Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa Eletta in 's Gravenhage

Woonhuis

Antwerpsestraat 14
2587AG 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1886-87 1886 1886-87
Architect: J.H. Beetsma Beetsma, Johannes J.H. Beetsma


Beschrijving van Villa Eletta

Inleiding Dubbel herenhuis, in oorsprong genaamd villa Eletta, dat het rechterdeel vormt van het vrijstaande, op een duintop gesitueerde bouwblok Antwerpsestraat 6/8, 10/12 en 14/16, in 1886-1887 gebouwd door architect Johannes Hendriks Beetsma in eclectische bouwstijl. Het zijn de oudste herenhuizen in het Belgisch Park. Omschrijving Op een duintop gebouwd dubbel herenhuis op rechthoekige plattegrond, bestaande uit een souterrain en twee bouwlagen onder een met shingles gedekt, afgeknot omlopend schilddak, drie vensterassen breed. De bakstenen gevels zijn aan de voorzijde geleed door geblokte (hoek)lisenen. Een gepleisterde cordonlijst die aan de zijgevel deels geprofileerd is, scheidt de bouwlagen. Het gepleisterde hoofdgestel is gekornist en aan de zij- en achtergevel voorzien van panelen in het fries. Het dak is voorzien van eenvoudige dakkapellen, deels met pilasteromlijsting. De ramen zijn voor het merendeel T-vormige stolpramen. Het middendeel van de rechterzijgevel is licht risalerend. In deze gevel zijn de beide ingangen gesitueerd; de ingang van nummer 14 - een houten paneeldeur met smeedijzeren roosters - behoort tot de bouwtijd. Twee evenwijdig lopende trappen bieden toegang tot de deuren. Het linkerdeel van de achtergevel is als een forse risaliet uitgebouwd. Rechts daarvan bevindt zich op de eerste bouwlaag een serre, waarboven een balkon. Het interieur bevat onder meer in eclectische stijl geornamenteerde stucplafonds en schoorsteenmantels. De tuin wordt van de straat gescheiden door een gietijzeren hek op een lage bakstenen voet, voorzien van vernieuwde gemetselde hekpijlers. Waardering Dubbel herenhuis van architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van eclectische architectuur en als oudste bebouwing van het Belgisch Park; hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik zijn in- en uitwendig goed bewaard. Als onderdeel van een bouwblok in een ontwerp van drie dubbele herenhuizen heeft het ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 477024
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa Eletta in 's Gravenhage

Villa Agata

Antwerpsestraat 10
's Gravenhage
Inleiding Dubbel herenhuis, in oorsprong genaamd villa Agata, dat het middendeel vormt van het vrijstaande, op een duintop gesitueerde bou..

Villa Blanda

Antwerpsestraat 6
's Gravenhage
Inleiding Dubbel herenhuis, in oorsprong genaamd villa Blanda, dat het linkerdeel vormt van het vrijstaande, op een duintop gesitueerde bo..

Vrijstaande villa in eclectische stijl

Luiksestraat 2
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit 1883, deel uitmakend van het Belgisch Park en gebouwd door architect Th. Coppieters in eclectische stijl m..

Linkerdeel van vrijstaand pand bestaande uit twee beneden- en twee bovenwoningen

Belgischeplein 34
's Gravenhage
Inleiding Linkerdeel van vrijstaand pand uit 1886 bestaande uit twee beneden- en twee bovenwoningen, gebouwd door architect Th. Coppieters..

Rechterdeel van vrijstaand pand bestaande uit twee beneden- en twee bovenwoningen

Belgischeplein 32
's Gravenhage
Inleiding Rechterdeel van vrijstaand pand uit 1886 bestaande uit twee beneden- en twee bovenwoningen, gebouwd door architect Th. Coppieter..

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa Eletta in 's Gravenhage

Foto's (1)