsestraat 78
's Gravenhage
Inleiding Helft van een vrijstaande dubbele villa (tezamen met Gentsestraat 80), ca. 1885 gebouwd in neo-renaissance stijl en deel uitmake..

Villa Eletta

Antwerpsestraat 14
's Gravenhage
Inleiding Dubbel herenhuis, in oorsprong genaamd villa Eletta, dat het rechterdeel vormt van het vrijstaande, op een duintop gesitueerde b..

Helft van een vrijstaande dubbele villa in neo-renaissance stijl

Gentsestraat 80
's Gravenhage
Inleiding Helft van een vrijstaande dubbele villa (tezamen met Gentsestraat 78), uit ca. 1885 gebouwd in neo-renaissance stijl en deel uit..

Villa Agata

Antwerpsestraat 10
's Gravenhage
Inleiding Dubbel herenhuis, in oorsprong genaamd villa Agata, dat het middendeel vormt van het vrijstaande, op een duintop gesitueerde bou..

Kaart & Routeplanner

Route naar Rechterdeel van vrijstaand pand bestaande uit twee beneden- en twee bovenwoningen in 's Gravenhage

Foto's (1)